,

Είστε δεκτικοί στην κλινική ύπνωση; Το τεστ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ

Πριν πολλά χρόνια, ο ηθοποιός Zero Mostel, χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργείο λόγω τραυματισμού στο πόδι του έπειτα από ένα τροχαίο ατύχημα. Για ιατρικούς

Πριν πολλά χρόνια, ο ηθοποιός Zero Mostel, χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργείο λόγω τραυματισμού στο πόδι του έπειτα από ένα τροχαίο ατύχημα. Για ιατρικούς λόγους, δεν ήταν δυνατή η λήψη αναισθησίας πριν από την επέμβαση και έτσι, δοκιμάστηκε η κλινική ύπνωση. Ο κωμικός ηθοποιός εισήλθε σε μια τρανς κατάσταση και η διαδικασία τελείωσε εντός λίγων ωρών.

Έκτοτε, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν υποβληθεί σε ύπνωση χωρίς αναισθητικό πριν από τη διενέργεια χειρουργείου με εξαιρετική επιτυχία και χωρίς να νιώσουν το παραμικρό. Ιστορίες σαν κι αυτές τραβούν την προσοχή του κόσμου εγείροντας ελπίδες ότι η ύπνωση θα μπορούσε να αποβεί χρήσιμη και για τους ίδιους.

Advertisment

Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των παθόντων αναζητούν την ύπνωση ως μέσο αναισθησίας. Στην Ελλάδα, ίσως το ποσοστό αυτό είναι μηδενικό μιας και δεν υπάρχουν οι υποδομές και η τεχνογνωσία ώστε τα νοσοκομεία να προσφέρουν αυτή την υπηρεσία. Παρόλα αυτά, στη χώρα μας έχουμε πολλούς διακεκριμένους επαγγελματίες υπνοθεραπευτές.

Το πρόβλημα, σε παγκόσμιο επίπεδο, εντοπίζεται στο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν τη μέθοδο εκκεντρική και σε κάποιο βαθμό μεταφυσική. Αλλά αυτό είναι μια μεγάλη παρανόηση. Η ύπνωση δεν είναι τόσο μυστηριώδης όσο πολλοί πιστεύουν. Η αλήθεια είναι ότι η ύπνωση συμβαίνει σε όλους μας καθημερινά και δεν σχετίζεται με καμία μεταφυσική πράξη. Όλοι μας περνάμε σε φάση ύπνωσης κάθε βράδυ όταν από την κατάσταση της εγρήγορσης περνάμε στην κατάσταση του ύπνου. Αυτό το ενδιάμεσο στάδιο αποτελεί τη φάση της ύπνωσης.

Μπορεί να αναγνωρίζετε αυτή τη “Ζώνη του Λυκόφωτος” όταν ακούτε για παράδειγμα το τηλέφωνο ή το κουδούνι να χτυπάει και δεν μπορείτε να διαχωρίσετε εάν είναι όνειρο ή πραγματικότητα. Οι οδηγοί συχνά πέφτουν στη λεγόμενη “ύπνωση του αυτοκινητόδρομου”, μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση που οδηγεί σε πολλά ατυχήματα σε όλο τον κόσμο. Ο οδηγός δεν βρίσκεται σε κατάσταση ύπνου. Είναι σε μια ενδιάμεση φάση που μπορεί να βλέπει το δρόμο και παράλληλα να ονειρεύεται, χάνοντας τα αντανακλαστικά του και τη διαύγεια του μυαλού του. Σε κατάσταση ύπνωσης πέφτουν ακόμα και μαθητές κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος ή ενήλικες κατά τη διάρκεια μιας βαρετής διάλεξης.

Advertisment

Είμαστε όλοι επιρρεπείς σε υπνωτικές καταστάσεις. Παρόλα αυτά, ο σκεπτικισμός για την ύπνωση συνεχίζει να υφίσταται. Ίσως αυτό να συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει την ύπνωση σαν μέσω διασκέδασης και ψυχαγωγίας, ενώ το Χόλιγουντ το έχει εμφανίσει σαν κάτι εξαιρετικά μεταφυσικό. Και φυσικά, πολλοί τσαρλατάνοι έχουν επικαλεστεί την κλινική ύπνωση ως πανάκεια. Στο χώρο όμως των επαγγελματιών υγείας, η ύπνωση κατέχει μια υψηλή θέση ως μέσο πρόληψης και αντιμετώπισης χρόνιων προβλημάτων όπως το φάγωμα των νυχιών, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η αϋπνία. Έχει αποδειχθεί σωτήρια μέθοδος  όταν απειλητικά συμπτώματα δεν αντιδρούν καλά με την αναισθησία και βελτιώνει καταστάσεις όπως η κακή διατροφή, η βουλιμία, η τάση για εμετό, ο ανεξέλεγκτος λόξυγγας και η υπέρταση. Επιπλέον έχει αποδειχτεί ότι ενισχύει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, του ήπατος, των νεφρών και των πνευμόνων.

Το παρακάτω τεστ βασίζεται στο ερωτηματολόιο του Πανεπιστημίου Στάνφορντ που προσφέρει σε υποψήφιους δέκτες της κλινικής ύπνωσης προκειμένου να επιλέξουν τη μέθοδο αντί της αναισθησίας. Το απλό αυτό ερωτηματολόγιο αποτελεί μόνο ένα πρώτο δείγμα για το αν κάποιος είναι δεκτικός ή όχι στην κλινική ύπνωση και έπεται περαιτέρω διερεύνηση. Όλα τα ερωτήματα βασίζονται σε στατιστικά από δεκάδες έρευνες του πανεπιστημίου και έχουν σκοπό να δώσουν μια πρώτη εικόνα για το προφίλ του ατόμου.

Προσοχή: Ακόμα και στην περίπτωση που το αποτέλεσμα σας εμφανίσει ότι δεν είστε δεκτικοί στην κλινική ύπνωση, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν μπορείτε να υπνωτιστείτε. Πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται χαμηλά στην κλίμακα της δεκτικότητας του υπνωτισμού έχουν ισχυρή επιθυμία να χρησιμοποιήσουν την ύπνωση με αποτέλεσμα να αποτελούν εξαιρετικά υποκείμενα και να απολαμβάνουν όλα τα οφέλη της.

[viralQuiz id=170]

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τεστ: Μήπως ζεις ανάμεσα σε ηλίθιους;
5 κορυφαία Πανεπιστημιακά Τεστ που αξίζει να κάνετε
Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας;
6 κορυφαία τεστ προσωπικότητας που αξίζει να κάνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση