Ποια είναι τα οφέλη της γραφής στη ψυχολογία και στην έκφραση του ατόμου

Η γραφή αποτελεί μία από τις πιο υποτιμημένες μορφές τέχνης. Ενέχει οπωσδήποτε σεβασμό και απόλαυση, αλλά δεν έχει επενδυθεί με τόση χάρη και ακτινοβολία

Ποια είναι τα οφέλη της γραφής στη ψυχολογία και στην έκφραση του ατόμου

Η γραφή αποτελεί μία από τις πιο υποτιμημένες μορφές τέχνης. Ενέχει οπωσδήποτε σεβασμό και απόλαυση, αλλά δεν έχει επενδυθεί με τόση χάρη και ακτινοβολία όπως για παράδειγμα η ζωγραφική ή η σκηνοθεσία ταινιών και η υποκριτική. Ένας συγγραφέας μπορεί να δουλέψει με τα συναισθήματα, την οπτική και τις σκέψεις των αναγνωστών, λόγω της ικανότητάς του να περιγράφει και να εκφράζεται τόσο καλά· χαρακτηριστικά που δίνουν στη γραφή του δύναμη και ισχύ.

Ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει τη γραφή ως ένα εργαλείο έκφρασης και να λάβει πολλαπλά οφέλη από αυτή. Κάποιοι μπορεί να νιώσουν ότι δεν είναι καλοί συγγραφείς, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να έχει σημασία· ο γραπτός λόγος είναι κάτι βαθιά προσωπικό και σημαντικό για το ίδιο το άτομο. Όλοι όσοι επιθυμούν να γράψουν, μπορούν να ωφεληθούν από αυτό και να εξελιχθούν προσωπικά.

Advertisment

Γιατί είναι καλό να ξεκινήσετε να γράφετε σήμερα και πώς σας βοηθάει

1. Καθαρότερη επικοινωνία

Όλοι έχουμε εκλάμψεις με υπέροχες ιδέες και σκέψεις στο κεφάλι μας, αλλά όταν τελικά τις εκφράζουμε σε κάποιον άλλο, καταλήγουμε να σκεφτόμαστε ότι μέσα στο κεφάλι μας ακουγόταν καλύτερο. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ιδέα σας ήταν κακή τελικά. Απλά σημαίνει ότι ίσως δυσκολεύεστε να την επικοινωνήσετε τόσο καλά. Η γραφή λοιπόν αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο βελτίωσης των επικοινωνιακών σας δεξιοτήτων. Όταν γράφουμε, πιεζόμαστε να σκεφτούμε περισσότερο και καλύτερα, ώστε αυτό που γράφουμε να είναι όμορφο και ευανάγνωστο. Όσο περισσότερο γράφουμε, τόσο περισσότερο επενδύουμε σε ένα πλουσιότερο και προσεγμένο λεξιλόγιο, και συνεπώς τόσο καλύτεροι γινόμαστε στην επικοινωνία.

2. Οργάνωση και προτεραιότητες

Ο εγκέφαλός σας συνεχώς λειτουργεί και προσπαθεί να διευθετήσει και να λύσει δεκάδες προβλήματα ταυτόχρονα. Μπορεί να ανησυχούμε για το αν θα προλάβουμε την προθεσμία σε μια εργασία, ενώ παράλληλα αναρωτιόμαστε τι θα μαγειρέψουμε για βραδινό· ότι πρέπει να πάρουμε τηλέφωνο τους γονείς μας και να τακτοποιήσουμε τους εκκρεμείς λογαριασμούς μας. Η έλλειψη οργάνωσης των δουλειών και σκέψεων μας μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη ζωή μας, κάτι που έρχεται να λύσει ο γραπτός λόγος.

Η εκφραστική γραφή αποτελεί έναν σπουδαίο τρόπο οργάνωσης των σκέψεων και ανησυχιών σας, επειδή μόλις τις καταγράψετε, γίνονται αμέσως πιο εύκολες στην αντιμετώπισή τους. Η ανησυχία για το χάος μόνο εχθρός μας μπορεί να είναι και μας καθυστερεί, ενώ η γραφή θα μας βοηθήσει να θέσουμε προτεραιότητες και να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα, αφού τα κατανοήσουμε.

Advertisment

3. Θετικά συναισθήματα

Η Laura King, ειδική ερευνήτρια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που έγραφαν για τους μελλοντικούς τους στόχους, όνειρα και φιλοδοξίες ήταν πιο χαρούμενοι και υγιείς σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν. Μια άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Jane Dutton και τον Adam Grant έδειξε ότι όταν οι συμμετέχοντες που εργάζονταν σε μη κυβερνητικές οργανώσεις κατέγραφαν τα σημαντικά βήματα που κατάφερναν, η προσπάθεια και επίδοσή τους αυξανόταν κατά 29% μετά από αυτή τη συνθήκη.

Η γραφή δεν σας βοηθά μόνο να οργανώσετε τις σκέψεις σας και να θέτετε προτεραιότητες, αλλά σας υπενθυμίζει επίσης τι προσπάθειες και αγώνα κάνετε και γιατί αυτά είναι που αξίζουν πραγματικά.

4. Ευγνωμοσύνη

Η ευγνωμοσύνη έχει συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και μεγαλύτερη συνολική αίσθηση ευχαρίστησης σε άτομα που την εξασκούν τακτικά. Είναι εύκολο να είμαστε αρνητικοί και κυνικοί, αλλά αυτά τα χαρακτηριστικά είναι βλαβερά για την υγεία μας, ακόμα και αν δεν το αντιλαμβανόμαστε άμεσα.

Η πράξη της ευγνωμοσύνης σας υπενθυμίζει τα καλά στοιχεία στη ζωή σας και μπορεί να σας κινητοποιήσει να προχωρήσετε μπροστά ακόμα και όταν έχετε βρει εμπόδια. Μπορείτε να αφιερώσετε λίγες μέρες για να καταγράψετε τα καλά πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες και όταν ανατρέξετε σε αυτά μετά από λίγο καιρό, θα νιώσετε την ευεργετική επίδραση που θα έχουν στη ψυχολογία σας.

5. Πνευματική και συναισθηματική θεραπεία

Η εκφραστική γραφή έχει συνδεθεί με βελτιωμένα επίπεδα ψυχικής ευημερίας, μειωμένα επίπεδα στρες και ενισχυμένη διάθεση. Στην ψυχοθεραπεία, πολλοί επαγγελματίες προτρέπουν τους θεραπευόμενούς τους καταγράφουν αυτά που νιώθουν και το γιατί πιστεύουν ότι τα νιώθουν, καθώς είναι μια τεχνική που βοηθά στην επίλυση των εσωτερικών συναισθηματικών συγκρούσεων.

Η ελεύθερη έκφραση, δηλαδή η γραφή χωρίς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και με μια ελεύθερη ροή σκέψεων, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους ανθρώπους να καταλάβουν τα ζητήματα που τους απασχολούν και να τα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Επιπλέον, η ικανότητα προσδιορισμού των συναισθημάτων τα κάνει να φαίνονται λιγότερο τρομακτικά και φοβερά και έτσι ευκολότερα στο χειρισμό τους.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού
askiseis arhtrosis

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση