Original Play: Συνέντευξη με την υπεύθυνη και συντονίστρια του προγράμματος στην Ευρώπη

Συνέντευξη με τη Jolanta Graczykowska, MA- Διευθύντρια και Σύμβουλος του Αυθεντικού Παιχνιδιού στην Ευρώπη, διορισμένη από το O.F. Donaldson (το δημιουργό του Προγράμματος Αυθεντικού

Original Play: Συνέντευξη με την υπεύθυνη και συντονίστρια του προγράμματος στην Ευρώπη

Συνέντευξη με τη Jolanta Graczykowska, MA- Διευθύντρια και Σύμβουλος του Αυθεντικού Παιχνιδιού στην Ευρώπη, διορισμένη από το O.F. Donaldson (το δημιουργό του Προγράμματος Αυθεντικού Παιχνιδιού)- Επίσημη αντιπρόσωπος και συντονίστρια του Προγράμματος Αυθεντικού Παιχνιδιού στην Ευρώπη.

https://enallaktikidrasi.com/2017/06/original-play-sinenteuxi-ipeuthini-syntonistria-programmatos-europi/

1. Τι είναι ακριβώς το Original Play;

Τα παιδιά είναι αυτά που που στην πραγματικότητα μπορούν να περιγράψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το Original Play. Ένα πεντάχρονο αγόρι είπε κάποια στιγμή «παιχνίδι είναι όταν δεν καταλαβαίνουμε ότι διαφέρουμε μεταξύ μας». Ένα άλλο εξάχρονο είπε «αληθινό παιχνίδι είναι όταν κανείς δεν έχει πληγωμένη καρδιά». Ένα αγόρι με αυτισμό δήλωσε μετά το παιχνίδι: «Θέλω να έχω μια κανονική ζωή. Θέλω να έχω μια κανονική ζωή. Αυτό το παιχνίδι είναι μια υπενθύμιση της κανονικής ζωής».

Advertisment

To Original Play βασίζεται στο αίσθημα της ασφάλειας, της αγάπης και του ανήκειν. Στο πρόγραμμα εκμάθησης του Original Play διδάσκουμε στους ενήλικες πώς να επικοινωνούν και να παίζουν με παιδιά χωρίς επιθετικότητα, εκφράσεις βίας, διαμάχης και ανταγωνισμού.

2. Πώς το Original Play βοηθά τα παιδιά και τους εφήβους;

Τα οφέλη του Αυθεντικού παιχνιδιού για παιδιά και ενήλικες είναι πολλά:

– Μείωση της επιθετικότητας και των διαφόρων εκφράσεων βίας και αποκλεισμού στις διαπροσωπικές σχέσεις.
– Βελτίωση του αισθήματος της ασφάλειας.
– Υιοθέτηση της ευγένειας και χρήση αυθεντικά σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής
– Μείωση του φοβιών και του αισθήματος αναξιότητας
– Βελτίωση της αυτοεκτίμησης, συναισθηματικής ευκαμψίας και αποδοχή της διαφορετικότητας
– Μείωση του στρες ,άγχους και της αμυντικής στάσης
– Βελτίωση της ικανότητας ενσωμάτωσης και συνεργασίας με ομάδες
– Αύξηση της προσαρμοστικής ικανότητας σε νέα περιβάλλοντα σε συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες ζωής
– Βελτίωση ικανότητας μάθησης και ανάπτυξη των σωστών κινήτρων για μάθηση.
– Αύξηση του εύρους των κινήσεων,βελτίωση του συντονισμού των άκρων, ισορροπία, αντοχή.
– Ενσωμάτωση της συναισθηματικής, γνωστικής και αισθητικοκινητικής ανάπτυξης.

Advertisment

3. Πόσο σημαντικό είναι για την ανάπτυξη των παιδιών να παίζουν;

Το αυθεντικό παιχνίδι αναπτύσει κοινωνικές, συναισθηματικές και γνωστικές ικανότητες.

4. Με ποιον τρόπο το Original Play διαφοροποιείται από άλλες παιδικές δραστηριότητες;

Το Original Play είναι μοναδικό. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός, σύγκρουση, αίσθηση διαφοράς μεταξύ των παιδιών. Το αυθεντικό παιχνίδι δημιουργεί προϋποθέσεις για να συμπεριληφθούν όλα τα παιδιά στο παιχνίδι. Το Original Play δημιουργεί την αίσθηση της ενότητας.

Για το λόγο αυτό το Original Play, έχει προταθεί από το Εθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Δασκάλων στην Πολωνία. Οι θεωρητικές αρχές του έχουν γίνει αποδεκτές για τις αξίες που προωθούν, την απλότητα και ταυτόχρονα την ποικιλία τους. Το Πρόγραμμα Αυθεντικού Παιχνιδιού έχει αναπτυχθεί σε πολλές χώρες στον κόσμο- Πολωνία, Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία, Σουηδία, Ελβετία, Ολλανδία, Μπαχρέιν, Νότιο Αφρική, στις Η.Π.Α.

Το Πρόγραμμα του Original Play, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε – σχολεία, νηπιαγωγεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα για παιδιά με ειδικές ανάγκες, ορφανοτροφεία καθώς και νοσοκομεία.

https://enallaktikidrasi.com/2017/06/original-play-sinenteuxi-ipeuthini-syntonistria-programmatos-europi/

5. Παρακαλούμε μοιραστείστε μαζί μας μια σημαντική εμπειρία που έχετε βιώσει με το Original Play.

Κάποια φορά επισκέφθηκα σε μια κλινική ένα παιδί με αναπνευστική υποστήριξη. Μου είχε ζητηθεί να παίξω με αυτά τα παιδιά. Ο διευθυντής της κλινικής μου ζήτησε να παίξω με ένα μικρό κορίτσι. Το κορίτσι δεν μπορούσε να κινηθεί. Ήταν ξαπλωμένη στο κρεβάτι κοιτώντας μόνο τον τοίχο. Πολύ σιγά, πήγα στο κρεβάτι της, έβαλα στα χέρια μου τα χέρια της και άρχισα να τα κινώ. Το κορίτσι άρχισε να κινείται αργά από τη μία πλευρά προς την άλλη. Έβαλα τα χέρια μου κάτω από το μαξιλάρι της και συχρονιστήκαμε σε έναν απαλό κυματισμό.

Εκείνη ακριβώς τη στιγμή μου ήρθε η σκέψη ότι δεν μπορούσα να κάνω κάτι περισσότερο για αυτό το κορίτσι… Παρόλα αυτά είχα μια έντονη επιθυμία να της πω ότι αγαπιέται… και το έκανα. Τη στιγμή εκείνη μου χαμογέλασε. Ήμουν πολύ χαρούμενη που αντέδρασε το κορίτσι με αυτό τον τρόπο. Μετά το παιχνίδι πήγα στον γιατρό της και του περιέγραψα την εμπειρία του παιχνιδιού μαζί της.

Ο γιατρός μου είπε «μα δεν μπορεί να σε ακούσει». Στην αρχή δεν μπορούσα να καταλάβω τι ακριβώς είχε συμβεί. Η συνειδητοπόιηση ήρθε αργότερα. Επικοινωνούμε με το άγγιγμα. Το άγγιγμα στο Original Play προωθεί το αίσθημα του αγαπιέμαι και του είμαι ασφαλής. Το άγγιγμα είναι πιο δυνατό από τις λέξεις. Είναι τόσο σημαντικό να χρησιμοποιούμε το καλό άγγιγμα στην επικοινωνία μας με τους άλλους.

6. Πώς μπορεί κάποιος να εκπαιδευτεί στο Original Play;

Υπάρχει το επίσημο Ευρωπαϊκό website originalplay.eu και σε κάθε χώρα υπάρχουν συνεργάτες οι οποίοι οργανώνουν εκπαιδευτικά βιωματικά σεμινάρια.

7. Ποιος μπορεί να εφαρμόσει το Original Play;

Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να παίξουν και να είναι μέρος της διαδικασίας. Δεν υπάρχουν συνθήκες όπου μπορούν να κάνουν το παιχνίδι ανεφάρμοστο. Το Original Play εξαλείφει όλα τα «σύνορα» και τη διαφορετικότητα μεταξύ των ανθρώπων.

8. Πώς νομίζετε ότι αυτός ο κόσμος θα μπορούσε να μετατραπεί εάν οι ενήλικες αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν το Original Play στην καθημερινή τους ζωή με τα παιδιά τους;

Εάν οι ενήλικες χρησιμοποιούν το Original Play στην καθημερινή τους ζωή με παιδιά, δημιουργούν ασφαλείς συνθήκες ζωής σε αυτόν τον κόσμο. Εάν τα παιδιά αισθάνονται ασφαλή και ότι αγαπιούνται δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν την ενέργειά τους για μάχη ή άμυνα. Χρησιμοποιούν όλες τις δυνατότητες που έχουν. Είναι πολύ πιο εύκολο να ζεις αν οι σχέσεις βασίζονται στην καλοσύνη.

https://enallaktikidrasi.com/2017/06/original-play-sinenteuxi-ipeuthini-syntonistria-programmatos-europi/

9. Πώς ήταν η προηγούμενη σας εμπειρία στο προηγούμενο σεμινάριο στην Ελλάδα τον Οκτώβρη του 2016;

Ήταν μια ευχάριστη εμπειρία… η αποδοχή και η δέσμευση των συμμετεχόντων στις αρχές του Original Play στο προηγούμενο εκπαιδευτικό βιωματικό εγαστήριο. Εκπληκτική οργάνωση από το Esofos Center. H ατμόσφαιρα ήταν η ιδανική για να απολαύσουμε τα οφέλη του Original Play.

10. Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στον κόσμο με όχημα το Original Play;

Αυτό που προτείνει το Original Play είναι ένα εντελώς διαφορετικό είδος ανθρώπινης σχέσης. Ενισχύει στα παιδιά την αίσθηση της αγάπης. Δημιουργεί το δεσμό και την αίσθηση της ενότητας. Δεν επιτρέπει σε κανέναν να αισθάνεται αποκλεισμένος, μειωμένος ή εγκαταλελειμένος. Το μήνυμά μου προς τον κόσμο είναι ότι εάν έχουμε χαρούμενα παιδιά, δεν θα έχουμε πια τον πόλεμο στον κόσμο.

Βιογραφικό της Jolanta Graczykowska

Έχει σπουδάσει δασκάλα και έχει αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο Warsaw- Eκπαιδευτική Διαχείριση και Εκπαιδευτική Πολιτική. Έχει 14 χρόνια εμπειρία στη χρήση του original play. Παίζει και με παιδιά με ειδικές ανάγκες , θύματα βίας, φυλακισμένους και ενήλικες σε όλη την υφήλιο, άσχετα από την ηλικία τους , το πολιτιστικό υπόβαθρο, το κοινωνικό στάτους ή την ψυχο-κινητική ανάπτυξη (με 10.000 παιδιά και 8.000 ενήλικους).

Η Jolanta Graczykowska είναι εξουσιοδοτημένη να κάνει σεμινάρια, επιτηρήσεις και να διδάσκει μαθήματα καθώς επίσης και να συντονίζει δραστηριότητες του Original Play στην Ευρώπη. Αυτή οργανώνει και διεξάγει σεμινάρια για γονείς, επαγγελματίες στον τομέα της εκπαίδευσης, της ιατρικής, των επιχειρήσεων καθώς και για ανθρώπους που προσφέρουν επαγγελματική βοήθεια σε ενήλικες και παιδιά. Απονέμει πιστοποιητικά συμμετοχής σε σεμινάρια ως ένδειξη συμμετοχής του κάθε ατόμου ξεχωριστά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι άνθρωποί μας φεύγουν, αλλά ζουν παντοτινά μέσα μας
«Το αγέννητο παιδί μου…»
Θυμάμαι πράγματα που δεν έζησα... Θυμάμαι και πράγματα που έζησα, αν είναι αλήθεια...
Ρώσος blogger καταδικάστηκε σε 8 χρόνια για τον θάνατο από πείνα του νεογέννητου γιου του επειδή ζητούσε «να τρέφεται με φως»

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση