, , , ,

9 ροφήματα που μπορείτε να καταναλώσετε αντί για καφέ

Οι περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν έναν καφέ κάθε πρωί. Και ενώ ο καφές έχει γίνει αντικείμενο διαμάχης εδώ και δεκαετίες για το αν είναι υγιεινός

10 ροφήματα που μπορείτε να καταναλώσετε αντί για καφέ

Οι περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν έναν καφέ κάθε πρωί. Και ενώ ο καφές έχει γίνει αντικείμενο διαμάχης εδώ και δεκαετίες για το αν είναι υγιεινός ή όχι, οι επιστημονικές έρευνες φαίνεται ότι μάλλον τον απενοχοποιούν με αποκορύφωμα μια πρόσφατη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Food and Chemical Toxicology. Κατόπιν επανεξέτασης πολλών προηγούμενων ερευνών, τα δεδομένα έδειξαν ότι ο καφές δεν φέρεται να είναι επιβλαβής. Εάν ωστόσο θέλετε να αντικαταστήσετε τον καφέ με κάποιο άλλο ρόφημα, σας έχουμε κάποιες προτάσεις.

9 εναλλακτικές λύσεις της καφεΐνης

Smoothies

Τα smoothies μπορεί να γίνουν με ό,τι θέλετε ή ό,τι υπάρχει στο ψυγείο. Οπότε, είναι μια πολύ ευέλικτη επιλογή ροφήματος. Αν προσπαθείτε να μείνετε υγιείς, προτιμήστε φρούτα, λαχανικά και αν λαχταράτε κάτι γλυκό, τότε προσθέστε σοκολάτα, μπανάνα ή φυστικοβούτυρο.

Advertisment

Διαβάστε:

10 εύκολα και γευστικά smoothies με αλόη βέρα

10 από τα καλύτερα smoothies με κύριο συστατικό το μήλο

Advertisment

Φτιάξτε νόστιμα smoothie για να ενεργοποιήσετε την επίφυση του εγκεφάλου σας

Χυμός κράνμπερι

Ο χυμός κράνμπερι είναι ευρέως γνωστός στον γυναικείο πληθυσμό, λόγω της αποτελεσματικότητάς του κατά των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Εντούτοις, και τα δύο φύλα μπορούν να ωφεληθούν από αυτό το νόστιμο χυμό. Έρευνες έχουν δείξει, ότι μπορεί να καταπολεμήσει από πέτρες στα νεφρά μέχρι αναπνευστικά προβλήματα· γι’ αυτό θεωρήστε το ως μια σοβαρή επένδυση για βελτιωμένη υγεία.

Ζεστή σοκολάτα

Τέλεια για τα κρύα χειμωνιάτικα πρωινά, η ζεστή σοκολάτα θα σας προσφέρει ενέργεια, χωρίς να έχει το μειονέκτημα της εξάρτησης που έχει η καφεΐνη. Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε μαύρη σοκολάτα, που θα μειώσει την αρτηριακή σας πίεση, θα ενδυναμώσει τις λειτουργίες του εγκεφάλου και θα βελτιώσει τη συνολική σας καρδιαγγειακή υγεία. Μπορείτε να προσθέσετε ό,τι άλλο σας αρέσει, όπως σιρόπι, κακάο και άλλες σκόνες υπερτροφών που προτιμάτε.

Τσάι του βουνού

Το αγαπητό ελληνικό τσάι του βουνού έχει εξαιρετικά οφέλη για την υγεία και δεν περιέχει καφεΐνη. Καταπολεμά το αλτσχάιμερ, ενισχύει τις νοητικές λειτουργίες και μας βοηθά να έχουμε καλύτερη μνήμη. Έχει υπέροχη γεύση και μπορείτε να προσθέσετε μέλι ή λεμόνι. Μπορείτε να το συνδυάσετε επίσης με τίλιο για μεγαλύτερη χαλάρωση.

Χυμός σιταρόχορτου

Αν δεν σας έχει πείσει καμία από τις παραπάνω επιλογές, γιατί δεν δοκιμάζετε κάτι έξτρα πράσινο και φυσικό; Ο χυμός σιταρόχορτου είναι δημοφιλής για το έντονο σμαραγδένιο του χρώμα, αλλά η διατροφική του αξία επεκτείνεται πολύ πέρα από το αισθητικό του χαρακτηριστικό. Είναι πλούσιο σε ουσίες, όπως φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και κάλιο και επιπλέον σας βοηθά να συμπληρώσετε την καθημερινή απαραίτητη πρόσληψη βιταμινών A, C, E και Κ.

Διαβάστε: Σιταρόχορτο: Οι θαυμαστές ιδιότητες του ταπεινού φυτού και τρόπος χρήσης

Ρόφημα γλυκόριζας

Αν και δεν έχει την καφεΐνη που μπορεί να χρειάζεστε ένα βαρύ και δύσκολο πρωινό, η γλυκόριζα έχει πολλά οφέλη στη υγεία μας και το ρόφημα του αποτελεί ένα αποτελεσματικό τονωτικό για κάθε ώρα της ημέρας.

Διαβάστε: Γλυκόριζα: Οι ισχυρές ιδιότητες του φαρμακευτικού φυτού και τρόποι χρήσης

Γάλα αμυγδάλου

Σε αντίθεση με το κανονικό γάλα, το γάλα αμυγδάλου δεν περιέχει λακτόζη ή χοληστερόλη κι έτσι είναι ιδιαιτέρως αγαπητό στους χορτοφάγους και σε όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Μπορείτε επίσης να το βρείτε σε διάφορες γεύσεις όπως γλυκό, άγλυκο, με σοκολάτα και βανίλια.

Παγωμένο νερό με λεμόνι

Ποιος είπε ότι πρέπει να ψάξετε ακριβά ή πολύπλοκα ροφήματα για να μπορείτε να τονωθείτε μέσα στη μέρα; Το νερό με λεμόνι μπορεί να γίνει απλά και μόνο με δύο συστατικά, όμως τα οφέλη που θα σας προσφέρει αυτός ο συνδυασμός είναι πολλά παραπάνω, κυρίως οι φυσικές ενυδατικές ιδιότητές του.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι γνωστό για τα μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία, όπως η βελτίωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και η μείωση εμφάνισης καρκίνου, αλλά γνωρίζατε ότι είναι και αρκετά νόστιμο; Ο κόσμος μένει κυρίως στη διατροφική του αξία και ξεχνά την ξεχωριστή του γεύση. Σίγουρα είναι ευεργετικά τα αντιοξειδωτικά στην διατροφή μας, αλλά ας μη ξεχνάμε τη γεύση, ειδικά με λίγο μέλι.

Αυτές είναι κάποιες εναλλακτικές λύσεις για το πρωινό σας ξύπνημα. Υπάρχουν πολλές ακόμα, αλλά αυτό που πρέπει να προσέξετε, αν βρίσκεστε σε διαδικασία αποτοξίνωσης από την καφεΐνη, είναι να κάνετε τη μετάβαση αργά. Δοκιμάστε διάφορους τονωτικούς χυμούς ή smoothie. Με υπομονή θα καταφέρετε ο οργανισμός σας να μη χρειάζεται καφεΐνη για να λειτουργήσει.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα
Προβιοτικά: 13 top τροφές για καλύτερη υγεία του εντέρου
ΕΦΕΤ: Τρεις κανόνες για να απολαύσουμε με ασφάλεια το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση