, ,

Έχετε πρόβλημα με το σάκχαρο; Προσέξτε αυτές τις 6 υγιεινές τροφές!

Άρθρο του Dr. William Cole, κλινικός διατροφολόγος Η εύθραυστη ισορροπία του ορμονικού μας συστήματος είναι απαραίτητη για τη διάθεσή μας, το μεταβολισμό, την ενέργεια, τη

6 υγιεινές τροφές που επηρεάζουν αρνητικά το ζάχαρό σας

Άρθρο του Dr. William Cole, κλινικός διατροφολόγος

Η εύθραυστη ισορροπία του ορμονικού μας συστήματος είναι απαραίτητη για τη διάθεσή μας, το μεταβολισμό, την ενέργεια, τη σεξουαλική διάθεση και τον ύπνο μας. Πρόκειται για έναν τέλειο χορό ανάμεσα στον εγκέφαλό σας, το ενδοκρινικό σύστημα, τις ορμόνες και τα κύτταρα που δουλεύουν υπέρ μιας ήρεμης ζωής. Η απώλεια αυτής της ιερής ισορροπίας μπορεί να επηρεάσει κάθε έκφανση των συναισθημάτων και του εαυτού σας.

Advertisment

Όταν οι ορμόνες της λεπτίνης, της ινσουλίνης και της κορτιζόλης δε βρίσκονται στα σωστά επίπεδα, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα ορμονικής ανισορροπίας είναι το σάκχαρο. Τα επίπεδά του, που θα ανεβοκατεβαίνουν σαν τρενάκι του τρόμου, θα σας κάνουν να νιώθετε εκνευρισμένοι, εξουθενωμένοι και άλλοτε πεινασμένοι για οτιδήποτε δεν θα τρώγατε σε άλλη περίπτωση.

Οι ειδικοί μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε τι είναι λειτουργικότερο για τον οργανισμό σας. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι ακόμα κι αν κάτι είναι υγιεινό, δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό για εσάς. Το ότι αποφεύγετε το γρήγορο φαγητό και τα πολλά γλυκά δεν σημαίνει ότι κάνετε το καλύτερο για τα προβλήματα σακχάρου σας.

6 ανυποψίαστες «υγιεινές τροφές» που μπορούν να επιδεινώσουν το υψηλό σας σάκχαρο

1. Σιρόπι αγαύης

Η αγαύη συνήθως θεωρείται μια υγιεινή εναλλακτική όσον αφορά στη γλυκαντική ιδιότητα της, επειδή αποτελεί μια επιλογή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Ο γλυκαιμικός δείκτης κρίνει τους υδατάνθρακες με βάση του πόσο γρήγορα ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα μας, κάτι που κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για έναν πολύ απλοϊκό τρόπο καθορισμού μιας τροφής ως καλής ή όχι.

Advertisment

Το σιρόπι αγαύης έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, που αν και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, δυσκολεύει τον οργανισμό. Κι αυτό γιατί το σώμα σας χρειάζεται κάποιο χρόνο για να μετατρέψει τη φρουκτόζη σε γλυκόζη, γλυκογόνο και λίπος στο ήπαρ σας. Αυτό είναι αρκετά στρεσογόνο για το ήπαρ και μπορεί να προκαλέσει παθήσεις που σχετίζονται με το λίπος στο συκώτι και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Αντιστρέψτε την αντίσταση στην ινσουλίνη με αυτές τις 8 τροφές

2. Δημητριακά χωρίς γλουτένη και ολικής αλέσεως

Όλοι πλέον γνωρίζουν, λίγο πολύ, πως η γλουτένη μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για την υγεία μας με πολλούς τρόπους. Ωστόσο, ακόμα και τα προϊόντα δημητριακών χωρίς γλουτένη μπορεί να αποδειχτούν το ίδιο φλεγμονώδη. Τα ολικής αλέσεως ή χωρίς γλουτένη προϊόντα στα ράφια του σούπερ μάρκετ έχουν παρόμοιες πρωτεΐνες με τη γλουτένη, κάτι που δείχνει ότι μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές. Επίσης περιέχουν υψηλά επίπεδα αμυλούχων σακχάρων. Η πολύ συχνή κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε εκρήξεις του σακχάρου στο αίμα σας, αντίσταση στην ινσουλίνη και φλεγμονή, βέβαιοι δείκτες δηλαδή διαβήτη.

Διαβάστε επίσης: 17 τρόφιμα που φαίνονται υγιεινά αλλά δεν είναι

3. Φρούτα με πολύ φρουκτόζη

Τα φρούτα περιέχουν φυσικά σάκχαρα, αλλά για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το σάκχαρο στο αίμα τους, μπορεί και πάλι να τους δημιουργήσουν προβλήματα. Είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι τα φρούτα είναι υγιεινά, επειδή αποτελούν μια ανεπεξέργαστη φυσική πηγή τροφής. Ωστόσο, αν χαθεί το μέτρο, υπάρχει ένα ζήτημα. Αν έχετε προβλήματα με το ζάχαρο σας, είναι σημαντικό να περιορίσετε τα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, όπως τα μήλα, το καρπούζι, τα αχλάδια και τα κεράσια. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει όμως να φοβάστε τα φρούτα! Απλά χρειάζεται μια ισορροπία και να βρείτε την κατάλληλη ποσότητα που θα κάνει μόνο καλό στον οργανισμό σας.

4. Όσπρια

Τα φασόλια περιέχουν μια μεγάλη ποσότητα αμύλου και ινών, που γενικά είναι υγιεινές ουσίες, αλλά όχι απαραίτητα και για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα σακχάρου. Επιπλέον, η λεκτίνη και οι φυτικές πρωτεΐνες στα όσπρια προκαλούν πρήξιμο και αέρια, στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονές. Θεωρώ ότι και αυτό μπορεί να προκαλέσει εκρήξεις σακχάρου σε ανθρώπους που βασίζονται πολύ στα φασόλια ως τη μόνη πηγή πρωτεΐνης τους, όπως οι χορτοφάγοι. Και πρέπει να τονίσω εδώ ξανά ότι ναι, μπορεί να είναι μια υγιεινή τροφή, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι λειτουργεί το ίδιο σε όλους.

5. Πολλά αμυλούχα λαχανικά

Ο οργανισμός σας μετατρέπει γρήγορα τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη. Αλλά αν καταναλώνετε μόνο λαχανικά υψηλά σε υδατάνθρακες, τότε μπορεί να συνεισφέρετε στα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, χωρίς να το θέλετε. Τροφές όπως οι πατάτες, τα παντζάρια και η κολοκύθα αποτελούν υγιεινές επιλογές, αλλά θεωρώ ότι όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με το σάκχαρο, πρέπει να τα περιορίσουν, καθώς προσπαθούν να επαναφέρουν την ευαισθησία τους στην ινσουλίνη. Όταν βρουν την ορμονική ισορροπία και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μπορούν να απολαύσουν και τις μοναδικές ιδιότητες που εκείνες οι τροφές προσφέρουν στην υγεία μας συνολικά.

6. Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα

Τα υγιή λιπαρά είναι απαραίτητα για όσους έχουν προβλήματα με το ζάχαρο τους. Η σταθερή καύση λίπους είναι σημαντικό κομμάτι για μια βιώσιμη ισορροπία του σακχάρου στο αίμα. Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν τα λιπαρά προέρχονται από ανθυγιεινές πηγές όπως τα επεξεργασμένα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFA), που βρίσκουμε στο φυτικό έλαιο, στο καλαμποκέλαιο και στο σογιέλαιο. Αυτά τα λάδια αν και προσδιορίζονται ως υγιεινά, είναι αρκετά επεξεργασμένα και οξειδώνονται εύκολα με τη ζέστη και την έκθεση στον αέρα. Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες φλεγμονών, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη και άλλα προβλήματα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα
Προβιοτικά: 13 top τροφές για καλύτερη υγεία του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση