, , ,

Λάδι καρύδας και ελαιόλαδο: Οι βασικές διαφορές τους

Το καθημερινό μας φαγητό περιέχει αρκετή ποσότητα λαδιού, είτε αυτό είναι ως γαρνιτούρα, είτε στο τηγάνισμα και στο ψήσιμο του. Τα δυο πιο συχνά

Λάδι καρύδας και ελαιόλαδο: Οι βασικές διαφορές τους

Το καθημερινό μας φαγητό περιέχει αρκετή ποσότητα λαδιού, είτε αυτό είναι ως γαρνιτούρα, είτε στο τηγάνισμα και στο ψήσιμο του. Τα δυο πιο συχνά λάδια που χρησιμοποιούμε είναι το λάδι καρύδας και το ελαιόλαδο· το καθένα ωφελεί τον οργανισμό μας με τον δικό του τρόπο. Το λάδι καρύδας μπορεί μας βοηθήσει να κάψουμε θερμίδες, να σκοτώσει βλαβερούς μικροοργανισμούς, ακόμα και να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μας. Το ελαιόλαδο, αγαπημένο για τους κατοίκους της Μεσογείου, κατέχει αρκετές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νόσων και του διαβήτη τύπου 2.

Οι 5 μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα στα δύο είδη λαδιού

1. Παρουσία καλών λιπαρών

Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά αναφέρονται συχνά ως «καλά» λιπαρά. Αυτά τα λιπαρά, που είναι παρόντα στα φυτικά έλαια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης παθήσεων, που περιλαμβάνουν και τις καρδιαγγειακές νόσους. Το ελαιόλαδο αποτελεί καλή πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών. 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδου περιέχει 9.8 g μονοακόρεστων λιπαρών και 1.4 g πολυακόρεστων.

Advertisment

Από την άλλη πλευρά, το λάδι καρύδας περιλαμβάνει 0.8 μονοακόρεστων λιπαρών και 0.2 g πολυακόρεστων. Συνεπώς, το ελαιόλαδο είναι σαφώς καλύτερο από το λάδι καρύδας, όταν συγκρίνουμε το επίπεδο των καλών λιπαρών που το καθένα περιέχει.

Διαβάστε: Λάδι Καρύδας: 80 καταπληκτικές χρήσεις

2. Παρουσία κακών λιπαρών

Τα κορεσμένα λίπη είναι ανθυγιεινά, οπότε αποτελούν τους εχθρούς που πρέπει να αποφεύγουμε. Αυξάνουν το επίπεδο των λιποπρωτεινών χαμηλής πυκνότητας (LDL) στο σώμα μας. Η τελευταία είναι ευρέως γνωστή ως κακή χοληστερόλη και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων.

Advertisment

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδου περιλαμβάνει 1g κορεσμένων λιπαρών, ενώ 1 κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας 12g. Το λάδι καρύδας λοιπόν περιέχει περισσότερα κορεσμένα λίπη απ’ ό,τι το ελαιόλαδο. Επομένως, το λάδι καρύδας ίσως δεν είναι η καλύτερη επιλογή εδώ.

3. Ιδανικό για μαγειρική

Το σημείο στο οποίο το ελαιόλαδο αρχίζει να καίγεται είναι οι 137.7 C, ενώ του λαδιού καρύδας είναι οι 176.6 C, δηλαδή το τελευταίο χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ζεσταθεί. Το λάδι καρύδας λοιπόν είναι καλό για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως το τηγάνισμα. Το ελαιόλαδο είναι καλό για τηγάνισμα σε χαμηλές θερμοκρασίες και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να γαρνίρει φρέσκες και υγιεινές σαλάτες.

4. Καλό για την καρδιά

Το ελαιόλαδο, καθώς είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων. Αντιθέτως, το μεγαλύτερο μέρος των λιπαρών που περιέχει το λάδι καρύδας είναι κορεσμένο, κάτι που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Ως εκ τούτου, το ελαιόλαδο είναι καλύτερο για την καρδιά σας, αφού βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία σας και σας προστατεύει από τις σχετικές παθήσεις.

5. Καλό για το ανοσοποιητικό σύστημα

Ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα κάνει τον οργανισμό μας πιο λειτουργικό και μας προστατεύει από διάφορες ασθένειες. Το λάδι καρύδας περιέχει μια ουσία, το λαυρικό οξύ, το οποίο μετατρέπεται σε μονολαυρίνη στο σώμα σας. Η μονολαυρίνη έχει ισχυρή αντιμυκητιασική και αντιική ιδιότητα, βελτιώνοντας έτσι το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Το ελαιόλαδο αποτελεί πηγή ελαϊκού οξέος και αυτό το οξύ είναι καλό για την τόνωση του ανοσοποιητικού σας. Ωστόσο, αυτή η ιδιότητα του εύκολα καταστρέφεται, όταν το ελαιόλαδο ζεσταθεί ή υποστεί πολύ επεξεργασία. Επομένως, σε αυτή την περίπτωση το λάδι καρύδας είναι καλύτερο από το ελαιόλαδο όσον αφορά στο ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Πόσο ελαιόλαδο μπορείτε να καταναλώνετε καθημερινά

Μπορείτε να καταναλώσετε 2 κουταλιές της σούπας κάθε μέρα, ώστε να πάρετε όλα τα οφέλη που έχει το ελαιόλαδο για την υγεία μας.

Πόσο λάδι καρύδας μπορείτε να καταναλώσετε καθημερινά

Επίσης 2 κουταλιές της σούπας (30ml) κάθε μέρα είναι κάνει καλό στην υγεία σας. Μπορεί να μειώσει αρκετά το κοιλιακό, παραπανίσιο λίπος.

Προσοχή

• Τόσο το λάδι καρύδας, όσο και το παρθένο ελαιόλαδο προσφέρει διάφορα πλεονεκτήματα στην υγεία σας. Ωστόσο, πρέπει να αποφύγετε τις υπερβολικές ποσότητες, αλλιώς θα αντιστρέψετε τα καλά στοιχεία τους.

• Συμβουλευτείτε το γιατρό σας, πριν αρχίσετε συστηματικά να καταναλώνετε οποιοδήποτε από τα δύο λάδια.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

ΕΦΕΤ: Τρεις κανόνες για να απολαύσουμε με ασφάλεια το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Ο εξωτικός καρπός που «αγαπά» τον θυρεοειδή, θωρακίζει την καρδιά και ενισχύει το νου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση