,

Η γάτα του Σρέντινγκερ και οι ερμηνείες της Κβαντικής Φυσικής (βίντεο)

Ο Richard Feynman κάποτε είπε «Νομίζω πως είναι ασφαλές να πω πως κανείς δεν καταλαβαίνει την κβαντομηχανική». Η επικρατέστερη ερμηνεία της κβαντικής, η ερμηνεία

Η γάτα του Σρέντινγκερ και οι ερμηνείες της Κβαντικής Φυσικής (βίντεο)

Ο Richard Feynman κάποτε είπε «Νομίζω πως είναι ασφαλές να πω πως κανείς δεν καταλαβαίνει την κβαντομηχανική».

Η επικρατέστερη ερμηνεία της κβαντικής, η ερμηνεία της Κοπεγχάγης, υποστηρίζει πως ζούμε σε ένα πιθανοκρατικό σύμπαν. Τα σωματίδια δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη θέση ή ταχύτητα ή ενέργεια αλλά ένα σύνολο πιθανών καταστάσεων. Τουλάχιστον μέχρι να προσπαθήσουμε να τα παρατηρήσουμε.

Advertisment

Δεν είναι λίγοι οι φυσικοί που θεωρούν πως η ερμηνεία της Κοπεγχάγης είναι προβληματική. Ένας από αυτούς ήταν ο Hugh Everett, ο οποίος πρότεινε πως το σύμπαν στην πραγματικότητα είναι άπειρα σύμπαντα, το ένα πάνω στο άλλο, και παρεκκλίνουν οποτεδήποτε υπάρχουν περισσότερα από ένα ενδεχόμενα σε μια μέτρηση.

Μία άλλη ερμηνεία είναι των de Broglie – Bohm (αν και πολύ συχνά αναφέρεται ως ερμηνεία, στην πραγματικότητα είναι μια διαφορετική θεωρία) και υποστηρίζει πως η θεωρία της κβαντομηχανικής είναι ελλιπής. Υπάρχουν κάποιες κρυφές μεταβλητές που δεν γνωρίζουμε και η μη γνώση τους μας δίνει τη λαθεμένη εντύπωση πως στο σύμπαν κυριαρχεί η τυχαιότητα.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θυμάμαι πράγματα που δεν έζησα... Θυμάμαι και πράγματα που έζησα, αν είναι αλήθεια...
Ρώσος blogger καταδικάστηκε σε 8 χρόνια για τον θάνατο από πείνα του νεογέννητου γιου του επειδή ζητούσε «να τρέφεται με φως»
Μπορούμε να αποφύγουμε την άνοια αν μάθουμε μια νέα γλώσσα;
Αν δεν το πεις εσύ, θα το πει το σώμα σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση