,

Επιχείλιος έρπης: Πώς εκδηλώνεται και τι μπορώ να κάνω;

Ο επιχείλιος έρπης είναι φλεγμονή που συνοδεύεται από εξάνθημα χειλέων δέρματος ή βλεννογόνων προσώπου. Η προσβεβλημένη περιοχή εμφανίζεται κόκκινη, με φουσκάλες, πόνο και κάψιμο.

Επιχείλιος έρπης: Πώς εκδηλώνεται και τι μπορώ να κάνω;

Ο επιχείλιος έρπης είναι φλεγμονή που συνοδεύεται από εξάνθημα χειλέων δέρματος ή βλεννογόνων προσώπου. Η προσβεβλημένη περιοχή εμφανίζεται κόκκινη, με φουσκάλες, πόνο και κάψιμο. Η λοίμωξη μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Στην τυπική της μορφή προηγείται πρόδρομο στάδιο με πόνο κάψιμο φαγούρα στην πληγείσα περιοχή του προσώπου. Στη συνέχεια αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς ερυθηματώδεις βλατίδες, φλύκταινες και έλκη. Πυρετός μπορεί ή όχι να συνυπάρχει.

Η νόσος οφείλεται στους ιούς του έρπητα συνηθέστερα τύπου 1. Ο ιός περιλαμβάνει ένα χαρακτηριστικά γραμμικό, δίκλωνο γονιδίωμα DNA. Όπως δηλώνει και το όνομα έρπης που προέρχεται από την ελληνική λέξη έρπω, οι ιοί αυτοί εισβάλλουν στο σώμα από όπου στη συνέχεια μετά την αρχική προσβολή παρεισφρέουν μέσω του αισθητήριου νεύρου στο αντίστοιχο γάγγλιο (συνήθως το τρίδυμο γάγγλιο), όπου παραμένουν σε λανθάνουσα κατάσταση σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου.

Advertisment

Στην ικανότητά τους αυτή να εγκαθίστανται έρποντας στα γάγγλια του οργανισμού οφείλονται οι υποτροπές που συχνά εμφανίζουν οι προσβεβλημένοι ασθενείς. Σε ανθρώπους με καλό ανοσοποιητικό σύστημα ο ιός «ενεργοποιείται» και «απενεργοποιείται» χωρίς σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία παρά την δραματική πτώση που επιφέρει στην ποιότητα ζωής του πάσχοντος. Σπάνια ωστόσο η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές ή επιπλοκές απειλητικές για τη ζωή, όπως συμβαίνει συχνά εάν ο ιός προχωρήσει προς τον εγκέφαλο και προκαλέσει εγκεφαλίτιδα, εάν αφορά νεογνό ή χρονίως πάσχοντα από νόσημα που συνοδεύεται από ανοσοκαταστολή.

Η μόλυνση από έρπητα μπορεί να είναι σοβαρή και επικίνδυνη, εάν συμβαίνει μέσα ή κοντά στο μάτι. Ερεθίσματα και καταστάσεις που ενεργοποιούν τον ιό κάνοντάς τον να μεταπέσει από λανθάνουσα φάση σε ενεργή είναι:

• Το stress

Advertisment

• Τραύματα

• Ο πυρετός

• Η εμμηνόρροια

• Το φως του ήλιου

• Λοιμώξεις από άλλα παθογόνα αίτια

Συνηθέστερα οι υποτροπές δεν υπερβαίνουν τα δύο επεισόδια ανά έτος ενώ σπανιότερα εμφανίζονται συχνές υποτροπές σε μηνιαία ή εβδομαδιαία βάση. Ο αριθμός των υποτροπών μειώνεται μετά την ηλικία των 35 ετών.

Ο HSV μεταδίδεται με στενή προσωπική επαφή, και η μόλυνση λαμβάνει χώρα μέσω ενοφθαλμισμό του ιού σε επιφάνειες των βλεννογόνων (π.χ., στοματοφάρυγγα, επιπεφυκότα) ή μέσω μικρών ρωγμών στο δέρμα. Η πρωτογενής μόλυνση εμφανίζεται δύο έως 20 ημέρες μετά την επαφή με ένα μολυσμένο άτομο. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με το φιλί ή την κοινή χρήση σκευών ή πετσέτες.

Η έγκαιρη αναγνώριση των λοιμώξεων του απλού έρπητα και πρώιμη έναρξη της θεραπείας είναι υψίστης σημασίας για την αντιμετώπιση της νόσου. Ασθενείς με συχνές υποτροπές ενδέχεται να χρειαστούν μόνιμη κατασταλτική του ιού θεραπεία. Βοτανικές θεραπείες εναλλακτικής ιατρικής για την πρόληψη των υποτροπών εφαρμόζονται επίσης με εξαιρετικά αποτελέσματα σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενών όπως συνδυασμοί βιταμινών λυσίνης αργινίνης melissa officinalis, Aloe vera Eleutherococcus.

Διαβάστε επίσης:

Έρπης, αντιμετώπιση με φυσικές μεθόδους

Έρπης ζωστήρ: Φυσική αντιμετώπιση με διατροφή, συμπληρώματα και αιθέρια έλαια

Τι πρέπει να ξέρετε για την πρόληψη της νόσου:

• Εάν έχετε νοσήσει από έρπη να αποφύγετε την άμεση έκθεση του προσώπου σας σε ισχυρή ηλιακή ακτινοβολία. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό.

• Εάν έχετε ενεργό έρπη αποφύγετε την επαφή της μολυσμένης περιοχής με τα γεννητικά όργανα ή το στόμα άλλων ατόμων.

• Εάν πάσχετε από έρπητα να μην αγγίζετε τα μάτια σας με ακάθαρτα χέρια.

• ΜΗΝ μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα.

• Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή που έχει ως βάση τα μη επεξεργασμένα φυτικά προϊόντα της Μεσογείου, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα πλήρη δημητριακά, το ψωμί ολικής άλεσης, το extra παρθένο ελαιόλαδο είναι το συνιστώμενο διατροφικό μοντέλο για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αποφύγετε το κάπνισμα.

• Πλένετε τα χέρια σας συχνά. Χρησιμοποιήστε καλό αντισηπτικό σαπούνι σε όλη την επιφάνεια των παλαμών και των καρπών, χωρίς να παραμελήσετε την ραχιαία επιφάνεια των δακτύλων τις πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα και την περιοχή κάτω από τα νύχια, τουλάχιστον επί εικοσιπέντε δευτερόλεπτα. Ξεπλένετε με άφθονο νερό. Στεγνώνετε με καθαρή πετσέτα ή ξηρό αέρα.

• Μειώστε το στρες. Η συστηματική άσκηση συντελεί στην διαχείριση του άγχους.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις
Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση