,

NLP (Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός): Συνέντευξη της κας. Αλεξάνδρας Ευθυμιάδου, διευθύντρια της nlpingreece®

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός έχει γίνει τόσο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο; Η κα Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου, διευθύντρια της

NLP (Νευρο-Γλωσσικός Προγραμματισμός): Συνέντευξη της κας. Αλεξάνδρας Ευθυμιάδου, διευθύντρια της nlpingreece®

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός έχει γίνει τόσο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο; Η κα Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου, διευθύντρια της nlpingreece απαντάει σε κάποιες ερωτήσεις μας.

Κ. Ευθυμιάδου, γιορτάζετε φέτος τα 20 χρόνια ενασχόλησης με το NLP, θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το σύστημα NLP;

Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το NLP, το Νευρο-γλωσσικό δηλαδή Προγραμματισμό, ως ένα σύστημα το οποίο ασχολείται με τη μελέτη της διακριτής αποτελεσματικότητας και αφορά στην ανθρώπινη συμπεριφορά.

Advertisment

Τι σημαίνει αυτό;

Υπάρχουν ανάμεσά μας άνθρωποι οι οποίοι είναι πολύ καλοί σε αυτό που κάνουν. Η ιστορία του συστήματος NLP ξεκινά με αυτή τη συλλογιστική, ξεκινά στην Αμερική, αρχές της δεκαετίας του ’70, στο University of California – Santa Cruz (UCSC) – τότε γνωστό κι ως «University of the unconventional minds» – με μια ομάδα ανήσυχων μυαλών που ήθελαν να μελετήσουν τους ανθρώπους αυτούς. Οι Richard Bandler (mathematics), John Grinder (linguistics), Frank Pucelik (psychology), Judith DeLozier (anthropology), Steve Andreas, Steven Gilligan, Christina Hall (psychology & linguistics), ξεκίνησαν να ασχολούνται με ένα project που στόχο είχε να μελετήσουν και να καταλάβουν πώς κάποιοι άνθρωποι είναι διακριτά αποτελεσματικοί στον τομέα ενασχόλησής τους.

Το σύστημα (ΝLP) Neuro Linguistic Programming / ΝευροΓλωσσικός Προγραμματισμός είναι ένα δυναμικό σύστημα τεχνικών που συνδυάζεται με τις ‎Νευροεπιστήμες (neuroscience) και τα συμπεράσματα αναφορικά στη Νευροπλαστικότητα (neuroplasticity). Τη δυνατότητα δηλαδή του εγκεφάλου μας να δημιουργεί νέες νευρικές απολήξεις κάθε φορά που μυείται σε νέες δυνατότητες, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, διευρύνοντας έτσι το πεδίο των επιλογών ενός ανθρώπου.

Θα παραλλήλιζα το μυαλό με ένα smart phone, το οποίο έχει διάφορες εφαρμογές και εμείς χρησιμοποιώντας κάποια συγκεκριμένα βήματα έχουμε πρόσβαση σε αρχεία, ε και προγράμματα. Έτσι με τον ίδιο τρόπο, με το σύστημα NLP, έχουμε πρόσβαση στο μυαλό μας και μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε τις λειτουργίες του προς όφελός μας.

Advertisment

Και σε τι βοηθάει πρακτικά, στην καθημερινότητά μας, να γνωρίζουμε το σύστημα NLP;

Το σύστημα NLP σχεδιάστηκε και απευθύνεται για κάθε άνθρωπο που χρησιμοποιεί το μυαλό του να κάνει πράγματα. Κλειδί εδώ είναι η ερώτηση: Πώς; Πώς κάνει κάτι ένας άνθρωπος και πετυχαίνει; Πώς αντιμετωπίζει μια κατάσταση και πώς προχωράει; Πώς δηλαδή λειτουργεί το μυαλό ενός ανθρώπου που πετυχαίνει, ώστε να παράγει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα; Και ψάχνουμε τα βήματα. Ενδέχεται εμείς να «σκαλώνουμε» κάπου, και να μην πετυχαίνουμε, το δουλεύουμε λοιπόν. Το σπουδαίο με το NLP είναι ότι με τις τεχνικές του μας δίνει επίσης τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε ταλέντα που ενδεχομένως κρύβουμε μέσα μας και δεν έχουμε ακόμα αναγνωρίσει, αλλά και να αξιοποιήσουμε τα «στραβά» μας, τα αδύνατά μας σημεία ή και να αναδείξουμε σημεία και όψεις που ούτε οι ίδιοι γνωρίζαμε ότι υπάρχουν μέσα μας. Και αυτό μας οδηγεί σε μια διαδικασία αφύπνισης.

Και πώς μπορεί ένας άνθρωπος να οδηγηθεί σε αυτή την αφύπνιση;

Αξιοποιώντας το πολύτιμο αυτό εργαλείο, αποκτώντας δηλαδή τη γνώση του συστήματος NLP, και εφαρμόζοντάς το σε κάθε πτυχή της ζωής του. Για μας, στην nlpingreece® (www.nlpingreece.com/team ), είναι πολύ σημαντική αξία, να δώσουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να κατακτήσουν αυτή την αφύπνιση έχοντας το εργαλείο, το σύστημα δηλαδή NLP στα χέρια τους, και να στήσουν τη ζωή τους σε μια ωραιότερη, ποιοτικότερη και πληρέστερη εκδοχή του εαυτού τους. Να σπάσουν τους περιορισμούς τους και να οδηγήσουν τη ζωή τους εκεί ακριβώς που βαθιά επιθυμούν, σαν μικροί ή μεγάλοι ήρωες. Γιατί όλοι ήμαστε ήρωες με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική ζωή μας.

Θεωρητικά και πρακτικά έχουμε ίσως όλοι βιώσει κάλεσμα να μπούμε σε μια διαδρομή για την κατάκτηση ενός στόχου, ενός ονείρου, πόσοι όμως βγήκαμε με τον άθλο εκπληρωμένο; Πόσοι καταφέραμε να ταξινομήσαμε από κάθε διαδρομή που διανύουμε το οπλοστάσιο των δυνατοτήτων μας και του δημιουργικού δυναμικού μας;


Στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων παρουσίας της nlpingreece® στην Ελλάδα, του στρατηγικού σχεδιασμού με το NLP University, California Santa Cruz, υλοποιείται για πρώτη φορά στην Αθήνα, στις 29 Σεπτεμβρίου- 1 Οκτωβρίου, το “Hero’s Journey”, με την πρώτη κυρία του NlP, Judith DeLozier. Μάθετε περισσότερα εδώ https://herosjourney.nlpingreece.com/objective

Μάθετε περισσότερα για την κα Ευθυμιάδου εδώ https://www.nlpingreece.com/Efthimiadou

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μπορούμε να αποφύγουμε την άνοια αν μάθουμε μια νέα γλώσσα;
Αν δεν το πεις εσύ, θα το πει το σώμα σου
Κάποιες φορές δεν μπορείς να πιστέψεις αυτό που βλέπεις, πρέπει να πιστέψεις αυτό που αισθάνεσαι
Έρευνα: Το «αντικοινωνικό» χαρακτηριστικό που θεωρείται σημάδι ευφυίας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση