, ,

5 καθοριστικές ερωτήσεις προς τον εαυτό σας όταν νιώθετε ότι δεν έχετε κίνητρο

Άρθρο της Shannon Kaiser, συγγραφέας Πότε ήταν η τελευταία φορά που ξυπνήσατε ενθουσιασμένοι και πρόθυμοι να κυνηγήσετε έναν στόχο και να πραγματοποιήσετε το όνειρο σας;

5 καθοριστικές ερωτήσεις προς τον εαυτό σας όταν νιώθετε ότι δεν έχετε κίνητρο

Άρθρο της Shannon Kaiser, συγγραφέας

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ξυπνήσατε ενθουσιασμένοι και πρόθυμοι να κυνηγήσετε έναν στόχο και να πραγματοποιήσετε το όνειρο σας; Πότε χάσατε αυτό το συναίσθημα; Και γιατί;

Advertisment

Αν δε γνωρίζετε την απάντηση, δεν είστε οι μόνοι. Συμβαίνει σε όλους κάποια στιγμή της ζωής μας. Στον πυρήνα αυτής της απώλειας βρίσκεται η πίεση που βάζουμε στους εαυτούς μας ότι πρέπει να νιώθουμε κινητοποιημένοι συνεχώς. Αν δεν νιώθουμε έμπνευση και όρεξη, επιπλήττουμε τον εαυτό μας. Λέμε πράγματα όπως «Τι λάθος συμβαίνει με εμένα;», «Γιατί δεν μπορώ να εμμείνω σε κάτι;», «Είμαι μια αποτυχία, δεν μπορώ να καταφέρω τίποτα».

Αλλά οι ενοχές και η πίεση στην πραγματικότητα μας στερεύουν από δημιουργικότητα. Χρειάζεται να αναγνωρίσουμε ότι η ζωή είναι κυκλική και υπάρχουν περίοδοι και εποχές για τα πάντα. Ναι, ορισμένες φορές είναι σημαντικό να πιεστούμε λίγο, ακόμα και αν αποδεικνύεται ιδιαιτέρως δύσκολο. Αν έχετε ξεκάθαρα ορίσει τους στόχους σας και θέλετε ακόμα τόσα πολλά πράγματα να πετύχετε, ίσως χρειάζεστε μια ώθηση προς τα εμπρός.

Από την άλλη πλευρά, αν νιώθετε αβέβαιοι και συγχυσμένοι για το γιατί κάνετε ό,τι κάνετε, κι αυτό επίσης είναι εντάξει- είναι σχεδόν απαραίτητο στάδιο- για να κάνετε ένα βήμα πίσω και να επαναξιολογήσετε. Αν βρίσκεστε σε εκείνο το μέρος, κάντε στον εαυτό σας τις παρακάτω ερωτήσεις:

Advertisment

1. Νιώθω απογοητευμένος/η επειδή οι επιθυμίες μου μένουν ανεκπλήρωτες

Ο κύριος λόγος που χάνουμε το κίνητρό μας είναι επειδή αυτό που θέλουμε, δεν συμβαίνει τόσο γρήγορα όσο θα μας άρεσε. Οι περισσότερες δίαιτες αποτυγχάνουν, επειδή τα αποτελέσματα δεν ταιριάζουν με τις προσδοκίες που αρχικά είχαμε. Αν νιώθετε απογοητευμένοι, επειδή αυτό που επιθυμείτε σας ξεγλιστρά, στρέψτε την προσοχή σας πίσω στο λόγο που ξεκινήσατε. Δεν ήταν μόνο για το αποτέλεσμα- αλλά για το πώς θα νιώσετε όταν τελικά καταφέρετε αυτό που θέλετε.

Αντί να νιώθετε θυμωμένοι, επειδή δεν έχετε βρει ακόμα το άλλο σας μισό, εστιάστε στο πώς θέλετε να νιώσετε. Ύστερα, προσφέρετε στον εαυτό σας τα πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε έτσι. Κάντε τον εαυτό σας να αγαπήσει, να γίνει επιθυμητός και αφήστε τους άλλους να σας φροντίσουν, αλλά φροντίστε και εσείς οι ίδιοι τον εαυτό σας. Μην περιμένετε για το τέλειο εκεί έξω. Αυτό θα σας ενδυναμώσει και θα σας επιτρέψει να είστε υπομονετικοί, μέχρι το κατάλληλο άτομο να έρθει στη ζωή σας και να είστε έτοιμοι για εκείνο.

2. Μήπως η τωρινή μου κατάσταση δεν με εξυπηρετεί πια και δεν με βοηθά να προοδεύσω;

Όλα γύρω μας χρειάζεται να γίνουν αντιληπτά ως ευκαιρίες για την πρόοδό μας και για συνεχή μάθηση. Όταν σταματάμε να εξελισσόμαστε, βαριόμαστε, γινόμαστε μίζεροι και ανυπόμονοι. Αν έχετε βαλτώσει, αναρωτηθείτε αν νιώθετε πρόκληση από κάτι στη ζωή σας. Αν όχι, σκεφτείτε τι άλλο θα θέλατε να κάνετε, πώς θα μπορούσατε να επεκτείνετε το δυναμικό σας.

3. Μήπως οι προσδοκίες μου είναι μη ρεαλιστικές;

Οι ουτοπικές προσδοκίες, μας εμποδίζουν κάποιες φορές από το να κινούμαστε προς τα μπροστά. Είναι δύσκολο να μείνουμε κινητοποιημένοι, όταν συνεχώς απογοητευόμαστε. Το όραμα είναι κρίσιμης σημασίας, αλλά οι μη ρεαλιστικοί στόχοι είναι μια παγίδα που το εγώ μας πολλές φορές μας βάζει για να μας εμποδίσει να βρεθούμε έξω από τη ζώνη άνεσής μας. Γιατί, βλέπετε, το εγώ αντιδρά στο φόβο- ενώ στόχος του είναι να μας βοηθήσει να μείνουμε ασφαλείς, συχνά μας κρατά ακινητοποιημένους. Αντί να εστιάζετε λοιπόν στο πώς οι προσδοκίες σας δεν εκπληρώνονται, μήπως είναι καλύτερο να στρέψετε την προσοχή σας σε ένα αποτέλεσμα που μπορεί να σας φέρει περισσότερη χαρά; Αυτό θα σας επιτρέψει ελευθερία και επιστροφή στο παιχνίδι της δημιουργικότητας.

4. Φροντίζω/νοιάζομαι για τον εαυτό μου;

Όταν στερούμαστε κινήτρων, είναι ένα σημάδι ότι έχουμε δώσει πολύ από εμάς σε άλλους. Μήπως κάθεστε στα παρασκήνια στην παράσταση της δικής σας ζωής, Αν ναι, εστιάστε στο να δώσετε στον εαυτό σας περισσότερη προσοχή και φροντίδα. Κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, ένα μασάζ, φερθείτε με ευγένεια στον εαυτό σας. Αυτές οι μικρές πράξεις καλοσύνης θα σας φανούν πολύ χρήσιμες στο μέλλον.

5. Συγκρίνω τον εαυτό μου με άλλους;

Αυτή η παγίδα της σύγκρισης θα σας στερήσει την ξεκάθαρη ματιά για το πάθος και το μονοπάτι που έχετε αποφασίσει να ακολουθήσετε εσείς και μόνο εσείς. Αντί να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους, στραφείτε εσωτερικά. Εστιάστε στο δικό σας ταξίδι· και στο τι μπορείτε να κάνετε με αυτό που τώρα έχετε. Είναι ο μόνος δρόμος προς τα μπροστά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αλεξιθυμία | Πώς είναι να ζεις όταν δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τα συναισθήματά σου;
Αφαντασία και υπερφαντασία: Δύο παράξενα φαινόμενα που επηρεάζουν έως και το 9% του πληθυσμού
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Τι έχει πραγματικά αξία στη ζωή;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση