Χρόνιος ίλιγγος: Τι είναι, πώς προκαλείται και τι να προσέχετε

Χρόνιος ίλιγγος: Τι είναι, πώς προκαλείται και τι να προσέχετε Χρόνιος ίλιγγος καλείται η ζάλη που χαρακτηρίζεται από αίσθημα περιστροφής και διαρκεί είτε με

Χρόνιος ίλιγγος: Τι είναι, πώς προκαλείται και τι να προσέχετε

Χρόνιος ίλιγγος: Τι είναι, πώς προκαλείται και τι να προσέχετε

Χρόνιος ίλιγγος καλείται η ζάλη που χαρακτηρίζεται από αίσθημα περιστροφής και διαρκεί είτε με μορφή κρίσεων ή με συνεχόμενη μορφή επί τρίμηνο τουλάχιστον. O χρόνιος ίλιγγος μπορεί να είναι τόσο επίμονος που να εμποδίζει τον πάσχοντα να επιτελέσει τις καθημερινές του εργασίες.

Advertisment

Οι κρίσεις του ιλίγγου μπορεί να διαρκούν επί δευτερόλεπτα ή ώρες, να εισβάλλουν απότομα ή σταδιακά να συνοδεύονται ή όχι από άλλα συμπτώματα όπως ναυτία πονοκέφαλο εμετό λιποθυμία πυρετό εμβοές. Ο χρόνιος ίλιγγος είναι υπεύθυνος για ένα σημαντικό αριθμό πτώσεων και καταγμάτων ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους. Σύμφωνα με μελέτες πάνω από το 90 τοις εκατό των ανθρώπων θα προσβληθούν από ένα ή περισσότερα επεισόδια ιλίγγου μία ή περισσότερες φορές στην ζωή τους. Κατά την διάρκεια της σωστής ιατρικής εξέτασης είναι σημαντικό να εντοπιστεί το αίτιο του ιλίγγου ώστε να γίνει ακριβής και αιτιολογική θεραπεία.

Για την ομαλή αίσθηση του σώματος στον χώρο συμβάλλει ένα σύνολο οργάνων, τα οποία συμπεριλαμβάνουν τα μάτια που συντελούν στον προσδιορισμό των θέσεων των αντικειμένων, τα αισθητήρια νεύρα που στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο για τις κινήσεις του σώματος και τις θέσεις, το αυτί που διαθέτει αισθητήρες ισορροπίας, την κυκλοφορία του αίματος πουν παρέχει ομαλά οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους ιστούς, τον υγιή εγκεφαλικό ιστό ο οποίος επεξεργάζεται τις εξωτερικές πληροφορίες.

Η ομαλή αυτή πρόσληψη και επεξεργασία των εξωτερικών ερεθισμάτων μπορεί να διαταραχτεί είτε από λοιμώδη αίτια είτε από παράγοντες που αλλοιώνουν ένα ή περισσότερα από τα όργανα αυτά που ρυθμίζουν την αίσθηση ισορροπίας και την αίσθηση του χώρου όπως είναι:

1. Η χρόνια έκθεση σε stress φάρμακα ή τοξίνες
2. Η χρόνια έκθεση σε θόρυβο
3. Αγγειοπάθειες
4. Διαταραχές του σακχάρου του αίματος
5. Ορμονικές διαταραχές
6. Διαταραχές πίεσης
7. Παθήσεις των οφθαλμών
8. Παθήσεις των αυτιών
9. Φλεγμονές
10. Το ακουστικό νεύρωμα
11. Εγκεφαλικές βλάβες
12. Διατροφικές ανεπάρκειες

Γενικά μέτρα που πρέπει να τηρείτε εσείς που πάσχετε από ιλίγγους:

· Να αποφεύγετε τον θόρυβο και τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας.

· Αποφύγετε τη χρήση καφεΐνης, αλκοόλ και καπνού. Η υπερβολική χρήση των ουσιών αυτών μπορεί να επιδεινώσει τα σημεία και τα συμπτώματα σας. Αποφύγετε το αλάτι εάν δεν πάσχετε από χρόνια υπόταση ή ορθοστατική υπόταση. Συνιστάται παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή. Ορισμένα τρόφιμα ή μπαχαρικά όπως το πιπέρι, η σοκολάτα, το όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG), το ροκφόρ, το Brie, η γραβιέρα, το τυρί τσένταρ, η μοτσαρέλα, η παρμεζάνα, η ασπαρτάμη, τα προϊόντα με χαρούπι επιδεινώνουν ή εκλύουν τα συμπτώματα σε πάσχοντες ιδιαίτερα όταν ο ίλιγγος συνοδεύεται από πονοκέφαλο και πρέπει να αποφεύγονται.

· Αποφύγετε να κινείστε απότομα. Να σηκώνεστε σταδιακά από το κρεββάτι. Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές χαλάκια για το μπάνιο και το ντους σας ορόφους. Χρησιμοποιήστε καλό φωτισμό στις σκάλες και όπου μπορείτε να περπατήσετε, αν μπορείτε να πάρετε από το κρεβάτι τη νύχτα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η ζάλη μπορεί να σας κάνει να χάσετε την ισορροπία σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πτώση και σοβαρό τραυματισμό.

• Αποφύγετε να σκύβετε απότομα ή να εκτείνετε απότομα τον λαιμό σας ή να μετακινείτε απότομα το κεφάλι σας.

• Να ξεκουράζεστε επαρκώς φροντίζοντας για ένα καλό περιβάλλον ύπνου. Συγκεκριμένα τηρείτε σταθερό ωράριο κατάκλισης αφύπνισης, αποφύγετε την κόπωση τα μεγάλα γεύματα, τα ποτά, την τηλεόραση, τους υπολογιστές, τα βιντεοπαιχνίδια, τα smartphones ή άλλες οθόνες επί δύο ώρες πριν τον ύπνο, αποσύρετε τις πηγές θορύβου ή φωτός από το υπνοδωμάτιο.

• Αποφύγετε το stress και υιοθετήστε στρατηγικές χαλάρωσης.

• Συνιστάται συστηματική βάδιση τουλάχιστον επί μισή ώρα ημερησίως.

• Η όραση, η αρτηριακή πίεση, η υγιεινή των οδόντων σας, η ακοή σας, το σάκχαρο και η χοληστερίνη σας πρέπει να ευρίσκονται σε άριστα δυνατά επίπεδα.

Η θεραπεία εξειδικεύεται περαιτέρω ανάλογα με το αίτιο που προκαλεί τον ίλιγγο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις
Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση