, ,

Οι παιδίατροι συστήνουν να μειώσουμε την κατανάλωση χυμών

Ο χυμός φρούτων κυριαρχεί στην αγορά (και σε πολλές περιπτώσεις συστήνεται και από γιατρούς) ως μια υγιής, φυσική πηγή βιταμινών και ασβεστίου. Τα παιδιά

Οι παιδίατροι συστήνουν να μειώσουμε την κατανάλωση χυμών

Ο χυμός φρούτων κυριαρχεί στην αγορά (και σε πολλές περιπτώσεις συστήνεται και από γιατρούς) ως μια υγιής, φυσική πηγή βιταμινών και ασβεστίου. Τα παιδιά λατρεύουν τη γεύση του – για την ακρίβεια, τα παιδιά και οι έφηβοι συνεχίζουν να αποτελούν τους καλύτερους καταναλωτές φρουτοχυμών και ποτών με φρούτα, αλλά τα θρεπτικά τους οφέλη είναι πλέον αρκετά αμφισβητήσιμα.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων τώρα πια ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει λόγος να περιλαμβάνουμε τους χυμούς στη διατροφή παιδιών κάτω του ενός έτους. Ο Steven Abrams, διευθυντής του τμήματος Παιδιατρικής στο Dell Medical School του Πανεπιστήμιου του Τέξας, συνέγραψε τη δήλωση αυτή. Σε αυτή μάλιστα αναφέρεται και η περιορισμένη κατανάλωση χυμών σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και εφήβους.

Advertisment

«Δεν υπήρχε ποτέ καμία αμφιβολία ότι τα ολόκληρα φρούτα αποτελούν την καλύτερη επιλογή για τα παιδιά και τους ενήλικες» αναφέρει ο Abrams. «Χρειάζεται απλά να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν και βλαβερές συνέπειες της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων χυμού από τα παιδιά».

Οι χυμοί, που πρέπει να τους ξεχωρίσουμε από τα ποτά με γεύσεις φρούτων, δεν περιέχουν τις φυτικές ίνες των ολόκληρων φρούτων. Καθώς ο χυμός μπορεί να καταναλωθεί πιο γρήγορα από ένα ολόκληρο φρούτο, ένα παιδί που συνηθίζει να πίνει χυμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας μπορεί να πέσει στην παγίδα κατανάλωσης υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης και θερμίδων και να πάρει επικίνδυνα βάρος αργότερα στη ζωή του.

Τι ισχύει για τους μη συμπυκνωμένους χυμούς;

Μπορεί να πιστεύετε ότι οι μη συμπυκνωμένοι χυμοί αποτελούν ένα πιο αυθεντικό προϊόν, αλλά εδώ λανθάνετε. Οι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι αυτοί οι χυμοί δίνουν απλά στο προϊόν τους μια πιο «γεμάτη» γεύση. Το χαρτί του «φυσικού προϊόντος» έχει παιχτεί πολλές φορές από τις εταιρίες και τις διαφημιστικές, με στόχο βέβαια την αύξηση των πωλήσεων τους. Μάλιστα, για αρκετές δεκαετίες, ακόμα και πολλοί ειδικοί ισχυρίζονταν ότι αυτοί οι χυμοί που περιέχουν βιταμίνη C καταπολεμούν τα κοινά κρυολογήματα.

Advertisment

H Helen Bond, εκπρόσωπος της Βρετανικής Ένωσης Διατροφολόγων αναφέρει ότι «οι άνθρωποι έχουν χάσει την αντίληψη του πόση ζάχαρη περιέχεται στις τροφές και οι μερίδες έχουν γίνει μεγαλύτερες. Ένα ποτήρι των 150ml παρέχει το ένα πέμπτο της ημερήσιας απαραίτητης πρόσληψης και οτιδήποτε παραπάνω δεν μετρά. Αλλά η ποσότητα πια έχει ανέβει στα 250 ml το ποτήρι». «Ο χυμός προσφέρει αρκετές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, αλλά σε αντίθεση με τα φρέσκα φρούτα, δεν μπορούμε να πάρουμε από αυτόν τις φυτικές ίνες που χρειαζόμαστε».

Και φυσικά οι γιατροί υποστηρίζουν ότι η μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης σε αυτά τα προϊόντα είναι που κυρίως συμβάλλει στην επιδημία της παχυσαρκίας, προκαλώντας συχνότερες καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο και διαβήτη. Επιπλέον, μια σοκαριστική έρευνα έχει αποκαλύψει ότι μερικές από τις πιο γνωστές εταιρίες χυμών μήλου περιέχουν αρσενικό. Αρκετές χώρες μπορεί να χρησιμοποιούν εντομοκτόνα που περιέχουν αρσενικό, ένα βαρύ μέταλλο που είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο και καρδιαγγειακές νόσους. Αυτές οι ενδείξεις που έχουν βρεθεί σε διάφορους χυμούς έχουν οδηγήσει αρκετούς οργανισμούς να συστήνουν τον περιορισμό κατανάλωσης και έκθεσης σε αυτές τις τοξίνες.

Είναι φανερό βέβαια ότι η σταδιακή μείωση και ο περιορισμός της κατανάλωσης τους είναι μια αρκετά δύσκολη διαδικασία, αν σκεφτούμε ότι οι χυμοί υπάρχουν παντού και μπορούν να συνοδέψουν σχεδόν κάθε γεύμα. Επιπροσθέτως, ένα μεγάλο μέρος της αγοράς βασίζεται σε αυτή την παραγωγή. Αλλά αν εσείς προσωπικά χρειάζεστε ένα ισχυρό κίνητρο, για να μειώσετε την κατανάλωση τους, να σκέφτεστε πάντα την ποσότητα ζάχαρης που περιέχει ένα ποτήρι από αυτούς.

Κατανάλωση με προσοχή και μέτρο

Οι ανησυχίες είναι λιγότερες όσον αφορά στα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και στους εφήβους. Σε μικρές ποσότητες, ο 100% χυμός φρούτων μπορεί να αποτελέσει ένα αρκετά καλό μέσο πρόσληψης των απαραίτητων βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, ειδικά όσο με την ηλικία αυξάνονται και οι θερμιδικές ανάγκες.

Καθώς ο χυμός έχει πια μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στα ράφια, προσφέρει μια ευέλικτη επιλογή για τις οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν ολόκληρα φρούτα στα παιδιά τους για την ημερήσια πρόσληψη των απαραίτητων στοιχείων. Ακόμα κι έτσι όμως, η κατανάλωση τους πρέπει να μειωθεί σχεδόν στο μισό απ’ ότι συνηθίζεται· 117 με 170 ml είναι επαρκές.

«Εξάλλου, στο τέλος της ημέρας, το σημαντικότερο είναι να ενσταλάξουμε στα παιδιά μας σωστές διατροφικές συνήθειες», τονίζει ο Abrams. «Η εγκαθίδρυση μιας υγιούς ισορροπημένης διατροφής νωρίς στη ζωή αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους να βεβαιωθούμε ότι τα παιδιά μας θα μεγαλώσουν με υγεία και θα μείνουν έτσι και ως ενήλικες».

[toggle title="Πηγές"]

https://preventdisease.com/news/17/052917_Pediatricians-Say-Scrap-The-Fruit-Juice.shtml?utm_source=052917&utm_campaign=052917&utm_medium=email

https://preventdisease.com/news/11/091911_High-Arsenic-Levels-Being-Found-in-Apple-Juice.shtml

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση