, ,

7 εναλλακτικοί τρόποι χρήσης της μαγειρικής σόδας έξω από την κουζίνα

Η μαγειρική σόδα αποτελεί ένα συχνά χρησιμοποιούμενο συστατικό στην κουζίνα. Έχει όμως και πολλές χρήσεις εκτός του πεδίου της μαγειρικής και του φαγητού. Η

7 εναλλακτικοί τρόποι χρήσης της μαγειρικής σόδας έξω από την κουζίνα

Η μαγειρική σόδα αποτελεί ένα συχνά χρησιμοποιούμενο συστατικό στην κουζίνα. Έχει όμως και πολλές χρήσεις εκτός του πεδίου της μαγειρικής και του φαγητού. Η σόδα μπορεί να αντικαταστήσει μάλιστα πολλά από τα πιο ακριβά προϊόντα που έχουμε στο σπίτι μας. Μπορεί λοιπόν να είναι απλή στη σύστασή της, αλλά κάνει θαύματα σε πολλά πεδία της καθημερινότητάς μας. Ας δούμε

7 τρόποι να χρησιμοποιήσετε τη μαγειρική σόδα εκτός της κουζίνας

1. Ξεφορτώνεται τους ερεθισμούς της ακμής

Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε ισχυρές χημικές κρέμες για να ξεφορτωθείτε την ακμή. Η μαγειρική σόδα μπορεί να λειτουργήσει μια χαρά. Οι αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της βοηθούν στην αντιμετώπιση της αιτίας, όπως επίσης και στη μείωση των κρίσεων με τα σχετικά εξανθήματα. Επιπροσθέτως, βοηθά στην ισορροπία του pH του δέρματος σας, κάτι που μειώνει παράλληλα την πιθανότητα εμφάνισης τέτοιων εκρήξεων ακμής.

Advertisment

Αναμείξτε 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα με λίγο νερό, για να φτιάξετε μια πάστα/αλοιφή. Εφαρμόστε τη πάνω στο ερεθισμένο δέρμα για ένα με δύο λεπτά. Ξεπλύνετε με κρύο νερό. Επαναλάβετε μια φορά την ημέρα για 2 ή 3 μέρες και ύστερα μειώστε τη συχνότητα σε 1 ή 2 φορές την εβδομάδα.

2. Λευκαίνει τα δόντια

Μπορείτε να αποφύγετε τα ακριβά προϊόντα που υπόσχονται λεύκανση των δοντιών. Η μαγειρική σόδα είναι πιο αποτελεσματική από αυτά. Λόγω της λειαντικής της φύσης, η σόδα αφαιρεί την πλάκα που συσσωρεύεται στα δόντια σας και η αλκαλική σκόνη που περιέχει μπορεί να βοηθήσει στην αφαίρεση των χρωματικών λεκέδων.

Για έναν φυσικό τρόπο λεύκανσης των δοντιών σας, λιώστε μια ώριμη φράουλα και αναμείξτε τη με μισό κουτάλι της σούπας μαγειρική σόδα. Απλώστε το μείγμα στα δόντια σας και αφήστε το για πέντε λεπτά. Ύστερα βουρτσίστε και ξεπλύνετε καλά. Αυτή η μέθοδος δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται για πάνω από μια φορά την εβδομάδα, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στο σμάλτο σας.

Advertisment

3. Γυαλίζει τα κοσμήματα

Για να αφαιρέσετε την συσσωρευμένη σκουριά από τα ασημικά, φτιάξτε μια πυκνή πάστα με ¼ του φλιτζανιού μαγειρική σόδα και δύο κουταλιές της σούπας νερό. Απλώστε με ένα νωπό σφουγγάρι ή παλιά οδοντόβουρτσα και τρίψτε απαλά. Ύστερα ξεπλύνετε καλά και στεγνώστε.

4. Αντιμετωπίζει τα τσιμπήματα από έντομα και τη φαγούρα

Η μαγειρική σόδα βοηθά στην ανακούφιση από δερματικούς ερεθισμούς μικρής έντασης και φαγούρας, αδρανοποιώντας τις τοξίνες και τους ερεθιστικούς παράγοντες στην επιφάνεια της επιδερμίδας σας. Εφαρμόστε μια αλοιφή από μαγειρική σόδα και νερό σε τσιμπήματα από έντομα για να ανακουφιστείτε από τη φαγούρα. Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να τρίψετε την στεγνή σκόνη στο δέρμα σας. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικό για εσάς που νιώθετε φαγούρα.

5. Κάνει απολέπιση

Η μαγειρική σόδα αποτελεί έναν φυσικό τρόπο απολέπισης. Είναι φθηνό και απαλό με το δέρμα σας. Αν φτιάξετε μια αλοιφή από τρία μέρη μαγειρικής σόδας ανακατεμένα σε ένα μέρος νερού, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε ως απολεπιστικό για το σώμα και το πρόσωπο. Αλλά επειδή αυτό το μίγμα είναι αρκετά αλκαλικό, δεν συστήνεται για καθημερινή χρήση και είναι καλύτερα να το εφαρμόζετε που και που.

6. Λειτουργεί και ως αποσμητικό

Καλύπτει φυσικά τις άσχημες μυρωδιές μέτριας αλλά και πιο έντονης έντασης, απορροφώντας την υγρασία και τον ιδρώτα από την επιδερμίδα. Καθώς διαθέτει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες επίσης, βοηθά στην εξόντωση των βακτηρίων που είναι υπεύθυνα για την άσχημη μυρωδιά

Ανακατέψτε 1/8 κουταλάκι μαγειρικής σόδας, 1 κουτάλι της σούπας νερού και λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου. Χρησιμοποιήστε λίγο βαμβάκι για να το τρίψετε στις μασχάλες σας ή σε περιοχές που ιδρώνετε αρκετά. Χρησιμοποιήστε το τακτικά για να καταπολεμήσετε τις μυρωδιές του σώματος.

7. Ως καθαριστικό μαλλιών

Τέλος, η μαγειρική σόδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν σαμπουάν για τα μαλλιά σας. Μπορεί εύκολα να απομακρύνει τη λιπαρότητα, τους αποχρωματισμούς και τη συσσώρευση χημικών συστατικών στο κρανίο σας από όλα εκείνα τα σπρέι και τις κρέμες που μπορεί να βάζετε στα μαλλιά σας καθημερινά.

Καθαρίστε τα μαλλιά σας με περίπου μισό κουταλάκι μαγειρικής σόδας διαλυμένο σε νερό, για να αντιμετωπίσετε τον αποχρωματισμό από χλώριο. Μπορείτε επίσης να πασπαλίσετε μια μικρή ποσότητα στο κρανίο σας και να βουρτσίσετε τα μαλλιά σας ως ένα γρήγορο και εύκολο στεγνό σαμπουάν. Μπορείτε μάλιστα εναλλακτικά να προσθέσετε ένα κουτάλι της σούπας μαγειρική σόδα στο σαμπουάν σας, όταν λούζεστε.

[toggle title="Πηγές"]

Putt, Mark S., Kimberly R. Milleman, Annahita Ghassemi, Linda M. Vorwerk, William J. Hooper, Pramod M. Soparkar, Anthony E. Winston, and Howard M. Proskin. “Enhancement of plaque removal efficacy by tooth brushing with baking soda dentifrices: results of five clinical studies.” Journal of Clinical Dentistry 19, no. 4 (2008): 111.

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Ημέρα της Γης 2024 | Πρόοδος σχετικά με την κλιματική αλλαγή
Λίπος στο συκώτι: Ποιο είδος άσκησης και πόση ώρα χρειάζεται για να το μειώσετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση