,

Φυσικοί τρόποι για να αφαιρέσετε την πλάκα από τα δόντια σας

«Η πλάκα συσσωρεύεται κάτω και πάνω από τη γραμμή των ούλων. Είναι σκληρή και πορώδης και μπορεί να οδηγήσει σε ουλίτιδα και σε χαλασμένα

Φυσικοί τρόποι για να αφαιρέσετε την πλάκα από τα δόντια σας

«Η πλάκα συσσωρεύεται κάτω και πάνω από τη γραμμή των ούλων. Είναι σκληρή και πορώδης και μπορεί να οδηγήσει σε ουλίτιδα και σε χαλασμένα δόντια» – WebMD

Όλοι επιθυμούμε λαμπερά, λευκά δόντια. Αλλά όσο εντυπωσιακά φαίνονται, άλλο τόσο σημαντικά είναι για τη στοματική μας υγεία. Η σωστή στοματική φροντίδα, που περιλαμβάνει τα δόντια και τα ούλα, πρέπει να θεωρείται προτεραιότητα, αφού η καλή οδοντική υγιεινή μπορεί να αποτρέψει την άσχημη αναπνοή, την ουλίτιδα και τα χαλασμένα δόντια στο πέρασμα του χρόνου.

Advertisment

Πώς δημιουργείται η πλάκα

Τα βακτήρια στο στόμα σας αναμειγνύονται με υπολείμματα τροφών και πρωτεΐνες για να δημιουργήσουν την πλάκα. Αυτό το μείγμα «κάθεται» πάνω στα δόντια σας και συσσωρεύεται κάτω από τη γραμμή των ούλων. Ύστερα μετατρέπεται σε πλάκα και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, όπως ουλίτιδα και φλεγμονές.

Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτή

– Βουρτσίστε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα. Και πάρτε τον κατάλληλο χρόνο για να κάνετε προσεκτική δουλειά.

– Χρησιμοποιήστε σωστό εξοπλισμό. Μια καλή οδοντόπαστα με μια μέτρια οδοντόβουρτσα. Επίσης η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα αντιμετωπίζει λίγο καλύτερα την πλάκα και την ήπιας μορφής ουλίτιδα.

Advertisment

– Διατηρήστε καθαρό τον εξοπλισμό και αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσά σας κάθε 3-4 μήνες.

Υπάρχουν όμως και κάποιες φυσικές και αποτελεσματικές λύσεις, σε περίπτωση που θέλετε επιπλέον βοήθεια ή αντικατάσταση της συχνής χρήσης οδοντόκρεμας και στοματικών διαλυμάτων! Αυτές οι συνταγές θα αφαιρέσουν εντελώς την πλάκα από τα δόντια σας.

Συνταγή για την αφαίρεση της πλάκας με γλυκάνισο, έλαιο μέντας και λεμόνι

Υλικά

γλυκάνισος, έλαιο μέντας, λεμόνι, νερό.

Εκτέλεση

Σε ένα ποτήρι νερού, αναμίξτε λίγες σταγόνες από κάθε συστατικό και ξεπλύνετε το στόμα σας με αυτό το μίγμα 4-5 μέρες την ημέρα.

Συνταγή με δεντρολίβαν0, μέντα ή δυόσμο

Υλικά

½ φλιτζάνι δεντρολίβανο, 1 φλιτζάνι φρέσκιας μέντας ή δυόσμου, 2 φλιτζάνια νερού.

Εκτέλεση

Φτάστε το νερό σε θερμοκρασία βρασμού και ύστερα προσθέστε το δεντρολίβανο και το δυόσμο. Αφήστε το μίγμα για περίπου 15 λεπτά και ύστερα στραγγίξτε το. Όταν το μίγμα κρυώσει, ξεπλύνετε προσεκτικά το στόμα σας με αυτό.

Συνταγή με λάδι καρύδας, μαγειρική σόδα, αιθέρια έλαια και στέβια

Υλικά

7 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας, 7 κουτ. της σούπας μαγειρική σόδα, αιθέρια έλαια, 1 κουτάλι της σούπας στέβια.

Εκτέλεση

Αναμείξτε όλα τα υλικά, μέχρι η πάστα να έχει μια σχετικά συμπαγή υφή. Χρησιμοποιήστε τη καθημερινά, ακόμα και αντί να χρησιμοποιείτε συνέχεια οδοντόκρεμα.

Συνταγή με έλαιο καρύδας

Συστατικό

Λάδι καρύδας. (Οι οδοντίατροι και άλλοι επαγγελματίες της στοματικής μας υγείας έχουν επαινέσει το λάδι καρύδας για τα πολυάριθμα οφέλη του- καταπολεμούν τα βακτήρια, καθαρίζουν την κοιλότητα του στόματος, λευκαίνουν τα δόντια, εμποδίζουν τη δημιουργία κουφάλων). Διαβάστε: Στοματικές πλύσεις με έλαιο καρύδας για καταπολέμηση πλάκας και ουλίτιδας

Χρησιμοποιήστε δύο κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας σαν στοματικό διάλυμα και αφήστε το να λιώσει για σχεδόν 15- 20 λεπτά. Μπορείτε να το κάνετε καθημερινά και θα δείτε μεγάλη βελτίωση και διατήρηση της στοματικής σας υγείας!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση