Κράταιγος: Πώς να φτιάξετε το δικό σας βιολογικό βάμμα για μέγιστα οφέλη

Ο κράταιγος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν αποτελεσματικό καθαρτικό, ενώ οι βιοφλαβονοειδείς ενώσεις που βρίσκονται στο φρούτο αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος

Κράταιγος: Πώς να φτιάξετε το δικό σας βιολογικό βάμμα για μέγιστα οφέλη

Ο κράταιγος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν αποτελεσματικό καθαρτικό, ενώ οι βιοφλαβονοειδείς ενώσεις που βρίσκονται στο φρούτο αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αξιοποιήσετε τα οφέλη του κράταιγου για την υγεία είναι φτιάχνοντας ένα δικό σας βάμμα.

Διαβάστε αναλυτικά

Advertisment

Κράταιγος: Οι θεραπευτικές του ιδιότητες και πώς να τον χρησιμοποιήσετε

Πώς να φτιάξετε το δικό σας βάμμα κράταιγου

Βιολογικό βάμμα κράταιγου

• 450-900 γραμμάρια βιολογικά μούρα κράταιγου (καθαρισμένα)

• 1-2 γυάλινα ή μεταλλικά βάζα με σφιχτά καπάκια

Advertisment

• Αλκοόλη 90-100 βαθμών Proof ή μηλόξυδο

Τα βάμματα είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να κερδίσετε τα οφέλη διαφόρων ειδών βοτάνων και φαρμακευτικών φυτικών προϊόντων. Τα βάμματα συνήθως χορηγούνται σε πολύ μικρές δόσεις, διότι παραδοσιακά περιέχουν αλκοόλη υψηλού βαθμού. Αν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να καταναλώσετε οινόπνευμα, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με μηλόξυδο, αν και σε αυτή την περίπτωση το βάμμα θα είναι ασθενέστερο.

Επεξεργασία των μούρων

Για να φτιάξετε το βάμμα, θα χρειαστείτε μούρα κράταιγου. Η ποσότητα που θα χρειαστείτε θα εξαρτηθεί από το πόσα βάμματα θέλετε να φτιάξετε. Μόλις το βάμμα ετοιμαστεί μπορεί να διατηρηθεί απεριόριστα, ειδικά αν έχει δημιουργηθεί με αλκοόλ. Βέβαια, ίσως να μην θέλετε να υπάρχουν βάζα γεμάτα μούρα σε κάθε γωνιά του σπιτιού σας!

Την πρώτη φορά που θα φτιάξετε το δικό σας φυσικό, βιολογικό βάμμα κράταιγου, θα πρέπει να στοχεύσετε στα 450-900 γραμμάρια. Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι να διαθέτετε αρκετό! Ευτυχώς, τα 450 γραμμάρια πιστοποιημένων βιολογικών μούρων είναι σχετικά φθηνά – οπότε τα 900 δεν θα κάνουν μεγάλη διαφορά στα έξοδά σας. Αν φυσικά διαθέτετε δική σας πηγή μούρων, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε.

Προετοιμασία

Τα μούρα κράταιγου έχουν ένα κοντό, εύθραυστο κοτσάνι ακόμα και μετά τη συγκομιδή. Για να το αφαιρέσετε, πάρτε αρκετά μούρα (όσα χωρούν μέσα στο χέρι σας) και τρίψτε τα απαλά ανάμεσα στις παλάμες σας. Ως επί το πλείστον, τα κοτσάνια θα φύγουν από μόνα τους. Όσα απέμειναν, βγάλτε τα με τα δάχτυλά σας.

Επεξεργασία

Θα χρειαστεί να λιώσετε τα μούρα ώστε το βάμμα να φτάσει στη μέγιστη ισχύ του. Μόλις σιγουρευτείτε ότι έχετε αφαιρέσει όλα τα κοτσάνια και τα κλαδάκια από τους καρπούς, περάστε τα από μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων.

Περάστε τα από το μηχάνημα μέχρι να λιώσουν ελαφρά. Δεν χρειάζεται να τα πολτοποιήσετε, μόνο να τα κόψετε έτσι ώστε η μέγιστη επιφάνεια του φρούτου να μπορέσει να μουλιάσει στο αλκοόλ ή στο μηλόξυδο όταν το βάλετε στο βάζο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν δεν έχετε μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων (ή απλώς θέλετε να ακολουθήσετε όσο το δυνατόν πιο φυσικό τρόπο), μπορείτε να αλέσετε, λιώσετε ή κόψετε τα μούρα με τα χέρια σας. Φροντίστε να διατηρήσετε τον χυμό – σε αυτόν εξάλλου οφείλονται τα πλεονεκτήματα του κράταιγου για την καρδιά!

Παρασκευή βάμματος

Εφ’ όσον έχετε ήδη βγάλει τα κοτσάνια κι έχετε λιώσει τα μούρα, θα πρέπει να τα τοποθετήσετε στα βάζα σας. Βεβαιωθείτε ότι τα βάζα έχουν σφιχτά καπάκια, διότι όταν τα σφραγίσετε θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι δεν θα περάσει ούτε αέρας ούτε νερό.

Τοποθετήστε τα μούρα στο βάζο ή τα βάζα, αναλόγως με το πόσα υλικά διαθέτετε. Φροντίσετε οπωσδήποτε να αφήσετε τουλάχιστον 2,50 ως 5 εκατοστά κενό χώρο στην κορυφή του βάζου για να μπορέσετε να τα ανακατέψετε. Λόγω χρήσης αλκοόλ ή μηλόξυδου, δεν συνιστάται να χρησιμοποιήσετε πλαστικά δοχεία.

Γεμίστε τα βάζα με αλκοόλη 80-100 βαθμών Proof. Η εταιρεία «Blessed Herbs» χρησιμοποιεί στα προϊόντα της 100% αιθανόλη. Ωστόσο, η χρήση τέτοιου ισχυρού οινοπνεύματος μερικές φορές είτε υπάγεται σε νομοθεσία είτε απαγορεύεται – επομένως καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε ένα κατάστημα ποτών ή κάποιον υπεύθυνο. Με μπράντυ, τζιν ή η βότκα των κατάλληλων βαθμών Proof μπορείτε να κάνετε άνετα τη δουλειά σας.

Ωρίμανση βάμματος

Βεβαιωθείτε ότι τα μούρα είναι βυθισμένα εντελώς μέσα στο βάμμα. Βιδώσετε τα καπάκια σφιχτά και αποθηκεύστε τα βάζα σε μια ζεστή τοποθεσία για 4-6 εβδομάδες. Ανακινείτε τα βάζα κατά διαστήματα για καλύτερα αποτελέσματα.

Μόλις περάσει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στραγγίξτε το βάμμα από το μείγμα μούρων-αλκοόλ. Θυμηθείτε ότι αυτό που πρέπει να κρατήσετε είναι το υγρό. Πετάξτε τα μούρα και αποθηκεύστε το βάμμα σας σε ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος. Να έχετε υπόψη ότι το βάμμα είναι ισχυρό και μόνο μερικές σταγόνες αρκούν: περίπου 2 ml – όσο δηλαδή χωρά σε ένα σταγονόμετρο μεσαίου μεγέθους. Είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσετε!

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Φλούδες λεμονιού: Πώς μπορούμε να τις μετατρέψουμε σε zero waste μπαχαρικό
Φασκόμηλο: Πώς να το καλλιεργήσετε μόνοι σας στο σπίτι
Πώς να καλλιεργήσετε τη δική σας ρίγανη και τι χρειάζεται να προσέξετε
Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε φύτρα στην κουζίνα μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση