,

7 πρακτικοί τρόποι για να ενισχύσετε τη νοητική σας απόδοση

7 πρακτικοί τρόποι για να ενισχύσετε τη νοητική σας απόδοση Σχεδόν όλοι μας προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε έναν σημαντικό αριθμό προσωπικών και εργασιακών προκλήσεων κάθε

7 πρακτικοί τρόποι για να ενισχύσετε τη νοητική σας απόδοση

7 πρακτικοί τρόποι για να ενισχύσετε τη νοητική σας απόδοση

Σχεδόν όλοι μας προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε έναν σημαντικό αριθμό προσωπικών και εργασιακών προκλήσεων κάθε μέρα. Η αέναη αυτή προσπάθεια να επιτύχουμε και να παραμείνουμε ενεργοί σε όλες αυτές τις πλευρές της ζωής μας μπορούν να απομυζήσουν τη δύναμη και την αισιοδοξία μας.

Advertisment

Ευτυχώς όμως για εσάς, υπάρχουν κάποιες απλές δραστηριότητες που μπορείτε να υιοθετήσετε κάθε μέρα και μπορούν να βελτιώσουν την νοητική και πνευματική σας απόδοση και συνεπώς την ποιότητα ζωής σας.

7 τρόποι που μπορείτε να δοκιμάσετε πριν πάτε στη δουλειά σας κάθε πρωί (και όχι μόνο)

Διαβάστε ένα βιβλίο

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να ενεργοποιήσετε τον εγκέφαλο σας είναι το διάβασμα- ένα κεφάλαιο από ένα βιβλίο, μια εφημερίδα, ένα άρθρο διαδικτυακά. Το να εμπλουτίζετε τον εγκέφαλο σας με νέες πληροφορίες είναι ζωτικής σημασίας για την πνευματική σας κυρίως υγεία και συστήνεται επίσης και από τους νευροεπιστήμονες. Λίγο διάβασμα το πρωί θα σας βοηθήσει επίσης να χαλαρώσετε και να επαναρυθμίσετε τις προτεραιότητες σας για την υπόλοιπη μέρα, εστιάζοντας σε κάτι άλλο πέρα από τα τετριμμένα της καθημερινότητας. Για τον ίδιο λόγο, η ανάγνωση ενός βιβλίου ή μιας εφημερίδας μπορεί να σας κάνει να δείτε τη ρουτίνα σας υπό μια διαφορετική, πιο ενδιαφέρουσα, οπτική γωνία.

Γυμναστείτε

Είναι ευρέως γνωστό ότι η άσκηση παίζει έναν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας. Αλλά αν κάνετε συνήθεια σας μια σύντομη καθημερινή ρουτίνα άσκησης θα ενδυναμώσετε και το πνεύμα σας σημαντικά. Η γυμναστική μεταβάλλει σημαντικά τη χημεία του εγκεφάλου και μπορεί να παρομοιαστεί με την επίδραση των αντικαταθλιπτικών. Σηματοδοτεί την απελευθέρωση βασικών νευροδιαβιβαστών, πολλοί από τους οποίους παίζουν κύριο ρόλο στη διατήρηση της οξύνοιας όσο μεγαλώνουμε. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι η άσκηση βοηθά στην παροχή αίματος και οξυγόνου στον εγκέφαλο, επιτρέποντας στη φαιά ουσία να ενεργοποιήσει το μέγιστο των δυνατοτήτων της. Αυτό μεταφράζεται σε καλύτερες και οξύτερες διαδικασίες λήψης αποφάσεων, κρίσης και μνήμης.

Advertisment

Διαλογιστείτε

Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης, της συγκέντρωσης, στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης, όπως επίσης και στη βελτίωση της συνολικής ψυχικής μας υγείας. Ερευνητές έχουν αποδείξει ότι η αμυγδαλή- η δομή εκείνη του εγκεφάλου που αποτελεί την πηγή των συναισθημάτων φόβου και άγχους- μειώνει τον αριθμό των κυττάρων της ως απόκριση στο διαλογισμό. Οι άνθρωποι επίσης που διαλογίζονται μπορούν να ανακαλέσουν πληροφορίες πιο γρήγορα, καθώς έχουν μια καλύτερη σχέση με τον εσωτερικό τους κόσμο και συνεπώς μεγαλύτερη πρόσβαση στην πισίνα των αναμνήσεων του εγκεφάλου.

Κλασική μουσική

Η απαλή, ήρεμη μουσική των Μότσαρτ και Μπετόβεν έχει αποδειχτεί ότι έχει πολλά οφέλη στον εγκέφαλο και στην παραγωγικότητα γενικά. Μια γνωστή έρευνα αναφέρεται στην υποτιθέμενη «επίδραση του Μότσαρτ», μέσα από την οποία η ακρόαση κλασσικής μουσικής μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα ενός ατόμου να σκεφτεί αφαιρετικά και μακροχρόνια. Μπορείτε να ακούσετε κλασσική μουσική το πρωί καθώς ντύνεστε ή κατά τη διάρκεια της γυμναστικής σας. Επιστημονικώς αυτό μεταφράζεται σε βελτίωση της λεκτικής ευχέρειας, της γνωστικής λειτουργίας και της συνολικής σας συγκέντρωσης.

Παίξτε παιχνίδια βασισμένα στη λογική σκέψη

Αν συνεχώς προσπαθείτε να διδάξετε τον εαυτό σας κάτι νέο και να ανακαλύπτετε νέα γνώση, θα ενισχύσετε την υγεία του εγκεφάλου σας και θα δημιουργήσετε νέες νευρωνικές συνδέσεις. Παιχνίδια που δεν είναι μόνο ανταγωνιστικά, αλλά οξύνουν και τον νου όπως το Sudoku και τα παιχνίδια μνήμης, μπορούν πραγματικά να ενισχύσουν την νοητική σας ικανότητα και να δημιουργήσουν νέα γνωστικά σχήματα. Πολλές από αυτές τις τεχνικές μπορούν να γίνουν μέσα σε μερικά μόνο λεπτά καθημερινά και μέσω εφαρμογών στο κινητό σας τηλέφωνο.

Κάντε μια λίστα ευγνωμοσύνης

Μπορεί να σας φανεί περίεργο ή παράλογο, αλλά είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι όταν στρέψετε την προσοχή σας στα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες, ο εγκέφαλος σας λειτουργεί καλύτερα. Μελέτες με νευροαπεικόνιση του εγκεφάλου έχουν δείξει ότι η πρακτική της ευγνωμοσύνης μας βοηθά στην ουσία να αποκτήσουμε έναν εγκέφαλο, για τον οποίο θα είμαστε και πάλι ευγνώμονες! Για να το καταφέρετε αυτό, γράψτε πέντε πράγματα για τα οποία θεωρείτε ότι πρέπει να είστε ευγνώμονες κάθε μέρα. Σε έρευνα στην οποία οι συμμετέχοντες ακολούθησαν αυτή την πρακτική, παρατήρησαν μια σημαντική αλλαγή στο επίπεδο της αίσθησης ευτυχίας τους σε μόλις τρεις εβδομάδες.

Κοιμηθείτε επαρκώς

Ο ύπνος έχει αποδειχτεί σε αμέτρητες έρευνες ότι βοηθά στην ικανότητα ανάκλησης. Αυτό άμεσα επιδρά στην ικανότητα ελέγχου τόσο της συμπεριφοράς μας όσο και της μάθησης. Έλλειψη ύπνου σημαίνει ελλιπή πνευματική απόδοση. Συνήθως όταν είμαστε άυπνοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, νιώθουμε σαν να είμαστε μεθυσμένοι. Ο καλύτερος τρόπος είναι να εμμένετε σε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, το οποίο δεν θα αλλάζετε ιδιαίτερα κατά τα σαββατοκύριακα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο πρώτος και μοναδικός άνθρωπος που είναι υποχρεωμένος να καλύψει τις ανάγκες μου, είμαι εγώ!
Από τη Συναισθηματική Καταιγίδα στην Ηρεμία: Προς μια πιο ευτυχισμένη ζωή
Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση