Τσάι Τουαρέγκ: Το εξωτικό τσάι από το Μαρόκο με τα πλούσια οφέλη

Το αρωματικό τσάι Τουαρέγκ είναι επίσης γνωστό ως Μαροκινό τσάι με δυόσμο και αποτελεί έναν κοινωνικό συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις χώρες του Μαγκρέμπ. Παρ’

Τσάι Τουαρέγκ: Το εξωτικό τσάι από το Μαρόκο με τα πλούσια οφέλη

Το αρωματικό τσάι Τουαρέγκ είναι επίσης γνωστό ως Μαροκινό τσάι με δυόσμο και αποτελεί έναν κοινωνικό συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις χώρες του Μαγκρέμπ. Παρ’ όλο που το σερβίρισμά του αποτελεί έθιμο των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών, είναι πλέον δημοφιλές και σε άλλες χώρες της Δύσης, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Το βασικό συστατικό του συγκεκριμένου τσαγιού είναι ο δυόσμος (Mentha spicata ή Nana mint) που έχει τις ρίζες του στο Μαρόκο και διαθέτει ένα οξύ αλλά ήπιο άρωμα. Μαζί με τα φρέσκα φύλλα δυόσμου συνήθως χρησιμοποιείται ένα ισχυρό πράσινο τσάι, όπως το πράσινο τσάι Κίνας, για την παρασκευή αυτού του ροφήματος.

Advertisment

Το τσάι αυτό συνήθως σερβίρεται πολύ ζεστό και γλυκό, και καταναλώνεται κυρίως ως επιδόρπιο. Ωστόσο, χάρη στη φρουτώδη γεύση του, συμπληρώνει μια ευρύτερη ποικιλία φαγητών και μπορεί να συνδυαστεί με συνταγές με αρνί, αρακά ή φρουτοσαλάτες.

Η κατανάλωση τσαγιού είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό έθιμο στο Μαρόκο, αφού χρησιμοποιείται επίσης στις πωλήσεις και το εμπόριο. Αν τύχει και βρεθείτε σε Μαροκινή ή Αιγυπτιακή αγορά, μην εκπλαγείτε αν ο πωλητής που θέλει να σας πουλήσει ένα χαλί σας προσφέρει κι ένα τσάι δυόσμου. Να θυμάστε ότι θεωρείται αγένεια να αρνηθείτε ή να αρχίσετε να παζαρεύετε την τιμή την ώρα που πίνετε το τσάι.

Τσάι Τουαρέγκ: Παρασκευή και σερβίρισμα

Το τσάι Τουαρέγκ αποτελεί το κλειδί των κοινωνικών συναναστροφών στις χώρες του Μαγκρέμπ. Αν και στις περιοχές αυτές η μαγειρική θεωρείται γυναικεία δουλειά, το τσάι φτιάχνεται από τους άντρες και προσφέρεται στους φιλοξενούμενους τουλάχιστον τρεις φορές. Η διαδικασία παρασκευής είναι ένα περίπλοκο, αλλά δυνατό τελετουργικό που πραγματικά σας συνδέει με την ουσία του τσαγιού.

Advertisment

Συστατικά

Πράσινο τσάι

Η κανονική συνταγή έχει ζάχαρη αλλά εσείς μπορείτε να την αντικαταστήσετε με στέβια ή σιρόπι σφενδάμου

Φρέσκα φύλλα δυόσμου

Βραστό νερό

Μεταλλική τσαγιέρα και μικρά ποτήρια για το σερβίρισμα

Παρασκευή

Πρώτα βάλτε το τσάι Gunpowder στην τσαγιέρα. Αφήστε το να ξεπλυθεί για περίπου 20 με 30 δευτερόλεπτα στο βραστό νερό και στη συνέχεια αφαιρέστε το νερό και αποθηκεύστε το κάπου αλλού για να το χρησιμοποιήσετε αργότερα.

Ξεπλύνετε το τσάι με βραστό νερό για ένα λεπτό και αφαιρέστε το νερό ακριβώς όπως κάνατε πριν. Αυτή η διαδικασία πρέπει να επαναληφθεί μερικές φορές, διότι έτσι μειώνεται η πικρή του γεύση.

Αφού λοιπόν το ξεπλύνετε, προσθέστε το πρώτο νερό που χρησιμοποιήσατε στην αρχή μαζί με τη ζάχαρη, μερικά φύλλα δυόσμου και περισσότερο βραστό νερό. Βάλτε την τσαγιέρα στο μάτι της κουζίνας και αφήστε τη να βράσει για λίγο προκειμένου να αυξηθεί το άρωμα του τσαγιού. Στη συνέχεια, αφήστε το να κρυώσει για τρία ως πέντε λεπτά και ρίξτε το ρόφημα σε τρία ποτήρια. Αδειάστε τα ξανά πίσω στην τσαγιέρα προκειμένου να κατανείμετε ισόποσα το άρωμά του.

Τώρα μπορείτε να απολαύσετε το τσάι σας με ή χωρίς ζάχαρη, ανάλογα με το γούστο σας. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε λίγα φρέσκα φύλλα δυόσμου στο ποτήρι σας και να ρίξετε μετά το τσάι από ψηλά.

Οφέλη τσαγιού Τουαρέγκ

Γιατί να δοκιμάσετε το τσάι Τουαρέγκ; Όχι μόνο επειδή θα συμμετέχετε σε ένα εξωτικό τελετουργικό, αλλά κι επειδή θα απολαύσετε τα πολυάριθμα πλεονεκτήματα που αυτό το νόστιμο ρόφημα προσφέρει στην υγεία.

1. Είναι ένα από τα καλύτερα βότανα που ωφελούν το πεπτικό σύστημα: χαλαρώνει τους μυς του στομάχου και διεγείρει την έκκριση υγρών που βοηθούν στη χώνεψη.

2. Έχει καθαριστικές ιδιότητες και βοηθά τον οργανισμό να απαλλαγεί από τα βλαβερά βακτηρίδια.

3. Είναι χαλαρωτικό και ηρεμιστικό, αφού μειώνει το άγχος και την ένταση.

4. Μια μελέτη έδειξε ότι το τσάι δυόσμου βοηθά τους οδηγούς να παραμείνουν σε εγρήγορση αλλά και πιο χαλαροί όταν έχει κίνηση.

5. Το άρωμά του ανακουφίζει από τα συμπτώματα του πονοκεφάλου και του κρυολογήματος.

Το τσάι Τουαρέγκ αποτελεί σίγουρα μια εμπειρία για τους λάτρεις του τσαγιού και κυρίως αυτή την εποχή χάρη στο αναζωογονητικό, λεπτό του άρωμα. Υιοθετήστε τις Μαροκινές συνήθειες φιλοξενίας και καλέστε τους φίλους στο σπίτι σας για τσάι! Δεδομένου ότι έχετε ήδη μάθει κάτι καινούριο γι’ αυτή τη χώρα και τη νοοτροπία αυτών των ανθρώπων, σίγουρα θα καταφέρετε να γοητεύσετε τους επισκέπτες σας με μια ενδιαφέρουσα ιστορία με άρωμα από το Μαρόκο!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Συνταγή | Παραδοσιακή σκορδαλιά με ψωμί (βίντεο)
Εύκολη συνταγή για λαγάνα | Με υλικά που έχουμε όλοι στην κουζίνα μας
4 φαγητά που δεν είχατε σκεφτεί ότι μπορείτε να προσθέσετε ρίγανη για extra γεύση
Pancakes: 15 συνταγές για πρωινό, δεκατιανό και απογευματινό

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση