,

Τριχόπτωση: Πότε είναι φυσιολογική, αιτίες και τρόποι θεραπείας

Μήπως πανικοβάλλεστε κάθε φορά που αντικρίζετε την ποσότητα των τριχών που χάνετε, όταν βουρτσίζετε τα μαλλιά σας ή λούζεστε; Μην ανησυχείτε. Πιθανώς χάνετε μια

Τριχόπτωση: Πότε είναι φυσιολογική, αιτίες και τρόποι θεραπείας

Μήπως πανικοβάλλεστε κάθε φορά που αντικρίζετε την ποσότητα των τριχών που χάνετε, όταν βουρτσίζετε τα μαλλιά σας ή λούζεστε; Μην ανησυχείτε. Πιθανώς χάνετε μια φυσιολογική ποσότητα. Αλλά αν είστε αρκετά αγχώδεις και αναρωτιέστε αν κάτι πάει στραβά, εδώ θα σας παρουσιάσουμε κάποια βασικά δεδομένα για το ζήτημα της τριχόπτωσης.

Μέχρι ποιο βαθμό η τριχόπτωση είναι φυσιολογική;

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να χάνετε κάποιες τρίχες καθημερινά. Ωστόσο, το αν η τριχόπτωσή σας βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα ή όχι εξαρτάται από την ποσότητα των μαλλιών που χάνετε. Το φυσιολογικό επίπεδο θεωρείται περίπου 50-100 τρίχες από το κρανίο σας την ημέρα. Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι περισσότερες από αυτές θα ξαναβγούν.

Advertisment

Εντούτοις, αν πιστεύετε ότι χάνετε σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα από το φυσιολογικό, υπάρχει πιθανότητα η τριχόπτωσή σας να αποτελεί πρόβλημα.

Ποιες είναι οι αιτίες της τριχόπτωσης;

Αν αναρωτιέστε τους λόγους που χάνετε αρκετά μαλλιά, παρακάτω θα βρείτε τις πιο πιθανές αιτίες.

• Γονίδια: Το πιο συχνό είναι το κληρονομικό στοιχείο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ονομάζεται ανδρογενετική αλωπεκία, αλλά επηρεάζει και άνδρες και γυναίκες. Τα γονίδιά σας αποφασίζουν επίσης σε ποια ηλικία θα αρχίσετε να χάνετε τα μαλλιά σας. Μπορεί κάλλιστα λοιπόν να ξεκινήσει κα από την εφηβεία. Η ανδρογενετική αλωπεκία χαρακτηρίζεται από αραίωση των τριχών και υποχώρηση της γραμμής του τριχωτού από το μέτωπο και τους κροτάφους.

Advertisment

• Ορμόνες: Οι ορμονικές αλλαγές είναι επίσης υπεύθυνες για την απώλεια μαλλιών. Εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μετά τη γέννα και όταν ξεκινά η εμμηνόπαυση. Προβλήματα με τον θυρεοειδή, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις περισσότερες ορμόνες στον οργανισμό μας, μπορούν επίσης να προκαλέσουν τριχόπτωση.

• Μολύνσεις: Μολύνσεις του τριχωτού της κεφαλής όπως η δερματοφυτία μπορούν να οδηγήσουν σε τριχόπτωση. Αν προσέξετε υπερβολική απώλεια τριχών που συνοδεύεται από ξηρές περιοχές, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο.

• Φαρμακευτική αγωγή: Τα φάρμακα για τον καρκίνο, την αρθρίτιδα, την υπέρταση και την αντισύλληψη είναι επίσης πιθανό να προκαλέσουν κάποια τριχόπτωση.

• Κακή διατροφή: Μια δίαιτα ανεπαρκή σε σίδηρο και πρωτεΐνες συχνά έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μαλλιών.

• Στρες: Οι άνθρωποι συχνά έχουμε την τάση να χάνουμε αρκετά μαλλιά, όταν στρεσαριζόμαστε με κάτι. Η τριχόπτωση επιμένει όσο και η αιτία του στρες παραμένει. Μόλις η τελευταία απαλειφθεί, το πρόβλημα σταματά.

Η τριχοτιλλομανία αποτελεί μια άλλη πιθανή αιτία της τριχόπτωσης. Πρόκειται για μια διαταραχή κατά την οποία οι άνθρωποι χάνουμε τρίχες από το κεφάλι, τα φρύδια και τις βλεφαρίδες. Μπορεί επίσης να πάσχετε από τριχόπτωση, επειδή έχετε ταλαιπωρήσει πολύ τα μαλλιά σας, με σφιχτές αλογοουρές ή κοτσίδες, με το να τα σγουραίνετε ή να τα ισιώνετε συχνά ή με το συχνό βάψιμο.

Ποιες είναι οι θεραπευτικές μέθοδοι για την τριχόπτωση;

Αν ανησυχείτε για τα συμπτώματα τριχόπτωσης και νιώθετε ότι μπορεί να συνιστά σοβαρό ζήτημα, συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο. Εκείνος θα καθορίσει αν χρειάζεστε θεραπεία ή όχι. Αν η αιτία είναι προσωρινή, τότε η τριχόπτωση είναι πιθανό να μειωθεί με τον καιρό. Ωστόσο, σε σοβαρές περιπτώσεις, οι δερματολόγοι συστήνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Όταν το πρόβλημα είναι κληρονομικό, μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη η αντιμετώπιση του και ίσως χρειαστείτε κάποια μεταμόσχευση μαλλιών. Αν αποφασίσετε κάτι τέτοιο, να θυμάστε ότι μπορεί να εμφανιστούν κάποιες παρενέργειες και ίσως χρειαστεί να την επαναλάβετε αρκετές φορές. Σκεφτείτε το διεξοδικά και πάρτε τη σωστή απόφαση.

Πολλοί άνθρωποι επίσης προτιμούν να μην ανακατευτούν στο ζήτημα και να αφήσουν τα πράγματα να πάρουν το φυσικό τους δρόμο. Αν και η απώλεια μαλλιών είναι τις περισσότερες φορές αναπόφευκτη, μπορείτε να κάνετε κάποια απλά βήματα για τη μείωση της ποσότητας των τριχών που χάνετε, όταν το πρόβλημα δεν είναι ιατρικό.

• Βεβαιωθείτε ότι κάνετε μια ισορροπημένη διατροφή με επαρκές ποσότητες σιδήρου και πρωτεΐνης.

• Αποφύγετε να πιάνετε τα μαλλιά σας πολύ σφιχτά. Τα σφιχτά στυλ όπως οι κοτσίδες και αλογοουρές πιθανώς να αυξάνουν την μόνιμη ζημιά στους θύλακες των τριχών σας.

• Μην ισιώνετε ή σγουραίνετε συχνά τα μαλλιά σας. Ακόμα και αν το αποφασίσετε, χρησιμοποιήστε το ισιωτικό ή το ψαλίδι σε χαμηλές θερμοκρασίες, όταν τα μαλλιά σας είναι στεγνά, ώστε να αποφύγετε τη φθορά τους. Επίσης, αποφύγετε όσο γίνεται το πιστολάκι.

• Μη λούζεστε πάρα πολύ συχνά. Αυτό ίσως ξηραίνει τα μαλλιά σας. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε ένα μαλακό σαμπουάν για μωρά. Αν η τριχόπτωση αυξηθεί απότομα και σε μεγάλο βαθμό, συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο, για να καταλάβετε τι τη δημιουργεί και να δείτε αν είναι θεραπεύσιμη.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση