Είμαστε ένας τρόπος για να γνωρίσει το σύμπαν τον εαυτό του (Carl Sagan)

Πολλά χρόνια πριν ο Carl Sagan είπε: «Είμαστε ένας τρόπος για να γνωρίσει το σύμπαν τον ίδιο του τον εαυτό. Ένα μέρος του εαυτού

Είμαστε ένας τρόπος για να γνωρίσει το σύμπαν τον εαυτό του (Carl Sagan)

Πολλά χρόνια πριν ο Carl Sagan είπε: «Είμαστε ένας τρόπος για να γνωρίσει το σύμπαν τον ίδιο του τον εαυτό. Ένα μέρος του εαυτού μας γνωρίζει ότι από αυτό προερχόμαστε. Και εκεί λαχταράμε να επιστρέψουμε. Και μπορούμε, επειδή το σύμπαν βρίσκεται μέσα μας. Είμαστε φτιαγμένοι από αστερόσκονη». Απ’ ότι φαίνεται, τα λόγια αυτά είναι κάτι περισσότερο από ποιητικά. Κάθε στοιχείο, κάθε μόριο, κάθε συστατικό της σύνθεσης αυτής που ονομάζεται φύση προήλθε από το ίδιο γεγονός, την ίδια πρότυπη πηγή.

Όταν το δημιούργημα αυτό ξετυλίχθηκε πια πλήρως μετά το Big Bang, υποατομικά σωματίδια συνέθεσαν άτομα, διαμορφώνοντας πρώτα το υδρογόνο, το οποίο άρχισε να συσσωρεύεται εξαιτίας της βαρύτητας μετά από πολλά εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια. Αυτές οι μάζες είναι που τελικά αποκαλούμε αστέρια. Αυτά τα πρώτα αστέρια έλαμψαν, ψυχράνθηκαν και εξερράγησαν, δημιουργώντας και απελευθερώνοντας ακόμα περισσότερη ενέργεια, ακόμα περισσότερα στοιχεία στο σύμπαν μας.

Advertisment

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, δημιουργήθηκε κάθε συστατικό του σύμπαντος, κάθε οικοδομικό υλικό μπήκε στη θέση του. Και όλα όσα είναι μέρος του κόσμου μας που τέθηκε τότε σε λειτουργία, παρασύροντάς μας όλους στην ύπαρξη, λίγο προς λίγο, δισεκατομμύρια μικρά «αστέρια» μόνο πάνω σε αυτό τον πλανήτη. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι το 93% της μάζας του σώματός μας είναι κυριολεκτικά αστερόσκονη. Και όπως ένας συγγραφέας το έθεσε «Και απλά σκεφτείτε το… Κάποιος, καιρό πριν θα είχε κάνει ευχή σε ένα αστέρι, από το οποίο εσείς είστε φτιαγμένοι τώρα».

Αυτή η ιστορία της δημιουργίας διαθέτει την ίδια εκτυφλωτική λάμψη που έχει και η ιστορία της Γένεσης. Και οι δύο ιστορίες λένε παρόμοια πράγματα. Όλες αυτές οι ιστορίες μοιράζονται την ίδια πηγή, το ίδιο υλικό, την ίδια ουσία· είμαστε όλοι συνδεδεμένοι, κάτι που σημαίνει ότι αποτελούμε όλοι ένα μέρος του άλλου, με τον τρόπο ακριβώς που είμαστε και μέρος αυτού του κόσμου. Τόσοι εκατοντάδες, χιλιάδες θρησκευτικοί στοχαστές έχουν ονομάσει αυτή την πηγή σύνδεσης, Θεό. Και το υλικό με το οποίο συνδεόμαστε, αγάπη. Όχι την αγάπη με την έννοια που έχει πια υπερισχύσει στον σημερινό κόσμο, αλλά εκείνη που βρίσκεται ενσωματωμένη στην συνειδητοποίηση ότι είμαστε ένα και ότι όλοι αξίζουμε μια αξιοπρεπή ζωή πάνω σε αυτό τον πλανήτη.

Παρά την ισχυρή ψευδαίσθηση που επικρατεί ότι είμαστε ξεχωριστά όντα, όταν θυμάμαι ξανά ότι τελικά το ανάποδο είναι αυτό που ισχύει, ότι δηλαδή όλοι προερχόμαστε από την ίδια αστερόσκονη, ότι είμαστε φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό και ότι αποτελούμε ο ένας μέρος του άλλοι στροβιλιζόμενοι μαζί σε αυτή τη ζωή, νιώθω ότι μπορώ να γίνω ένας καλύτερος άνθρωπος και ότι πρέπει να προσπαθήσω σκληρά γι’ αυτό.

Advertisment

David B. Seaburn, Ph. D., συγγραφέας, σύμβουλος σχέσεων, ψυχολόγος

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

leaderman
spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση