,

Τι μου έμαθε το HeartMath για την καρδιά

Τι μου έμαθε το HeartMath για την καρδιά Αν δεν αλλάξουμε κατεύθυνση θα καταλήξουμε εκεί όπου πορευόμαστε. -Aρχαίο κινέζικο ρητό-Advertisment Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε

Τι μου έμαθε το HeartMath για την καρδιά

Τι μου έμαθε το HeartMath για την καρδιά

Αν δεν αλλάξουμε κατεύθυνση θα καταλήξουμε εκεί όπου πορευόμαστε.
-Aρχαίο κινέζικο ρητό-

Advertisment

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε υπάρχει ένας παγκόσμιος εκνευρισμός και ένα παγκόσμιο άγχος. Ανοίγουμε τους δέκτες μας και ακούμε τα τελευταία νέα για τρομοκρατικές επιθέσεις, βιολογικά και πυρηνικά όπλα , θρησκευτικές αντιπαραθέσεις , νέες μεταδοτικές ασθένειες κτλ κτλ. Με την προηγμένη τεχνολογία – είναι θέμα χρόνου – κάθε κρίση να μπει στα σπίτια μας και να μας επηρεάσει.

Καλούμαστε, να διαχειριστούμε έναν καταιγισμό συναισθημάτων που ακολουθούν τόσο των παλμό των γεγονότων σε αυτόν τον πλανήτη όσο και τον παλμό της καθημερινότητάς μας. Ξέρουμε όμως να τα διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά και εποικοδομητικά; Να συμφιλιωνόμαστε μαζί τους αντί να τα καταπιέζουμε ή να τα διοχετεύουμε σε λάθος κατευθύνσεις;

«Υπάρχει ένας πλανήτης που βρίσκεται σε ανάγκη. Το άγχος αυξάνεται και οι άνθρωποι χρειάζονται μια πιο βαθιά κατανόηση των συναισθημάτων», ήταν τα λόγια του Doc Childre που πυροδότησαν το πάθος του να ανακαλύψει, τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι σε θέση να ζουν τη ζωή τους αρμονικά και γαλήνια, και ταυτόχρονα να μειώνουν το άγχος τους. Αυτός ήταν και ο λόγος της ίδρυσης του Institute of HeartMath(IHM).

Advertisment

Τριάντα χρόνια επιστημονικής έρευνας και διατριβής απέδειξαν πως, έχουμε ένα όργανο που όχι μόνο έχει απίστευτη δύναμη , αλλά έχει και δική του νοημοσύνη. Το όργανο αυτό είναι η καρδιά. To HeartMath, σήμερα, δείχνει στους ανθρώπους πως μπορούνε συνειδητά να αναλύουν και να επιλύουν το συναισθηματικό τους χάος μέσα από τη νοημοσύνη της καρδιάς ώστε, να ωφεληθούν και να ενδυναμωθούν τόσο οι ίδιοι όσο και το κοινωνικό σύνολο.

Ενώ αυτό ακούγεται υπέροχο, πολλοί μπορεί να σκεφτούν ότι είναι λίγο ουτοπικό , ειδικά σε κοινωνικό επίπεδο καθότι, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να ελέγξουν το θυμό τους, να ξεφορτωθούν την κατάθλιψη ή να προχωρήσουν πέρα από τους φόβους και τις ανασφάλειές τους χωρίς να έχουν καταφέρει να διαχειρίζονται αποτελεσματικά όσα τους συμβαίνουν. Πώς λοιπόν ενώ οι ίδιοι παιδεύονται τόσο πολύ θα καταφέρουν να επηρεάσουν και το κοινωνικό σύνολο;

Αυτό ήθελα να το εξακριβώσω . Ήθελα να μάθω πόση δύναμη κρύβεται στην ανθρώπινη καρδιά ώστε να μπορεί να επιφέρει τόσο σημαντικές αλλαγές και να γίνει μια πηγή παραγωγής θαυμάτων τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Και η αναζήτησή μου έγινε πιο εύκολη όταν άκουσα ότι το HeartMath θα επισκεφτεί τη χώρα μας. Δεν υπήρχε περίπτωση να το χάσω!

Έφτασα στον υπέροχο χώρο που θα μας φιλοξενούσε για τις επόμενες δύο μέρες. Είχα μεγάλη χαρά που επιτέλους θα μπορούσα να ζήσω κι εγώ αυτήν την ‘εμπειρία καρδιάς’ για την οποία είχα διαβάσει τόσα πολλά. Τα ίδια συναισθήματα διέκρινα και στους υπόλοιπους συνοδοιπόρους -αναζητητές που βρίσκονταν εκεί.

Αφού συστηθήκαμε όλοι και αναφέραμε τους λόγους για τους οποίους θέλαμε να κάνουμε αυτό το όμορφο ταξίδι γνώσης και αναζήτησης , στρέψαμε όλη μας την προσοχή στην συντονίστριά μας : «Όλοι χρειαζόμαστε εργαλεία τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εν μέσω μιας συναισθηματικής ταραχής ώστε να φέρουμε σε ισορροπία πνεύμα, νου και σώμα», είπε. «Μπορούμε να μάθουμε πώς να φέρνουμε συνειδητά αυτά που μας συμβαίνουν σε ένα ουδέτερο επίπεδο, αντί να αντιδράμε μηχανικά. Τα εργαλεία του HearMath θα σας βοηθήσουν ώστε να συνδεθείτε και να συντονιστείτε με την καρδιά σας. Η σύνδεση με την καρδιά θα σας φέρει σε ομαλή τροχιά ένταξης με τον εαυτό σας και θα ανακτήσετε τους σωστούς ρυθμούς ώστε να χρωματίσετε εσείς το περιστατικό και όχι το περιστατικό εσάς. Επίσης θα καταφέρετε να χρωματίσετε και τον καρδιακό ρυθμό του περιβάλλοντός σας». Όλοι την κοιτούσαμε έκπληκτοι γιατί δεν μπορούσαμε ακόμη να συλλάβουμε την ιδέα.

«Η καρδιά έχει τη δική της νοημοσύνη», συνέχισε , «στην οποία μπορούμε να έχουμε πρόσβαση. Μια νοημοσύνη που φτάνει σε μας μέσω του συναισθήματος και της διαίσθησης και είναι προσβάσιμη, μόλις μάθουμε και εξασκηθούμε πάνω σε κάποια απλά βήματα». Σιγά σιγά όλα άρχισαν να γίνονται πιο ξεκάθαρα, ειδικά, όταν ξεκινήσαμε τις τεχνικές και τις ασκήσεις που μας βοήθησαν να ξεχωρίσουμε τη διαφορά ανάμεσα στο νου, στα συναισθήματα και στην πραγματική καρδιά. Εκείνη την καρδιά, που δεν λειτουργεί μόνο ως ζωτικό όργανο που συλλέγει το καλύτερο αίμα και το διανέμει στα υπόλοιπα όργανα του σώματος.

Αποκτήσαμε πρόσβαση σε εκείνη την καρδιά για την οποία έχουν γίνει αναφορές από τους αρχαίους πολιτισμούς και τις θρησκείες ως το κέντρο του ΕΙΝΑΙ , τη ρίζα της ψυχής και την πύλη του ανώτερου εαυτού. Και τελικά, παρατήρησα πως, δεν είναι σύμπτωση ότι αναφερόμαστε στην καρδιά όταν θέλουμε να εκφράσουμε κάποια συναισθήματα όπως χαρά, αγάπη , λύπη ή πόνο. Λέμε: «πόνεσε η καρδιά μου», «ρώτα την καρδιά σου», «δεν έχει καρδιά», «μου ράγισε την καρδιά», «κάντο μέσα από την καρδιά σου», κτλ.

Κάθε στιγμή που πέρναγε μας έκανε να αισθανόμαστε ‘μέσα από την καρδιά μας’ αυτό που το HeartMath ανακάλυψε, ενώνοντας τις αρχαίες πνευματικές φιλοσοφίες με την επιστήμη: υπάρχει πράγματι, σύζευξη μεταξύ της καρδιάς ως ζωτικό όργανο και της καρδιάς ως συναισθηματικό όργανο. Και εκεί, βρίσκεται το μυστικό για τη συναισθηματική διαχείριση και τη συναισθηματική ελευθερία. Καταλάβαμε πως η καρδιά είναι εκείνη στην οποία καταφεύγουμε όταν ο νους δεν έχει απαντήσεις. Τώρα η επιστήμη πιστοποιεί τον ρόλο της καρδιάς στη διαδικασία του ‘αισθάνομαι’ και της διαίσθησης.

Μόλις καταλάβουμε τη γλώσσα της καρδιάς, ο συναισθηματικός κόσμος δε φαντάζει πια τόσο περίπλοκος . Μόλις μάθουμε πώς να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα μέσω της καρδιάς, μια νέα νοημοσύνη και μια νέα ελπίδα ξεπροβάλλει, τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Και γιατί και σε κοινωνικό επίπεδο; Επειδή το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της καρδιάς είναι 500 φορές πιο μεγάλο από το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του εγκεφάλου.

Με λίγα λόγια, η καρδιά είναι εκείνη που στέλνει συχνότητες προς τα έξω ανάλογα με τα συναισθήματα που έχουμε κάθε δεδομένη στιγμή. Αυτά τα συναισθήματα, λόγω του τεράστιου μαγνητικού της πεδίου, γίνονται αντιληπτά από το περιβάλλον μας το οποίο επηρεάζεται αναλόγως. Οπότε, ρυθμίζοντας τον εαυτό μας ώστε να βρίσκεται σε καρδιακή συνοχή, μπορούμε να ανακατευθύνουμε όχι μόνο εμάς αλλά και τους ανθρώπους γύρω μας.( Καρδιακή συνοχή= βέλτιστη κατάσταση όπου η καρδιά , ο νους και τα συναισθήματα βρίσκονται σε αρμονία. Η καρδιακή συνοχή εξασφαλίζεται μέσα από τεχνικές και ασκήσεις που δίνει το HeartMath).

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, ο πλανήτης μας έχει ανάγκη από αγάπη . Η νοημοσύνη και η δύναμη της καρδιάς έχουν τη ρίζα τους στην αγάπη. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως το νόημα της ζωής έχει να κάνει με την αγάπη. Αυτός είναι πραγματικά ο λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε εδώ: να μάθουμε πώς να αγαπάμε και πώς να αγαπάμε καλύτερα , και πλέον είναι προφανές πόσο σημαντικό είναι. To HeartMath φέρνει ελπίδα στην αγάπη ώστε να πάρει άλλες διαστάσεις, ατομικές, κοινωνικές και παγκόσμιες.

Μόλις καταλάβουμε τη γλώσσα του συναισθηματικού μας κόσμου και την πηγή των όσων πιστεύουμε και των όσων κάνουμε, θα είμαστε σε θέση να μάθουμε πώς να αγαπάμε καλύτερα και αυτό θα ανοίξει το δρόμο να γίνουμε όλοι μια τεράστια αγκαλιά . Εκείνη την αγκαλιά που το HeartMath άνοιξε με την αγάπη και την αφοσίωσή του για την ανθρωπότητα και βοήθησε ώστε ο παλμός αυτού του κόσμου να χτυπά δυνατά, συνοχικά και αποτελεσματικά, για να βγούμε από τον φαύλο κύκλο και να μπούμε στον ενάρετο κύκλο της αγάπης, της ενσυναίσθησης και της αρμονίας , όπου θα αγκαλιάζουμε ο ένας τον άλλον και μαζί θα γίνουμε μια δυνατή αλλαγή για την ανθρωπότητα. Γιατί, η αλήθεια είναι πως, όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα.

Κι εμείς οι αναζητητές που βρεθήκαμε σε εκείνη την αίθουσα, το νιώσαμε πραγματικά. Νιώσαμε τους ρυθμούς της καρδιάς μας να αλλάζουν, να χτυπούν συνοχικά αλλάζοντας τη δόνηση του χώρου, γεμίζοντάς τον με αγάπη και τη γνώση ότι, η ελπίδα για ένα καλύτερο (συναισθηματικό) αύριο βρίσκεται μέσα μας. Στην καρδιά μας.

Ευχαριστώ HeartMath για αυτή την υπέροχη εμπειρία και για όλα εκείνα τα εργαλεία και τις τεχνικές που προμηθεύεις τους ανθρώπους ώστε, να ρυθμίζουν το συναισθηματικό τους χάος και να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού
askiseis arhtrosis

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση