,

Οικογενειακή Διαμεσολάβηση: Ένας οδηγός επιβίωσης για γονείς χωρισμένους ή σε διάσταση

Η διάλυση της οικογένειας μπορεί να κοστίσει πολύ. Μπορεί να φέρει οικονομικές δυσκολίες, να οδηγήσει σε ατέρμονες δικαστικές διαμάχες και να πλήξει την ψυχική

Οικογενειακή Διαμεσολάβηση: Ένας οδηγός επιβίωσης για γονείς χωρισμένους ή σε διάσταση

Η διάλυση της οικογένειας μπορεί να κοστίσει πολύ. Μπορεί να φέρει οικονομικές δυσκολίες, να οδηγήσει σε ατέρμονες δικαστικές διαμάχες και να πλήξει την ψυχική υγεία, κυρίως των παιδιών.

Ανεξάρτητα από το αν δέχθηκες ή πρότεινες την διακοπή της συμβίωσης, για μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκεσαι σε μεταβατική περίοδο, τα συναισθήματα που βιώνεις είναι έντονα. Πονάς, λυπάσαι, θυμώνεις, φοβάσαι, ανησυχείς, μετράς απώλειες και ταυτόχρονα έχεις να διαχειριστείς τις αντιδράσεις του γύρω περιβάλλοντος, τις ερωτήσεις των παιδιών και τα πρακτικά θέματα της καθημερινότητας που είναι αμέτρητα συν οτιδήποτε έκτακτο ξεφυτρώνει. Η συνεννόηση μεταξύ σας γίνεται με δυσκολίες ή έχει πάει περίπατο.

Advertisment

Η πρώτη σου σκέψη και κίνηση είναι να μιλήσεις με τον δικηγόρο σου. Και καλά θα κάνεις. Γιατί ο δικηγόρος σου βρίσκεται εκεί για να σου παράσχει την καλύτερη νομική προστασία και καθοδήγηση. Για αυτό, και επειδή ο χρόνος σου είναι πολύτιμος, πριν ξεκινήσεις μια δικαστική διαμάχη ή ακόμα και αν την έχεις ξεκινήσει, δοκίμασε την οικογενειακή διαμεσολάβηση για την επίλυση των διαφορών σας.

Και αν σου είναι άγνωστη έννοια η οικογενειακή διαμεσολάβηση, τώρα μαθαίνεις ότι οικογενειακή διαμεσολάβηση είναι ένας εναλλακτικός τρόπος επίλυσης οικογενειακών διαφορών, εκτός δικαστηρίων. Είναι ένα νομικό εργαλείο που έχεις στην διάθεσή σου. Με αυτό το εργαλείο, μπορούν να ρυθμιστούν θέματα όπως η κατοικία των παιδιών, το πότε και πώς θα επικοινωνούν με τον γονέα που δεν μένει μαζί τους, η διατροφή τους και ίσως η δική σου, η διανομή των περιουσιακών σας στοιχείων και άλλα ζητήματα είτε εμπίπτουν σε νομικές διατάξεις είτε όχι.

Για παράδειγμα η ρουτίνα και οι συνήθειες του παιδιού. Η τροφή που καταναλώνει. Τι γίνεται με το σχολείο; Ποιος θα παραλάβει τον έλεγχο και θα ενημερωθεί από τους δασκάλους. Με τις εξωσχολικές του δραστηριότητες, τι θα γίνει; Με τους γιατρούς; Ποιος θα πάει στον γιατρό το παιδί  Και με την γιαγιά και τον παππού; Πότε τους βλέπει; Μένουν μακριά και τους θέλει. Με τον σκύλο. Τι θα  γίνει με τον σκύλο; Που θα πάει αυτός ο έρημος. Τα θέματα είναι πολλά και διαφορετικά. Ούτε περιγράφονται όλα εδώ ούτε κάποια δικαστική απόφαση μπορεί να τα ορίσει. Στην οικογενειακή διαμεσολάβηση όμως βρίσκουν τον χώρο τους. Από έναν διαπιστευμένο διαμεσολαβητή, έναν επιστήμονα, ειδικά εκπαιδευμένο στην οικογενειακή διαμεσολάβηση, μπορείς να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες.

Advertisment

Από τον διαμεσολαβητή θα μάθεις επίσης ότι για να λειτουργήσει το πλαίσιο της οικογενειακής διαμεσολάβησης χρειάζεται το ζευγάρι είτε να έχει ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας είτε να έχει περάσει την πόρτα του Δημαρχείου ή να έχει υπογράψει συμφωνητικό συμβίωσης. Και έτσι είναι, αφού το λέει ο νόμος. Θα μάθεις ακόμα ότι με οικογενειακή διαμεσολάβηση μπορεί να λυθούν οικογενειακές διαφορές ζευγαριών που χωρίζουν και το ένα μέλος είναι άλλης εθνικότητας όπως και διαφορές ζευγαριών που χωρίζουν και δεν έχουν παιδιά. Και έτσι είναι. Και θα μάθεις και άλλα.

Σημαντικό όμως είναι να θυμάσαι το εξής: Ότι όλη η διαδικασία της διαμεσολάβησης γίνεται σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης, ασφάλειας και εχεμύθειας. Το μόνο γραπτό που μένει, είναι οι δικές σας αποφάσεις για το συμφέρον των παιδιών και τις οποίες έχετε πάρει σε γρηγορότερο χρόνο και με την συμβολή ενός αμερόληπτου και ουδέτερου τρίτου, ο οποίος διευκόλυνε την μεταξύ σας επικοινωνία για την συζήτηση των θεμάτων που σας απασχολούν.

Και κάτι άλλο. Στην διαμεσολάβηση πηγαίνεις επειδή το θέλεις και παραμένεις για όσο θέλεις. Κανείς δεν σε υποχρεώνει. Και τα όσα γράφτηκαν, γράφτηκαν για την δική σου ενημέρωση και να σε παρακινήσουν να αναζητήσεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Να δεις και να μιλήσεις με τους κατάλληλους ανθρώπους και ελεύθερα να αποφασίσεις να πας στην διαμεσολάβηση.

Ελενα Νικολοπούλου – Δικηγόρος, διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;
Τι με δίδαξε η απιστία του συντρόφου μου
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση