,

Ο Διαλογισμός της συμπονετικής κατανάλωσης

Αυτός είναι ένας αναλυτικός διαλογισμός που σημαίνει ότι διαλογίζεστε πάνω σε ένα θέμα και προσπαθείτε να μεταφέρετε τις όποιες συνειδητοποιήσεις στην καθημερινή σας ζωή.

Ο Διαλογισμός της συμπονετικής κατανάλωσης

Αυτός είναι ένας αναλυτικός διαλογισμός που σημαίνει ότι διαλογίζεστε πάνω σε ένα θέμα και προσπαθείτε να μεταφέρετε τις όποιες συνειδητοποιήσεις στην καθημερινή σας ζωή. Η άσκηση που ακολουθεί δεν έχει σκοπό να σας κάνει να νιώσετε ενοχές ούτε να σας επιβάλει κάποια “πρέπει”. Απλά, η μεγαλύτερη συνειδητοποίηση της αλληλοσύνδεσής μας με όλους τους άλλους θα σας βοηθήσει να κάνετε πιο συμπονετικές επιλογές σε σχέση με κάθε πτυχή της κατανάλωσής σας.

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε τι αγοράζουμε και πόσους πόρους καταναλώνουμε για την ποιότητα της ζωής μας, για τον υπόλοιπο πλανήτη και για την ευημερία των μελλοντικών γενεών.

Advertisment

Τα οφέλη από το διαλογισμό της συμπονετικής κατανάλωσης:

1. Μας υπενθυμίζει την αλληλοσύνδεση ανθρώπων και πραγμάτων

2. Παρέχει ένα αντίδοτο ενάντια στην αλόγιστη κατανάλωση

3. Συμβάλλει στην αγορά λιγότερο τοξικών προϊόντων, για το καλό του πλανήτη

Advertisment

Διαλογισμός

Πότε

Δοκιμάστε τον αναλυτικό αυτό διαλογισμό όταν νιώθετε ότι αγοράζετε και ξοδεύετε ανεξέλεγκτα.

Προετοιμασία

Γράψτε, σε γενικές γραμμές, πώς έχετε ξοδέψει τα χρήματά σας τους τελευταίους έξι μήνες, χωρίς να παραλείψετε τους ενεργειακούς πόρους, όπως τα καύσιμα για το αυτοκίνητό σας.

Άσκηση

1. Καθίστε μόνοι σε ένα μαξιλάρι ή σε μια καρέκλα. Οραματιστείτε ότι είστε συνδεδεμένοι με όλα τα άλλα έμβια όντα, καθώς και με τον ουρανό από πάνω, τη γη από κάτω, τις πέτρες, το νερό, τα δένδρα και τα φυτά. Προσπαθήστε να ενισχύσετε αυτή την αίσθηση αλληλεξάρτησης και σύνδεσης.

2. Φανταστείτε ότι όλα όσα καταναλώνετε επηρεάζουν κάθε άλλο ον στη Γη. Οραματιστείτε ότι γεμίζετε το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σας. Σκεφτείτε τους ανθρώπους που εξόρυξαν το πετρέλαιο, τους ανθρώπους που το διύλισαν, ώστε να γίνει καύσιμο για το αυτοκίνητό σας. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι είναι ένας περιορισμένος φυσικός πόρος και ότι τα καυσαέρια ρυπαίνουν τον αέρα.

3. Σκεφτείτε όλους τους ανθρώπους που εμπλέκονται στην καλλιέργεια, τη μεταφορά και τη συσκευασία του φαγητού που τρώτε. Σκεφτείτε τα ζιζανιοκτόνα και τα λιπάσματα που μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί για την καλλιέργεια και πώς αυτά επηρεάζουν τον πλανήτη μας.

4. Σκεφτείτε το φτηνό μπλουζάκι που φοράτε και αναλογιστείτε ότι μπορεί να το έφτιαξαν άνθρωποι από μια τρίτη χώρα, οι οποίοι εργάστηκαν πολλές ώρες, με ελάχιστη αμοιβή.

5. Μεταφέρετε στην καθημερινή σας ζωή αυτή την επίγνωση της επίδρασης που έχει η δική σας κατανάλωση στον πλανήτη και προσπαθήστε να λαμβάνετε πιο συμπονετικές αποφάσεις σε σχέση με αυτά που αγοράζετε.

“Η βίβλος του διαλογισμού” Madonna Gauding εκδόσεις ισόρροπον/Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση