, ,

7 τροφές για υγιή και λαμπερή επιδερμίδα

7 τροφές για υγιή και λαμπερή επιδερμίδα Όλοι επιθυμούμε μια καθαρή, λαμπερή επιδερμίδα και, στην αναζήτηση αυτής της ομορφιάς, συχνά καταλήγουμε να ξοδεύουμε χρήματα

7 τροφές για υγιή και λαμπερή επιδερμίδα

7 τροφές για υγιή και λαμπερή επιδερμίδα

Όλοι επιθυμούμε μια καθαρή, λαμπερή επιδερμίδα και, στην αναζήτηση αυτής της ομορφιάς, συχνά καταλήγουμε να ξοδεύουμε χρήματα σε κρέμες, λάδια, λοσιόν και ενυδατικές. Αυτό όμως που δεν συνειδητοποιούμε είναι ότι το μυστικό για ένα υπέροχο δέρμα βρίσκεται στην υγιεινή διατροφή.

Advertisment

Η επιδερμίδα σας αντανακλά το πόσο υγιείς είστε και το κατά πόσο τρέφεστε σωστά. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, ή εκείνα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά, μπορούν να κάνουν το δέρμα μουντό, λιπαρό ή να προκαλέσουν ξηρότητα, ακμή και άλλα δερματικά προβλήματα.

Μια υγιεινή διατροφή περιέχει καλά λιπαρά αμινοξέα, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Πηγές τους αποτελούν τα ωμά φρούτα, τα λαχανικά, τα μπαχαρικά και η άπαχη πρωτεΐνη. Εδώ θα σας παρουσιάσουμε κάποιες από τις πιο απλές, αλλά πολύ σημαντικές τροφές για ένα λαμπερό, υγιές δέρμα:

Διαβάστε επίσης πως θα καταπολεμήσετε την κυτταρίτιδα

Advertisment

7 τροφές για μια υγιή επιδερμίδα

1. Σολομός

https://enallaktikidrasi.com/2017/05/7-trofes-ygih-lamperi-epidermida/

Αυτό το λιπαρό ψάρι είναι πολύ δημοφιλές ανάμεσα στους διατροφολόγους, επειδή έχει αποδειχτεί εξαιρετικό για την επιδερμίδα. Είναι εφοδιασμένο με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (πολυακόρεστα), τα οποία βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου- μια πρωτεΐνη που βοηθά να διατηρήσετε το δέρμα σας σφριγηλό και αρυτίδωτο. Τα λιπαρά οξέα επίσης επιδιορθώνουν το κατεστραμμένο δέρμα, το προστατεύουν από τον ήλιο, ενυδατώνουν και διατηρούν την όψη του υγιή, απαλή και εύκαμπτη.

Ο σολομός επίσης περιέχει ασταξανθίνη- ένα αντιοξειδωτικό που πιθανώς μειώνει τα συμπτώματα εκζέματος και ακμής σε ένα αξιοσημείωτο επίπεδο.

2. Μύρτιλα

https://enallaktikidrasi.com/2017/05/7-trofes-ygih-lamperi-epidermida/

Τα μύρτιλα όχι μόνο είναι νόστιμα, αλλά μπορούν να κάνουν την επιδερμίδα σας να φαίνεται καταπληκτική. Περιέχουν ανθοκυανίνες και ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το δέρμα σας από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, που έχουν την τάση να καταστρέφουν το κολλαγόνο. Τι άλλο κάνουν; Περιέχουν βιταμίνη C, απαραίτητη για την παραγωγή του πολύτιμου κολλαγόνου.

Το χλωρογενές οξύ στα μύρτιλα μπορεί να μειώσει τη φαγούρα και τις ενοχλήσεις που προκαλεί το έκζεμα. Μπορείτε να προσθέσετε μύρτιλα στα δημητριακά σας, να τα καταναλώσετε με γιαούρτι ή να φτιάξετε ένα νόστιμο και δροσιστικό smoothie.

3. Ακάι μπέρι (Acai Berry)

https://enallaktikidrasi.com/2017/05/7-trofes-ygih-lamperi-epidermida/

Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο δημοφιλές και εμφανίζεται ως συστατικό στα smoothie και στους χυμούς. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικά που καθυστερούν τη γήρανση του δέρματος. Το ακάι μπέρι επίσης περιέχει βιταμίνες A, C και Ε, οι οποίες αναγεννούν τα κατεστραμμένα κύτταρα της επιδερμίδας και την ενυδατώνουν. Αυτή η σειρά πλεονεκτημάτων το έχει κάνει επίσης δημοφιλές συστατικό και σε προϊόντα ομορφιάς.

Σημειώστε επίσης ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του μπορούν να μειώσουν τον ερεθισμό και το πρήξιμο που εμφανίζεται από έκζεμα ή ψωρίαση.

4. Kale (Λαχανίδα)

https://enallaktikidrasi.com/2017/05/7-trofes-ygih-lamperi-epidermida/

Η πληθώρα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων σε αυτό το φυλλώδες πράσινο φυτό μπορεί να απελευθερώσει τους πόρους σας, να προστατεύσει το δέρμα σας ενάντια στις περιβαλλοντικές μολύνσεις και να το ενυδατώσει. Η βιταμίνη Α που περιέχεται, προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες και επιδιορθώνει τους ιστούς.

Καταναλώστε πολύ kale, για να μειώσετε επίσης τους μαύρους κύκλους και το οίδημα κάτω από τα μάτια. Η βιταμίνη Κ είναι υπεύθυνη γι’ αυτή την ιδιότητα. Πλούσιο επίσης σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης ακμής. Μπορείτε να το προσθέσετε σε σαλάτα, χυμό ή smoothie. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι περιέχει σαλικυλικό οξύ και αμίνες, που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του εκζέματος. Οπότε αποφύγετέ το σε τέτοια περίπτωση.

5. Αβοκάντο

Αβοκάντο για την πειδερμίδα

Αυτή η υπερτροφή κάνει θαύματα στην επιδερμίδα σας, επειδή περιέχει υψηλές ποσότητες πολύ- και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Τα τελευταία διατηρούν το δέρμα σας λαμπερό, επειδή το ενυδατώνουν και επιδιορθώνουν το κατεστραμμένο δέρμα.

Το αβοκάντο περιέχει καροτενοειδή, αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και διατηρούν την ελαστικότητα του δέρματος. Επίσης, η βιταμίνη Ε που περιέχει καταπολεμά τα βακτήρια που προκαλούν ακμή και μπορούν να «ελαφραίνουν» τα σημάδια της ακμής. Παρ’ όλα αυτά, αν έχετε έκζεμα, αποφύγετε το αβοκάντο στη διατροφή σας επειδή περιέχει αμίνες και σαλικυλικό οξύ και μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

6. Σπανάκι

Σπανάκι για την επιδερμίδα

Ο ψευδάργυρος στο σπανάκι μειώνει τη φλεγμονή και βοηθά στην πρόληψη εμφάνισης εκρήξεων ακμής. Αυτό το πράσινο λαχανικό επίσης περιέχει ζεαξανθίνη- ένα φυσικό αντιοξειδωτικό- που προστατεύει το δέρμα από καταστροφή του ιστού και ισορροπεί τον τόνο του δέρματος. Λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, το σπανάκι επίσης συστήνεται σε άτομα που έχουν έκζεμα.

7. Κουρκουμάς

κουρκουμάς για την επιδερμίδα

Αυτό το θαυματουργό μπαχαρικό είναι εκπληκτικό για το δέρμα, καθώς περιέχει κουρκουμίνη- ένα αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για τη χλομάδα. Προωθεί τη σύνθεση κολλαγόνου, δρα ως ένας σπουδαίος αντιφλεγμονώδης φορέας και διατηρεί το δέρμα φρέσκο και λαμπερό. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του κουρκουμά μπορούν να ανακουφίσουν από ακμή και έκζεμα. Διαβάστε εδώ τα απίθανα οφέλη του κουρκουμά

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 «αθώες» τροφές που δεν γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν
Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση