, ,

Κυτταρίτιδα: Ασκήσεις, διατροφή, κρέμες, συνταγές για αντιμετώπιση στο σπίτι

Η Κυτταρίτιδα είναι ένα αισθητικό πρόβλημα που αφορά κυρίως τις γυναίκες. Γι αυτό παρακάτω θα κάνουμε μια εκτενή ανάλυση αλλά και τους τρόπους που

ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Κυτταρίτιδα: Ασκήσεις, διατροφή, κρέμες, συνταγές για αντιμετώπιση στο σπίτι

Η Κυτταρίτιδα είναι ένα αισθητικό πρόβλημα που αφορά κυρίως τις γυναίκες. Γι αυτό παρακάτω θα κάνουμε μια εκτενή ανάλυση αλλά και τους τρόπους που μπορείτε να την αντιμετωπίσετε μέσως ασκήσεων, διατροφής, κρεμών και ροφημάτων.

Τι είναι η Κυτταρίτιδα;

Σύμφωνα με την wikipedia, η κυτταρίτιδα είναι τοπογραφική τροποποίηση κατά την οποία το δέρμα παίρνει μια όψη “φλούδας πορτοκαλιού” ή αλλιώς “εμφάνιση στρώματος.” Στη συγκεκριμένη κατάσταση, συμβαίνουν μετατροπές στους λιπώδεις ιστούς και επίσης στο μικροκυκλοφορικό που προέρχονται από το αίμα και το λεμφικό σύστημα κάτι που οδηγεί στην σκλήρυνση των ινών του συνδετικού ιστού. Θεωρείται ότι είναι ένα μη φλεγμονώδες, εκφυλιστικό φαινόμενο που προκαλεί αλλοιώσεις στην υποδερμίδα δημιουργώντας ανώμαλους κυματισμούς στην επιδερμίδα και στις υπερκείμενες επηρεαζόμενες περιοχές. Η κυτταρίτιδα αποτελεί επί το πλείστον ένα αισθητικό πρόβλημα αν και κάποιες φορές μπορεί να συνδέεται και με ορμονικές, ενδοκρινολογικές και ηπατικές διαταραχές.

Advertisment

Πως δημιουργείται η κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδα δημιουργείται από πολλές περίπλοκες καταστάσεις αλλά η πιο συνηθισμένη αιτία είναι κακή τοπική αιμάτωση η οποία οδηγεί αλλοιώσεις τα λιποκύτταρα της περιοχής. Τα συνηθέστερα αίτια εμφάνισης της κυτταρίτιδας είναι η υπερβολική καθιστική ζωή, η έλλειψη άσκησης, η παχυσαρκία, η κακή διατροφή κ.λ.π.

Η δημιουργία της κυτταρίτιδας χωρίζεται σε 4 φάσεις

1. Τροποποίηση των προτριχοειδή αρτηριδίων του σφιγκτήρα, με αποτέλεσμα μεταβολές στην αγγειακή διαπερατότητα και επίσης διαστολή ή διάταση των τριχοειδών που οδηγεί σε περί-τριχοειδή και διαπίδυση μεταξύ παχυσαρκίας, με αποτέλεσμα οίδημα.

2. Οίδημα, που προκαλεί μεταβολικές αλλοιώσεις που προκαλούν υπερπλασία και υπερτροφία του δικτυωτού συστήματος, με αποτέλεσμα το σχηματισμό των περί-τριχοειδών μαζί με περιφερειακές αποθέσεις λίπους έχοντας μια ώθηση στο διάμεσο ιξώδες.

Advertisment

3. Την οργάνωση όσον αφορά ίνες κολλαγόνου κοντά σε ομάδες των λιποκυττάρων, ευνοώντας την ανάπτυξη μικρο-οζιδίων.

4. Ένωση των μικρό-οζίδιων ώστε να δημιουργήσουν τα μακρό-οζίδια που προκαλούν σκλήρυνση.

Η αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας χρειάζεται πολύπλευρη προσέγγιση, επιμονή και υπομονή…

Διατροφή και Κυτταρίτιδα

Ένα από τα σημαντικότερα όπλα ενάντια στην κυτταρίτιδα είναι η διατροφή:

  • Καλή ενυδάτωση πίνοντας περισσότερο νερό και καταναλώνοντας σαλάτες
  • Προτιμήστε την ωμοφαγική διατροφή (σαλάτες, φρούτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά) όσο περισσότερο μπορείτε
  • Βάλτε τα αντιοξειδωτικά ροφήματα στη ζωή σας όπως το πράσινο τσάι, η μέντα και το φασκόμηλο (Διαβάστε: Τα καλύτερα αντιοξειδωτικά ροφήματα)
  • Περιορίστε την κατακράτηση υγρών. Για να καταλάβετε εάν κάνετε κατακράτηση υγρών απλά ασκήστε μικρή και σταθερή πίεση σε 4 με 5 σημεία στους γλουτούς ή γύρω από τους αστραγάλους σας. Αν η περιοχή στην οποία ασκήσατε την πίεση, παραμένει λευκή πριν επανέλθει το φυσιολογικό χρώμα του δέρματος ή μείνει «βαθούλωμα» για δευτερόλεπτα, τότε έχετε αυξημένες πιθανότητες ο οργανισμός σας να κάνει κατακράτηση υγρών. Μία ακόμη ένδειξη είναι το πρήξιμο των βλεφάρων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το σκόρδο, ο μάραθος, ο μαϊντανός, ο ιβίσκος, η πικραλίδα, το εκουιζέτο, το καλαμπόκι και η τσουκνίδα θεωρούνται ως τα καλύτερα διουρητικά που θα σας βοηθήσουν να αποβάλλετε τα περιττά υγρά, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να μειώσετε το επιτραπέζιο αλάτι.
  • Αποφύγετε τα υπερβολικά ζωικά λιπαρά όπως το χοιρινό ή τα λουκάνικα.
  • Μειώστε τη ζάχαρη. Και αυτό ισχύει τόσο για τα γλυκά όσο και για τα αναψυκτικά.
  • Θεραπεύστε τη δυσκοιλιότητα. Η δυσκοιλιότητα είναι ένας επίσης σημαντικός παράγοντας δημιουργίας της κυτταρίτιδας. Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, ο λιναρόσπορος και οι τροφές που περιέχουν πηκτίνη θα σας βοηθήσουν.
  • Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές τα τρανς λιπαρά, το τηγάνισμα και τις άδεις θερμίδες.
  • Καταναλώστε περισσότερα εσπεριδοειδή, φράουλες, ακτινίδια διότι είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση της σφριγηλότατος και του κολλαγόνου της επιδερμίδας.
  • Το ψάρι, τα θαλασσινά και τα πουλερικά είναι πλούσια σε χαλκό και ψευδάργυρο που ενισχύουν την υγεία της επιδερμίδας μιας και διατηρούν το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος. Οι πρωτεΐνες που περιέχουν είναι υψηλής βιολογικής αξίας και βοηθούν στη μείωση της κατακράτησης υγρών, που είναι χαρακτηριστική στην περίπτωση της κυτταρίτιδας.
  • Τα όσπρια και τα πράσινα λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι, μπρόκολο, ρόκα): είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες όχι μόνο μειώνουν την απορρόφηση λίπους, αλλά αυξάνουν ταυτόχρονα και τον κορεσμό, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται. Επιπρόσθετα, δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν το ρυθμό της λιπογένεσης, χάρη στο ότι προκαλούν χαμηλή έκκριση ινσουλίνης.
  • Οι ελιές και οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή ποσότητα βιταμίνης Ε η οποία προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος την αφυδάτωση, την ξηρότητα και τη δημιουργία ραγάδων της επιδερμίδας, χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση που εμποδίζει το σχηματισμό ελεύθερων ριζών. Ταυτόχρονα, οι ελιές και οι ξηροί καρποί διακρίνονται για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία με την αντιφλεγμονώδη δράση τους, ενισχύουν την καύση λίπους.

Ασκήσεις για την Κυτταρίτιδα

Αμέσως μετά τη διατροφή, αυτό που θα χρειαστεί να κάνετε είναι ειδικές ασκήσεις για μυική ενδυνάμωση και τόνωση H μυϊκή τόνωση ενισχύει το βασικό μεταβολισμό, ο οποίος, αντί να μειώνεται (όπως γίνεται φυσιολογικά μετά τα τριάντα), διατηρείται ή και αυξάνεται, οπότε καίγονται περισσότερες θερμίδες, ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας – όταν, δηλαδή, κάθεστε. Eπίσης, πολλά είναι και τα οφέλη για την υγεία γενικότερα.

Εκτελέστε 1 σετ από 15 επαναλήψεις για την κάθε άσκηση που ακολουθεί 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Εάν δεν γυμνάζεστε, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην τραυματιστείτε. Δεν θέλετε σε καμία περίπτωση να υποστείτε θλάση. Οπότε, λίγο ζέσταμα πιο πριν είναι ιδανικό. Ξεκινήστε κάθε κίνηση αργά, μετρώντας 2 δευτερόλεπτα για να την εκτελέσετε και 4  δευτερόλεπτα για την επαναφορά. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από τον ιστότοπο prevention.com

1η άσκηση

Ασκήσεις για την κυτταρίτιδα

2η άσκηση

Κυτταρίτιδα: Ασκήσεις, διατροφή, κρέμες, συνταγές για αντιμετώπιση στο σπίτι

3η άσκηση

https://enallaktikidrasi.com/2017/04/kuttaritida/

4η άσκηση

5η άσκηση

https://enallaktikidrasi.com/2017/04/kuttaritida/

Βίντεο με ασκήσεις για την κυτταρίτιδα

Συνταγές, κρέμες και λάδια που καταπολεμούν την κυτταρίτιδα

Λάδια κατά της κυτταρίτιδας

Αμυγδαλέλαιο με αιθέριο έλαιο λεμονιού

Υλικά

150 γρ αμυγδαλέλαιο

8 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού

Παρασκευή

Τα ανακατεύετε και κάνετε κυκλικό μασάζ στις περιοχές που έχετε κυτταρίτιδα

Προσοχή όμως, εφαρμόστε το έλαιο το βράδυ καθώς το λεμόνι έχει φωτοευαισθητοποιητική δράση.

Ενισχυμένο λάδι με αιθέρια έλαια

Υλικα:

50 πιl λάδι (φυτικό),
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο αγριοκυπαρίσσι,
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα,
5-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι.

Παρασκευή

Ρίξτε το λάδι μέσα σ’ ένα σκουρόχρωμο μπουκαλάκι, προσθέστε τα αιθέρια έλαια και ανακινήστε καλά. Εφαρμόστε τοπικά. Ισχύουν οι ίδιες προφυλάξεις με την παραπάνω συνταγή.

Παραλλαγή των παραπάνω συνταγών από το βιβλίο της Άννας Κανέλλου: Οδηγός Διατροφικής Θεραπείας

Σε 100 ml αμυγδαλέλαιου προσθέτουμε:
30 σταγόνες αιθέριο έλαιο μάραθου
7 σταγόνες αιθέριο έλαιο μύρου ή λιβανιού
6 σταγόνες αιθέριο έλαιο κυπαρισσιού
Μετά το μπάνιο σε ελαφρά υγρό σώμα, κάνουμε τοπικό μασάζ.

Μηλόξυδο για την κυτταρίτιδα και το τοπικό πάχος

Ανακατέβουμε 3 μέρη μηλόξυδο με ένα μέρος από το λάδι μασάζ .
Κάνουμε μασάζ με μαλακές κινήσεις στο δέρμα δύο φορές την ημέρα.
Αυτή η θεραπεία α βοηθήσει να μειωθεί η κυτταρίτιδα και το τοπικό
πάχος.

Κρέμα για την κυτταρίτιδα

Υλικά

3/4 του φλιτζανιού έλαιο καρύδας

2 κουταλιές της σούπας ξύσμα κεριού μελισσών

3 κουταλιές της σούπας Αμαμελίδα

10 σταγόνες αιθέριο έλαιο αγριοκυπάρισσου

10 σταγόνες αιθέριο δεντρολίβανο

30 σταγόνες αιθέριο έλαιο γκρέιπφρουτ

30 σταγόνες αιθέριο έλαιο κυπαρισσιού

Παρασκευή

Ανακατέψτε όλα τα αιθέρια έλαια με την αιμαμηλίδα. Λιώστε το κερί μέλισσας και προσθέστε το έλαιο καρύδας. Έπειτα νακατέψτε με τα αιθέρια έλαια και είναι έτοιμο.

Χυμός με λεμόνι και καγιέν

Υλικά:

– 1 ποτήρι κρύο νερό

– 2 κουταλιές της σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμόνι

– 1 κουταλιά της σούπας πιπέρι καγιέν

Εκτέλεση: Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί και ο χυμός σας είναι έτοιμος.

Πιείτε κάθε μέρα από δύο ποτήρια για μία εβδομάδα και δείτε τη διαφορά στο δέρμα σας.

Πίλινγκ σώματος κατά της κυτταρίτιδας

Υλικά

2 κούπες αλάτι λεπτό
1 φλ. έλαιο μέντας/δυόσμο
1 κ.γ. μάραθο αποξηραμένο
1/2 φλ.λεβάντα αποξηραμένη
*Αν δεν βρείτε έτοιμο λάδι μέντας:
Θα βάλετε μέσα σε μία κούπα αμυγδαλέλαιο, μια κούπα μέντα ή δυόσμο και θα το ζεστάνετε σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά. Στη συνέχεια θα αφαιρέσετε την μέντα/δυόσμο και αυτό θα έχει βγάλει τα συστατικά του!

Διαβάστε επίσης πως να κάνετε θεραπευτικό μπάνιο κατά της κυτταρίτιδας εδώ αλλά και μια μοναδική κρέμα για κυτταρίτιδα, ευρυαγγείες και κιρσούς εδώ

Σκραμπ με καφέ

Πρόκειται για μία από τις πιο δημοφιλείς πρακτικές.

Υλικά

1/4 κούπας κόκοι καφέ

4 κ.σ. ζάχαρη ή καστανή ζάχαρη

2 κ.σ. λάδι καρύδας

Παρασκευή

Ανακατέψτε καά τα υλικά ώσπου να δημιουργηθεί μια ομογενοποιμένη πάστα. Κάντε βαθύ μασάζ για λίγα λεπτά στα επιθυμητά σημεία 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Μέσα σε 2 εβδομάδες θα δείτε τα πρώτα αποτελέσματα.

Στεγνό βούρτσισμα

Αν και δεν πάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι όντως βοηθά στην καταπολέμηση της ξυτταρίτιδας, εντούτοις, η μέθοδος έχει πολλούς που υποστηρίζουν ότι είναι αποτελεσματική. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια και σφίγγει την επιδερμίδα.

Πάρτε μου στεγνή βούρτσα (προσέξτε να είναι οργανική και όχι συνθετική) και κάντε ελαφριές κάθετες εντριβές από κάτω προς τα πάνω με κατεύθυνση την καρδιά. Αρχίζετε από τους αστραγάλους και σταδιακά ανεβαίνετε προς τη λεκάνη. Τόσο, η βούρτσα όσο και η επιδερμίδα σας πρέπει να είναι στεγνή. Μπορείτε να εφαρμόσετε τη μέθοδο σε καθημερινή βάση. Εάν παρατηρήσετε έντονη ερυθρότητα, τότε σταματήστε το. Το πιο πιθανό είναι ότι το κάνετε δυνατά ή ότι έχετε κάποια αλλεργία στο υλικό της βούρτσας.

Μπορείτε επίσης να συνεχίσετε και πάνω από τη λεκάνη. Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση