,

Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι τόσο υγιεινή;

Η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί ίσως την ιδανικότερη διατροφή σύμφωνα με έναν εξαιρετικά μεγάλο όγκο ερευνών και μελετών που παροτρύνουν τους κατοίκους άλλων χωρών να

Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι τόσο υγιεινή;

Η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί ίσως την ιδανικότερη διατροφή σύμφωνα με έναν εξαιρετικά μεγάλο όγκο ερευνών και μελετών που παροτρύνουν τους κατοίκους άλλων χωρών να την υιοθετήσουν. Το πρόβλημα όμως είναι ότι στη σύγχρονη Ελλάδα κοντεύουμε να ξεχάσουμε ποια είναι η Μεσογειακή διατροφή, αυτή από την οποία μεγάλωσαν χιλιάδες γενιές. Το πλαστικό Αμερικάνικο φαγητό τείνει να αντικαθιστά τις αγνές τοπικές τροφές της χώρας μας. Αν και την τελευταία δεκαετία υπάρχει μια μεγάλη στροφή προς τις καλλιέργειες τοπικών παραδοσιακών σπόρων και ολοένα και περισσότερος κόσμος στρέφεται στην διατροφή των προγόνων μας, εντούτοις ας ξαναθυμηθούμε γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι εξαιρετική.

6 μυστικά της Μεσογειακής δίαιτας που αποδεικνύουν ότι αποτελεί την ιδανική διατροφή

1. Αποτελεί έναν απλό τρόπο διατροφής

Καταναλώστε κυρίως φρέσκες τροφές- φρούτα, λαχανικά και ολικής αλέσεως δημητριακά, όπως επίσης και ξηρούς καρπούς. Επιλέξτε επίσης ψάρι για τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, περιορίστε το κόκκινο κρέας, χρησιμοποιήστε φρέσκα βότανα και μπαχαρικά αντί για πολύ αλάτι, καταναλώστε υγιεινά λίπη όπως ελαιόλαδο. Η μεσογειακή δίαιτα δημιουργεί ένα ευλύγιστο και προσαρμοστικό πρόγραμμα διατροφής και όχι ένα τυποποιημένο, περιορισμένο μενού.

Advertisment

2. Η μεσογειακή δίαιτα είναι τρόπος ζωής

Το να είστε σωματικά ενεργοποιημένοι και δραστήριοι και το να τρώτε με φίλους και οικογένεια αποτελούν επίσης ακρογωνιαίους λίθους αυτής της δίαιτας. Οι κάτοικοι της Νότιας Ευρώπης είναι γνωστό ότι περνάμε πολύ χρόνο γύρω από ένα τραπέζι με φίλους και οικογένεια, μοιραζόμενοι τα γεύματά μας. Μεσημεριανό και δείπνο συνήθως είναι πολύωρες ασχολίες και σε αυτές πιο σημαντικές είναι οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και οι οικογενειακοί δεσμοί, παρά το ίδιο το φαγητό. Επιπλέον, στις χώρες μας συνηθίζουμε να περπατάμε αρκετά και να ασκούμαστε. (Τουλάχιστον θα έπρεπε)

3. Εμποδίζει την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων

Αυτός ο τρόπος διατροφής περιλαμβάνει κυρίως φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και υγιή λιπαρά, που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, λέγεται ότι αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, προλαμβάνει το διαβήτη, την παχυσαρκία, την αρτηριοσκλήρυνση, το Alzheimer, ακόμα και τον καρκίνο. Συγκρινόμενο με τον δυτικό τρόπο διατροφής, μειώνει τον κίνδυνο πολλών φλεγμονωδών αυτοάνοσων παθήσεων.

4. Βοηθά στην απώλεια βάρους

Μια πρόσφατη έρευνα από την Ισπανία σχετικά με τις επιδράσεις μιας Μεσογειακής δίαιτας πλούσιας σε λιπαρά στα «παχάκια» της μέσης και στο υπερβολικό βάρος, βρήκε ότι βοήθησε στην απώλεια βάρους και στη ρύθμιση του λίπους στην κοιλιακή περιοχή μετά από 5 χρόνια. Τα λιπαρά του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, των σπόρων και των ξηρών καρπών βοήθησαν στη βελτίωση του κυτταρικού μεταβολισμού, σε σύγκριση με τα κορεσμένα λίπη ζωικής προέλευσης, που μόνο επιδείνωναν την κυτταρική λειτουργία.

Advertisment

5. Παρέχει ισορροπία των θρεπτικών στοιχείων

Δεν είναι μόνο οι συγκεκριμένες τροφές που καταναλώνουμε αυτό που κάνει τη διαφορά, αλλά και οι συνδυασμοί τους. Η ισορροπία των θρεπτικών συστατικών, των ινών, των υγιεινών λιπαρών, της θερμιδικής αξίας και των αντιοξειδωτικών στη Μεσογειακή δίαιτα είναι αυτά που την κάνουν τόσο υγιεινή και πολύτιμη και μας επιτρέπει επίσης να την ακολουθούμε μακροπρόθεσμα.

Ο τρόπος προετοιμασίας του φαγητού είναι επίσης υψίστης σημασίας εδώ και συνεισφέρει στα συνολικά οφέλη. Η Μεσογειακή δίαιτα, θέτοντάς το απλά, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά στοιχεία που προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα οφελών στην υγεία μας.

6. Είναι φθηνότερη απ’ ό,τι θεωρείται

Πολλοί αποφεύγουν να υιοθετήσουν τη Μεσογειακή διατροφή, πιστεύοντας ότι είναι αρκετά ακριβή για να την ακολουθήσουν μακροπρόθεσμα, αλλά στην πραγματικότητα το αντίθετο συμβαίνει. Αυτό το είδος διατροφής αναδύθηκε μέσα από τη φτώχεια και την απλότητα, καθώς οι κάτοικοι της Μεσογείου βασίζονταν σε τοπικά φυτά για την κύρια πηγή ενέργειας τους. Πολλαπλές μελέτες έχουν παρατηρήσει το χαμηλό κόστος αυτής της διατροφής, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας το γεγονός της πρόληψης μελλοντικών ιατρικών προβλημάτων.

Συμπέρασμα

Τα κύρια χαρακτηριστικά επομένως αυτής της δίαιτας περιλαμβάνουν κυρίως φρούτα, λαχανικά και τροφές ολικής αλέσεως. Έχει μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος. Περιέχει πολύ ψάρι και γενικά θαλασσινά πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Τα περισσότερα λιπαρά από αυτή τη δίαιτα προέρχονται από το ελαιόλαδο όπως επίσης και από ξηρούς καρπούς και δημητριακά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση