,

Επτά κλειδιά που θα σας βοηθήσουν στο ταξίδι προς την αλλαγή. Ένας ψυχίατρος εξηγεί

Τα ταξίδια μας είναι τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά. Τα γεγονότα ενός εξωτερικού ταξιδιού, οι αθροιστικές μεταβάσεις μιας ολόκληρης ζωής, είναι κατά κάποιο τρόπο

Επτά βασικά σημεία - κλειδιά που θα σας βοηθήσουν στο ταξίδι προς την αλλαγή

Τα ταξίδια μας είναι τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά. Τα γεγονότα ενός εξωτερικού ταξιδιού, οι αθροιστικές μεταβάσεις μιας ολόκληρης ζωής, είναι κατά κάποιο τρόπο παρόμοιες για όλους μας, για όλους όσους μοιράζονται την ίδια ανθρώπινη εμπειρία. Αλλά το εσωτερικό μας ταξίδι είναι μια πολύ ιδιωτική υπόθεση. Είτε ταξιδεύετε μακριά από το σπίτι σας για να βρείτε αυτό που γυρεύετε, είτε μένετε ακριβώς εκεί που βρίσκεστε, το βαθύ ταξίδι μέσα στα πιο μακρινά μονοπάτια του νου σας, η διαδικασία της μετάβασης, είναι κάτι πολύ προσωπικό που θα σας προσφέρει καθοδήγηση και καθαρότητα του νου και της ψυχής.

Συχνά, οι αλλαγές στη ζωή σας πηγάζουν μέσα από τις βασικές σας ανάγκες· μπορεί να χρειάζεστε την αλλαγή στο μέρος που ζείτε, στη δουλειά σας και/ή στις συνθήκες της ζωής σας, ώστε να διασφαλίσετε τη συνεχή επιβίωσή σας. Εκείνες οι βασικές αλλαγές θα καταστήσουν αναγκαίες αναπόφευκτα και πολλές άλλες ακόμα αλλαγές, με στόχο τη διατήρησή σας στη νέα σας κατάσταση. Από την άλλη πλευρά, το «κάλεσμα» αυτό μπορεί να προέρχεται και από μέσα σας, από μια εσωτερική φωνή, που σας λέει ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσετε, σε ένα άλλο επίπεδο.

Advertisment

Κάποια βασικά σημεία – κλειδιά που ίσως χρειάζεται να κατανοήσετε πριν εκκινήσετε τη διαδικασία της αλλαγής

1. Πριν επιβιβαστείτε στο επόμενο σας ταξίδι προς την αλλαγή, σχεδιάστε το ταξίδι σας όσο καλύτερα μπορείτε, γνωρίζοντας ότι τα πράγματα δεν πάνε πάντα έτσι όπως έχουμε ελπίσει ότι θα πάνε. Οι ρεαλιστικές σας προσδοκίες και το λογικό χρονοδιάγραμμα είναι δύο από τις χρησιμότερές σας αποσκευές. Κάποιες μεταβάσεις συμβαίνουν μέσα σε μια χρονικά σύντομη περίοδο· άλλες χρειάζονται χρόνια, ίσως και δεκαετίες και σε σπάνιες περιπτώσεις, μια ολόκληρη ζωή.

2. Πάρτε το χρόνο να αξιολογήσετε αυτά που μάθατε σχετικά με την αλλαγή και την απόκρισή σας σε αυτή, ώστε να κάνετε τις καλύτερες δυνατές επιλογές· εκτός φυσικά αν η συγκεκριμένη αλλαγή απαιτείται λόγω πιθανού κινδύνου, όπως απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, απροσδόκητη προσωπική κρίση ή φυσικές καταστροφές, όπου εκεί δεν θα υπάρχει χρόνος, καθώς η αντίδραση θα πρέπει να είναι άμεση. Σε αυτή την τελευταία περίπτωση, μόλις γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις και τα πράγματα ηρεμήσουν, τότε μπορείτε να επιστρέψετε και να επανεξετάσετε, με σκοπό να ανακαλύψετε τι σήμαινε αυτή η μετάβαση για εσάς και τι ακολουθεί.

3. Δημιουργήστε ένα χρονολόγιο ζωής, που να αντανακλά τις κυριότερες μεταβάσεις σας, όπως επίσης και ένα χρονολόγιο απωλειών, που να αντιπροσωπεύουν τις απώλειες που συνόδευαν και πιθανώς να συνοδεύσουν τις μεταβάσεις σας. Εστιάστε ιδιαίτερα την προσοχή σας στα βασικά συναισθήματα που νιώθετε για κάθε μια από αυτές τις μεταβάσεις και πώς τις εκφράσατε στους άλλους και στην καθημερινότητά σας.

Advertisment

4. Προσδιορίστε τα μοτίβα και τα μαθήματα της ζωής σας. Και δεν αναφερόμαστε στην χρονολογική ταξινόμηση των «γεγονότων» της ζωής σας. Τα μοτίβα είναι εύκολα αναγνωρίσιμα, ειδικά όταν παρουσιάζονται ως τρέχουσες και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Η επανάληψη της ίδιας πράξης δεν θα φέρει διαφορετικό αποτέλεσμα, εκτός αν είστε τυχεροί. Τι έχετε μάθει από τη ζωή σας μέχρι τώρα και πώς αυτό έχει επιδράσει στη διαδικασία της ανάπτυξης και προόδου σας;

5. Τα συναισθήματα θεωρούνται συνήθως ως οι πιο αξιόπιστοι δείκτες του ποιοι είστε και πώς εκφράζεστε. Προχωρήστε ένα βήμα παραπάνω σε αυτό, για να αναγνωρίσετε αυτό που πιστεύετε ή καλύτερα αυτό που έχετε προγραμματιστεί να πιστεύετε. Αξίζει τον κόπο να αμφισβητήσετε τον εαυτό σας ως προς το τι πιστεύει, ακόμα και αν τελικά δεν αλλάξετε την άποψή σας. Ορισμένες φορές, οι πράξεις, οι επιλογές και οι αποφάσεις μας βασίζονται σε ιδέες που πια δεν μας εξυπηρετούν. Ξεπερνώντας τις περιορισμένες σας πεποιθήσεις, μπορείτε να ανοίξετε το δρόμο για την αλλαγή του τρόπου που εξελίσσεστε, που προχωράτε μπροστά.

6. Αφού το αρχέτυπο για τη ζωή είναι το ταξίδι, η δημιουργία ενός «ταξιδιωτικού χάρτη» θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε τη ζωή σας περίπου με τον τρόπο που θα προετοιμαζόσασταν για ένα ταξίδι. Αυτή η διαδικασία θα σας ενημερώνει για το πού βρίσκεστε τώρα, που σκοπεύετε να πάτε, ποια τα πιθανά εμπόδια και σημεία στα οποία επιμένετε να επιστρέφετε. Σχεδιάστε το ταξίδι σας και αυτό θα σας επιτρέψει να δείτε οπτικά ή και να φανταστείτε που βρίσκεστε και ύστερα να οραματιστείτε πού θέλετε να πάτε.

7. Οι μεταβάσεις χρειάζεται να ειδωθούν έτσι όπως πραγματικά είναι, δηλαδή ως μια εξελίξιμη, ρέουσα κίνηση προς τα πάνω και προς τα κάτω, όπως επίσης προς τα μπροστά και προς τα πίσω. Οι μεταβάσεις δεν είναι ποτέ απλά γραμμικά γεγονότα. Αυτό το μοντέλο για τη ζωή μας επιτρέπει να επανεξετάζουμε και να επαναξιολογούμε τις εμπειρίες που ήδη έχουμε βιώσει και έτσι να αντλούμε πολύτιμες πληροφορίες για τις ακόλουθες μεταβάσεις της ζωής μας. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να εξελιχθούμε στη ζωή με μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση και με μια αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να εκπληρώσουμε τους στόχους που θέτουμε.

Abigail Brenner M.D., ψυχίατρος/ Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Τι έχει πραγματικά αξία στη ζωή;
Πως οι τελειομανείς ξυπνούν μέσα μας τον έφηβο!
Αφαντασία και υπερφαντασία: Δύο παράξενα φαινόμενα που επηρεάζουν έως και το 9% του πληθυσμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση