,

Αλεύρι αμυγδάλου: Τι είναι αυτό που το κάνει καλύτερο από τα άλλα;

Τα τελευταία χρόνια, μαζί με τις βιολογικές τροφές και την υγιεινή διατροφή, το αλεύρι αμυγδάλου έχει κλέψει και αυτό την παράσταση. Αλλά τι είναι

Αλεύρι αμυγδάλου: Τι είναι αυτό που το κάνει καλύτερο από τα άλλα;

Τα τελευταία χρόνια, μαζί με τις βιολογικές τροφές και την υγιεινή διατροφή, το αλεύρι αμυγδάλου έχει κλέψει και αυτό την παράσταση. Αλλά τι είναι αυτό που το κάνει τόσο καλό; Για κάποιους, μπορεί να είναι μια ακόμα μόδα. Όμως, συγκρινόμενο με άλλα αλεύρια, το αλεύρι αμυγδάλου ξεχωρίζει, παίρνοντας την πρώτη θέση με ευκολία. Και όλα αυτά έχουν να κάνουν με τα οφέλη του αμυγδάλου βέβαια. Αυτοί οι καρποί είναι τόσο υγιεινοί, που έχουν ακόμα και φαρμακευτικές ιδιότητες. Αποτελούν μονάδες παραγωγής θρεπτικών στοιχείων, μια ιδιότητα που περνά και στο αλεύρι τους.

Στη χώρα μας, χρησιμοποιούμε το κλασικό αλεύρι σε μεγάλες ποσότητες στην καθημερινή μας διατροφή. Είναι αρκετά φθηνό και εύκολο προς χρήση, αλλά δυστυχώς όχι και τόσο υγιεινό. Κατά την επεξεργασία, το φύτρο και το πίτουρο αφαιρούνται· αυτά τα μέρη είναι τα πιο θρεπτικά. Το αλεύρι αμυγδάλου όμως διατηρεί όλα τα καλά συστατικά. Για να φτιαχτεί, τα αμύγδαλα ζεματίζονται, βράζονται, αλέθονται και κοσκινίζονται. Αλλά τα θρεπτικά συστατικά δεν αφαιρούνται σε αυτή τη διαδικασία!

Advertisment

Αν ακόμα δεν έχετε πειστεί για τη χρήση του, ρίξτε μια ματιά σε αυτούς τους πέντε λόγους που το αλεύρι αμυγδάλου αξίζει δικαίως τα πρωτεία:

1.Το αλεύρι αμυγδάλου βοηθά στη μείωση του βάρους

Οι Έλληνες, όπως και οι Αμερικάνοι, αντιμετωπίζουμε πρόβλημα παχυσαρκίας. Το πρόβλημα εντοπίζεται ιδιαίτερα στα παιδιά, τα οποία από μικρά εμφανίζουν σημάδια παχυσαρκίας και το ποσοστό όλο και αυξάνεται. Σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα, το αλεύρι αμυγδάλου μπορεί να παίξει έναν θετικό ρόλο. Τα αμύγδαλα ελέγχουν το βάρος, αυξάνοντας την αίσθηση κορεσμού. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, πρωτεΐνη και ακόρεστα λιπαρά. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά θα σας κρατήσουν χορτάτους και έτσι είναι λιγότερο πιθανό να παραφάτε. Τα ακόρεστα λιπαρά επίσης έχουν την ιδιότητα να καίνε λίπος ακόμα και σε ακινησία.

Το συνηθισμένο αλεύρι που χρησιμοποιούμε, από την άλλη πλευρά, συνδέεται με την απόκτηση βάρους. Επιπροσθέτως, κατά την επεξεργασία, συχνά προστίθενται σάκχαρα, τα οποία προσθέτουν και θερμίδες στη διατροφή μας. Έτσι, προτιμώντας το αλεύρι αμυγδάλου, θα σταματήσετε να παίρνετε βάρος, αλλά και θα ενισχύσετε τη δίαιτα για τη μείωση του. Εξάλλου, η παχυσαρκία συνδέεται με προβλήματα όπως εγκεφαλικά, διαβήτη και εμφράγματα. Αλλά και γι’ αυτά το αλεύρι αμυγδάλου προσφέρει προστασία.

Advertisment

2. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο σημειώνονται περίπου 20.000 περιστατικά εμφράγματος του μυοκαρδίου. Αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτου και αν και υπάρχουν διάφοροι παράγοντες επικινδυνότητας, το αλεύρι αμυγδάλου μπορεί να βοηθήσει και εδώ. Τα αμύγδαλα μπορούν να ενισχύσουν την «καλή» χοληστερόλη HDL και να μειώσουν την «κακή» LDL όπως και τη συνολική χοληστερίνη. Αυτοί οι καρποί περιέχουν επίσης μαγνήσιο και ίνες- δύο θρεπτικά στοιχεία που μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Γι’ αυτό και το αλεύρι αμυγδάλου θα κρατήσει μακριά από εσάς τις καρδιακές νόσους.

Παρεπιπτόντως, το συνηθισμένο αλεύρι αυξάνει τη συνολική χοληστερίνη και μειώνει την καλή. Επίσης συνδέεται με υπέρταση, υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και κακή ενδοθηλιακή λειτουργία. Όλα αυτά σε συνδυασμό συνιστούν την καλύτερη συνταγή για εμφάνιση καρδιαγγειακών νόσων.

3. Προλαμβάνει τον διαβήτη

Ο διαβήτης αποτελεί άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα τόσο παγκοσμίως, όσο και στη χώρα μας. Περίπου 1.200.000 εμφανίζουν έναν από τους δύο τύπους διαβήτη και ο αριθμός συνεχίζει να ανεβαίνει. Τα αμύγδαλα προσφέρουν προστασία και διαχείριση του διαβήτη. Το μαγνήσιο και οι ίνες βοηθούν, ελέγχοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Οι ίνες επίσης πέπτονται με αργούς ρυθμούς, έτσι η γλυκόζη του αίματος δεν φτάνει στα ύψη μετά από ένα γεύμα. Επιπλέον, τα αμύγδαλα από μόνα τους είναι μια τροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Από την άλλη πλευρά, το αλεύρι που συνήθως χρησιμοποιούμε αυξάνει την μεταγευματική γλυκόζη του αίματος. Αυτό έχει κακά αποτελέσματα για τους διαβητικούς. Όσο για τους μη-διαβητικούς; Το αλεύρι αμυγδάλου αποτελεί ένα καλό μέτρο πρόληψης του διαβήτη.

4. Παρέχει θρεπτικά συστατικά

Να θυμάστε ότι τα θρεπτικά συστατικά συνήθως αφαιρούνται από το λευκό αλεύρι. Ωστόσο, το αλεύρι αμυγδάλου κρατά όλες του τις ιδιότητες και έτσι αυτόματα το κάνει την καλύτερη επιλογή. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μια σύγκριση της περιεκτικότητας σε θρεπτικά στοιχεία ανάμεσα στα δύο είδη αλευριού σε ποσότητα ¼ του φλιτζανιού.

Ίνες

Λευκό αλεύρι: 0.8 g
Αλεύρι αμυγδάλου: 3 g

Ασβέστιο

Λευκό αλεύρι: 5 mg
Αλεύρι αμυγδάλου: 60 mg

Μαγνήσιο

Λευκό αλεύρι: 22 mg
Αλεύρι αμυγδάλου: 80 mg

Πρωτεΐνη

Λευκό αλεύρι: 3.23 mg
Αλεύρι αμυγδάλου: 6 mg

5. Και φυσικά, το αλεύρι αμυγδάλου δεν περιέχει γλουτένη

Μήπως έχετε δυσανεξία στη γλουτένη, ευαισθησία ή αλλεργία; Τότε μάλλον χρειάζεται να αποφεύγετε τα περισσότερα είδη αλευριού (σίκαλη, κριθάρι, σιτάρι), καθώς αυτές οι επιλογές περιέχουν γλουτένη- ένα είδος πρωτεΐνης. Το αλεύρι αμυγδάλου όμως έχει μηδέν γλουτένη. Βασίζεται εξ’ ολοκλήρου σε αυτό τον καρπό, οπότε δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε! Μπορείτε άνετα να το χρησιμοποιήσετε αντί για το κανονικό, λευκό αλεύρι.

Όπως μπορείτε να δείτε, το αλεύρι αμυγδάλου έχει πολλούς λόγους για να περηφανεύεται. Είναι ακριβότερο από το συνηθισμένο αλεύρι, αλλά αξίζει. Ο οργανισμός σας θα σας ευγνωμονεί.

[toggle title="Πηγές"]

1. Yu, Lilei, and Anne-Laure Nanguet. “Comparison of antioxidant properties of refined and whole wheat flour and bread.” Antioxidants 2, no. 4 (2013): 370-383.
2, 5. Adults Obesity Facts. Centers for Disease Control and Prevention.
3, 7. Abazarfard, Zohreh, Mousa Salehi, and Sareh Keshavarzi. “The effect of almonds on anthropometric measurements and lipid profile in overweight and obese females in a weight reduction program: A randomized controlled clinical trial.” Journal of research in medical sciences: the official journal of Isfahan University of Medical Sciences 19, no. 5 (2014): 457.
4. Carbohydrates. MedlinePlus.
6. Heart Disease Facts. Centers for Disease Control and Prevention.
8, 12.Amin, Faridah, and Anwar H. Gilani. “Fiber-free white flour with fructose offers a better model of metabolic syndrome.” Lipids in health and disease 12, no. 1 (2013): 44.
9. National Diabetes Statistics Report, 2014. Centers for Disease Control and Prevention.
10. Guerrero‐Romero, Fernando, and Martha Rodríguez‐Morán. “Magnesium improves the beta‐cell function to compensate variation of insulin sensitivity: double‐blind, randomized clinical trial.” European journal of clinical investigation 41, no. 4 (2011): 405-410.
11. Fiber. Harvard T.H. Chan, School of Public Health.
13. Basic Report: 20481, Wheat flour, white, all-purpose, unenriched. United States Department of Agriculture.
14. Full Report (All Nutrients): 45058614, FINELY GROUND ALMOND MEAL/FLOUR, UPC: 039978013811. United States Department of Agriculture.
15. Gluten Sensitivity. MedlinePlus.

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση