, , ,

Γιατί οι σύγχρονες σχέσεις καταρρέουν;

Όπως κάθε γενιά έχει τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά, έτσι και η τελευταία ξεχωρίζει για τους γρήγορους ρυθμούς της, την τεχνολογία, την αλματώδη πρόοδο.

Γιατί οι σύγχρονες σχέσεις καταρρέουν;

Όπως κάθε γενιά έχει τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά, έτσι και η τελευταία ξεχωρίζει για τους γρήγορους ρυθμούς της, την τεχνολογία, την αλματώδη πρόοδο. Είμαστε τόσο ενεργοποιημένοι και δραστήριοι, γιατί κυνηγάμε με πάθος το κάτι παραπάνω, το ανώτερο. Τα πράγματα αλλάζουν διαρκώς και νιώθουμε γρήγορα αποκομμένοι αν δεν τα ακολουθήσουμε κι εμείς. Μπορούμε να καταφέρουμε σχεδόν τα πάντα, αλλά η ικανότητά μας να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας σε βάθος χρόνου φαίνεται να μειώνεται κάθε μέρα που περνά.

Έχουν επέλθει τρομερά μεγάλες αλλαγές στον τομέα των σχέσεων και του γάμου. Οι έρευνες όμως έχουν αποδείξει ότι η απόδοση ευθύνης στην τωρινή γενιά γι’ αυτή την κατάρρευση δεν είναι ο μόνος λόγος πίσω από τις εύθραυστες σύγχρονες σχέσεις.

Advertisment

5 λόγοι που οι σχέσεις μας καταρρέουν πια τόσο εύκολα

1. Επιζητάμε την άμεση ευχαρίστηση

Στην πορεία μας προς αναζήτηση μιας εύκολης ζωής, καταλήξαμε να προτιμάμε σχεδόν αποκλειστικά οτιδήποτε έτοιμο και γρήγορο. Από τον τρόπο που παίρνουμε τον καφέ μας μέχρι το πώς επιλέγουμε ένα προϊόν, όλα μας είναι πια διαθέσιμα με μια κίνηση ή ένα κλικ. Αυτό έχει μειώσει δραστικά τα επίπεδα υπομονής και αντοχής μας. Οι άνθρωποι σήμερα δεν ψάχνουν ακριβώς για την πραγματική, βαθιά αγάπη, αλλά μάλλον για κάποιον που θα τους κάνει να νιώσουν καλά για λίγο. Κάθε σχέση ξεπερνά την αρχική έκρηξη αδρεναλίνης, για να φτάσει σε ένα σημείο ήρεμης αγάπης και αυτή τη φάση οι περισσότεροι θέλουμε να την αποφύγουμε. Αναζητάμε την έξαψη και τον ενθουσιασμό παντού. Και οι πιο πολλοί επίσης δεν γνωρίζουν ότι κάθε ευτυχισμένη και επιτυχημένη σχέση χρειάζεται προσπάθεια.

2. Εξαρτημένοι από την τεχνολογία

Τα κινητά μας έχουν παρεισφρήσει σε σχεδόν όλες τις προσωπικές εκφάνσεις της ζωής μας σε τόσο μεγάλο βαθμό που οι ερευνητές έχουν αποδείξει πως πια έχουν αρνητική επίδραση στις σχέσεις μας. Το ίντερνετ έχει κάνει τόσο εύκολα διαθέσιμες τις επαφές, που οι εφαρμογές γνωριμιών και τα κοινωνικά δίκτυα έχουν κυριολεκτικά καταστρέψει τις παλιές, κλασικές πρακτικές προσέγγισης και τους παραδοσιακούς τύπους σχέσεων. Αν και αυτό δεν είναι βέβαια πάντα κακό, συνηθίζουμε πια να επικοινωνούμε με πολλούς ανθρώπους, παρά με λίγους και ξεχωριστούς. Προσπαθούμε να έχουμε έναν όσο γίνεται μεγαλύτερο αριθμό «ακόλουθων» και «φίλων», ενώ η ποιότητα της σχέσης μας μαζί τους είναι επιφανειακή. Και ξαφνικά νιώθουμε και πάλι μόνοι.

3. Αποτυχημένοι στόχοι και πρότυπα

Η σύγχρονη, συμβατική ηδονοβλεπτική προσέγγιση των ΜΜΕ πλέον συνίσταται από την παρακολούθηση και αποκάλυψη της προσωπικής ζωής διασήμων και όχι την επαγγελματική τους πορεία και δουλειά. Χωρισμοί, σκάνδαλα, προδοσίες. Αυτά τραβούν πια περισσότερο το ενδιαφέρον και όχι τα ζητήματα της κοινωνίας που επιζητούν άμεσα λύσεις. Η ανεύθυνη αυτή ενασχόληση των μέσων με τέτοια επιφανειακά ζητήματα επηρεάζουν το νου μας να σκεφτεί ότι αφού όλα καταρρέουν πάντα σε μια σχέση, η καλύτερη λύση είναι οι σύντομες και εύκολες σχέσεις, όπως και η αλλαγή συντρόφων. Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι τα άτομα που έχουν μεγαλώσει σε διαλυμένες οικογένειες ή από γονείς που άλλαζαν συνεχώς συντρόφους, αναπαρήγαγαν με τον ένα ή άλλο τρόπο το ίδιο μοτίβο στην ενήλικη ζωή τους.

Advertisment

4. Φόβος μη δείξουμε ευάλωτοι

Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά μιας μακροχρόνιας σχέσης είναι η επιθυμία και η πρόθεσή μας να είμαστε ευάλωτοι και ανοιχτοί. Όταν αυτό συμβαίνει, αποκαλύπτουμε τις άμυνες μας και αρχίζουμε να αγαπάμε ο ένας τον άλλο άνευ όρων. Όταν αντιστεκόμαστε, με το να είμαστε συνέχεια σε συναισθηματική επιφυλακή, καταπιέζουμε την ικανότητά μας να προσφέρουμε και να λαμβάνουμε αγάπη. Σε μια σχέση που οι άμυνες έχουν πέσει, η ψυχή μας φανερώνεται χωρίς το φόβο να επικριθούμε. Η σκέψη ότι αυτό αποτελεί αδυναμία είναι αφελής, μόνοι οι σοφοί άνθρωποι μπορούν να γνωρίζουν ότι αυτό χρειάζεται κουράγιο και θάρρος και όταν αποκαλυπτόμαστε στο σωστό άνθρωπο, αυτό μας δίνει την ευκαιρία να βιώσουμε την πραγματική αγάπη.

5. Υπερβολική σεξουαλική απελευθέρωση

Είμαστε η γενιά που επιζητά συνεχώς τη διασκέδαση και δίνει μεγαλύτερη αξία στην απελευθερωμένη σεξουαλικότητα, παρά στη σωματική υγεία. Η σεξουαλική απελευθέρωση είχε και τα άσχημα της, μας οδήγησε σε έναν σεξουαλικό ξεπεσμό, όπου το μόνο που χρειαζόμαστε για να φτάσουμε στο κρεβάτι με κάποιον είναι ένα απλό μήνυμα ή μια έξυπνη ατάκα. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει εξαιρετικά στρεσογόνο το να μην έχει κάποιος σχέση ή ένα φλερτ για να βγει το Σάββατο βράδυ. Οι σχέσεις είναι πια σχεδιασμένες για την άνεση μας και περιτριγυρίζονται από άμεση δράση και ευχαρίστηση. Στις μέρες μας, οι ελεύθερες σχέσεις και οι περιπέτειες της μίας νύχτας είναι πιο συχνές. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι επιθυμούμε να έχουμε πολλαπλές και αυθόρμητες επιβεβαιώσεις με ελάχιστο δράμα και κίνδυνο της συναισθηματικής μας ευημερίας και ισορροπίας.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση