, ,

Ροχαλητό: Αιτίες, συμπτώματα και 7 τρόποι για να το αντιμετωπίσετε

Όπως είπε και ο συγγραφέας Anthony Burgess: «Γελάστε κι ο κόσμος όλος θα γελάσει μαζί σας· ροχαλίστε και θα κοιμηθείτε μόνοι σας». Όσο ενοχλητικό κι

Ροχαλητό: Αιτίες, συμπτώματα και 7 τρόποι για να το αντιμετωπίσετε

Όπως είπε και ο συγγραφέας Anthony Burgess: «Γελάστε κι ο κόσμος όλος θα γελάσει μαζί σας· ροχαλίστε και θα κοιμηθείτε μόνοι σας». Όσο ενοχλητικό κι αν είναι, χρειάζεται να θυμάστε ότι το ροχαλητό δεν πρόκειται για μια ασθένεια, αλλά για ένα σύμπτωμα. Ακριβώς όπως ένα σύμπτωμα αποτελεί την ένδειξη για μια πάθηση, έτσι κάνει και το ροχαλητό. Στην παρούσα περίπτωση, μπορεί να συνιστά σύμπτωμα της Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας.

Πρόκειται για μια πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από δυσκολία στην αναπνοή ή άσθμα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι παράγοντες επικινδυνότητας που συνδέονται με την εμφάνιση του ροχαλητού μπορεί να είναι η απόκτηση βάρους, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η ρινική συμφόρηση και οι αλλεργίες.

Advertisment

Αιτίες του ροχαλητού

Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα ύπνου, το ροχαλητό είναι ο ήχος που παράγεται από τις παλλόμενες δομές της ανώτερης αναπνευστικής οδού, τυπικά κατά τη διάρκεια της εισπνοής. Μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες και εδώ έχουμε συγκεντρώσει τους κυριότερους:

• Όταν ξαπλώνουμε ανάσκελα, μπορεί να συνεισφέρουμε στη δημιουργία ροχαλητού. Προκαλεί μπλοκάρισμα της αναπνευστικής οδού και εμποδίζει την κανονική ροή του αέρα.

• Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών πριν τον ύπνο, μπορεί να προκαλέσει ροχαλητό, καθώς το αλκοόλ επιδρά στο κεντρικό νευρικό μας σύστημα.

Advertisment

• Το υπερβολικό κάπνισμα μπορεί να φράξει τους αεραγωγούς τόσο στη μύτη, όσο και στο λαιμό.

• Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί επίσης να δημιουργήσει προβλήματα ροχαλητού. Ένας ενήλικας χρειάζεται περίπου 7 με 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

• Η περιορισμένη ρινική δίοδος μπορεί να αλληλεπιδράσει με τη φυσιολογική εισπνοή και εκπνοή.

• Η απόκτηση παραπανίσιου βάρους τείνει να στενεύει την αναπνευστική σας οδό.

Τα συμπτώματα του ροχαλητού

Το ροχαλητό λοιπόν συνδέεται συχνά με μια διαταραχή του ύπνου που ονομάζεται Αποφρακτική Υπνική Άπνοια. Μπορεί να κάνει την εμφάνισή της, λόγω της κατάρρευσης της λειτουργίας της αναπνευστικής οδού κατά τη διάρκεια του ύπνου, προκαλώντας δυνατό ροχαλητό και διακεκομμένη αναπνοή.

Δεν είναι σωστό να συμπεράνουμε ότι όλοι όσοι ροχαλίζουν πάσχουν από αυτή, αλλά είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν γιατρό, αν το ροχαλητό επιμένει και αν εμφανίζεται κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα.

• Αν έχετε την τάση να νιώθετε έντονη νύστα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

• Αν δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε.

• Αν έχετε συχνούς πρωινούς πονοκεφάλους.

• Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ήρεμα.

• Αν ξυπνάτε, παλεύοντας να αναπνεύσετε ή πνίγεστε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

• Υψηλή αρτηριακή πίεση.

• Ξηρός λαιμός.

• Ασυνήθιστα έντονο ροχαλητό, που ενοχλεί πολύ το/τη σύντροφό σας.

• Συχνή ανάγκη ούρησης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

• Παύσεις της αναπνοής.

• Εκνευρισμός, κακή διάθεση και κατάθλιψη.

Το πιο κοινό σύμπτωμα του ροχαλητού είναι εύκολα αναγνωρίσιμο. Ο δυνατός και έντονος θόρυβος που κάνουμε όταν κοιμόμαστε. Αλλά πρέπει να επαναλάβουμε ότι είναι καλύτερο να επισκεφθείτε το γιατρό σας, σε περίπτωση που παρατηρείτε ένα από τα παραπάνω συμπτώματα, μαζί με το ροχαλητό.

7 απλοί τρόποι αντιμετώπισης του ροχαλητού

Μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιες από τις παρακάτω μεθόδους για να διαχειριστείτε το πρόβλημα του ροχαλητού. Να θυμάστε ότι χρειάζεται να ψάξετε τι μπορεί να σας προκαλεί το σύμπτωμα αυτό και να είστε έτοιμοι να αλλάξετε κάποιες πλευρές του τρόπου ζωής σας.

1. Κοιμηθείτε πλάγια

Όπως προαναφέραμε, αν ξαπλώνετε συνέχεια ανάσκελα, μπορεί να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ήρεμα. Μπορεί να προκληθεί δηλαδή κίνηση προς τα πίσω της γλώσσας και έτσι να μπλοκάρει το λαιμό σας. Επίσης, μπορεί να στενεύει την αναπνευστική σας οδό και έτσι να μπλοκάρει κατά ένα μέρος τον αέρα. Γι’ αυτό, προτιμήστε να κοιμάστε και στα πλάγια, αντί μόνο ανάσκελα.

2. Ανυψώστε το κεφάλι σας

Το μαξιλάρι σας δεν θα πρέπει να είναι ούτε πολύ επίπεδο, ούτε και πολύ αφράτο. Θα δείτε ότι αν προσαρμόσετε τα μαξιλάρια σας και ανεβάσετε το κεφάλι σας, θα αναπνέετε ευκολότερα. Βρείτε ένα μαξιλάρι που επιτρέπει να διατηρείτε τον αυχένα και το κεφάλι σας στη σωστή, άνετη θέση. Να θυμάστε ότι αν το μαξιλάρι σας είναι πολύ λεπτό, τότε μπορεί να περιορίσει την αναπνοή και έτσι να οδηγήσει σε ροχαλητό.

3. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε ρινικό σπρέι

Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε τη ρινική συμφόρηση ή τον περιορισμό της αναπνοής. Μη χρησιμοποιείτε ρινικό σπρέι για πάνω από τρεις μέρες, εκτός και αν σας έχει συμβουλέψει ο γιατρός να το κάνετε. Αν εθιστείτε σε αυτά τα φάρμακα, θα επιδεινώσετε την κατάσταση.

4. Χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια

Ερευνήστε για να δείτε αν ο ξηρός αέρας και η συμφόρηση σας κάνουν να ροχαλίζετε. Αν ναι, τότε μπορείτε να προσθέσετε αιθέρια έλαια στον υγραντήρα σας. Τα αιθέρια έλαια, όπως η μέντα μπορεί να βοηθήσουν να καθαρίσετε τον ρινικό κόλπο πριν κοιμηθείτε. Τα έλαια από ευκάλυπτο έχουν επίσης θεραπευτικές ιδιότητες. Μπορείτε να προσθέσετε 3-5 σταγόνες σε ένα υγραντήρα, λίγα λεπτά πριν ξαπλώσετε.

5. Σταματήστε την κατανάλωση αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών πριν τον ύπνο μπορεί να αυξήσει το ροχαλητό. Αν το κόψετε, μπορεί να θεραπευτείτε από το σύμπτωμα αυτό και να αναπνέετε καλύτερα.

6. Κάντε Pranayama

Η εξάσκηση της pranayama, η οποία αποτελεί μια μορφή της yoga, μπορεί να αντιμετωπίσει τα αναπνευστικά προβλήματα. Αυτές οι ασκήσεις περιλαμβάνουν τις βαθιές και αργές αναπνοές. Πρόκειται για μια εξαιρετική τεχνική χαλάρωσης. Η pranayama είναι επίσης γνωστό ότι ανακουφίζει από διαταραχές του ύπνου, όπως η υπνική άπνοια. Μέσα από αυτές τις ασκήσεις, θα νιώσετε χαλαρωμένοι και αναζωογονημένοι.

7. Χάστε εκείνα τα επιπλέον κιλά

Αν είστε υπέρβαροι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι αυτό προκαλεί και το ροχαλητό σας. Όταν είστε υπέρβαροι, μπορεί να έχετε αποκτήσει επιπλέον ιστούς στο λαιμό σας, η οποίοι να συνεισφέρουν στο ροχαλητό σας. Χάνοντας βάρος βοηθάτε στη μείωση του συμπτώματος.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα Σύνδρομα των Πόλεων: Ψυχολογικές καταστάσεις που παίρνουν το όνομά τους από διάσημες πόλεις και τι σημαίνουν
Ευτυχία: Αυτό είναι το μυστικό που σώζει από τη μοναξιά και την απομόνωση
Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις
Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση