, , ,

Πώς να διατηρήσετε τα φρούτα και τα λαχανικά φρέσκα στο ψυγείο

Σας φαίνονται τα φρούτα και τα λαχανικά σας παλιά, ακόμα και αν τα αγοράσατε μόλις χθες; Τα λαχανικά και τα φρούτα χρειάζεται να αποθηκεύονται

Πώς να διατηρήσετε τα φρούτα και τα λαχανικά φρέσκα στο ψυγείο

Σας φαίνονται τα φρούτα και τα λαχανικά σας παλιά, ακόμα και αν τα αγοράσατε μόλις χθες; Τα λαχανικά και τα φρούτα χρειάζεται να αποθηκεύονται προσεκτικά με βάση τις ιδιότητες και το βάρος τους. Αν τα πετάτε όλα μαζί σε ένα ράφι, θα μείνετε με ξερά και χαλασμένα προϊόντα την επόμενη κιόλας μέρα.

Τόσο τα φρούτα, όσο και τα λαχανικά χρειάζονται ένα συγκεκριμένο ποσοστό υγρασίας για να μείνουν τραγανά και φρέσκα. Να θυμάστε βέβαια ότι η υπερβολική υγρασία μπορεί να τα κάνει να σαπίσουν γρήγορα. Αποθηκεύστε τα σε μια πλαστική σακούλα, χωρίς να τα πλύνετε ή ξεχωρίστε τα με βάση τον χρόνο που χρειάζονται για να χαλάσουν. Βέβαια, παρά αυτά τα μέτρα, δεν μπορείτε να έχετε φρέσκα λαχανικά, αν τα αποθηκεύετε στο ψυγείο για πολύ καιρό. Αγοράστε τα για να τα καταναλώσετε μέσα σε μια εβδομάδα. Αγοράζοντας πολλά, θα καταλήξετε στο τέλος να τα πετάτε.

Advertisment

5 τρόποι για να διατηρείτε τα φρούτα και τα λαχανικά σας φρέσκα στο ψυγείο

1. Ξεχωρίστε τα φρούτα και τα λαχανικά

https://enallaktikidrasi.com/2017/07/pws-diatirisete-frouta-laxanika-freska-psygeio/

Η αποθήκευση όλων μαζί στη συντήρηση μπορεί να είναι μια βολική κίνηση, αλλά δεν θα τα διατηρήσει φρέσκα για αρκετές ώρες και μέρες. Κάποια από αυτά παράγουν μια οργανική ένωση, το αιθυλένιο που παίζει βασικό ρόλο στην ωρίμανση των φρούτων. Τα υψηλά επίπεδα του μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη ωρίμανση, χαλώντας τα λαχανικά και τα φρούτα που είναι ευαίσθητα σε αυτό. Γι΄ αυτό αποθηκεύστε τα ευαίσθητα στο αιθυλένιο προϊόντα, όπως τα αγγούρια, τα καρότα, τα μήλα, το μπρόκολο, μακριά από τα βερίκοκα, την παπάγια, τις ντομάτες, τα ακτινίδια και τις μπανάνες, που παράγουν περισσότερο αιθυλένιο.

2. Εμποδίστε την αφυδάτωση

https://enallaktikidrasi.com/2017/07/pws-diatirisete-frouta-laxanika-freska-psygeio/

Advertisment

Όταν τα φρούτα και τα λαχανικά χάσουν την υγρασία τους, χάνουν και τη φρεσκάδα και δεν είναι πια τραγανά. Για να τη διατηρήσουν, τοποθετήστε τα φυλλώδη λαχανικά και τα εσπεριδοειδή σε μια πλαστική σακούλα με τρύπες, ώστε η υγρασία να μην φύγει και να διατηρηθούν φρέσκα. Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική υγρασία μπορεί να τα χαλάσει. Για να απορροφηθεί λοιπόν εκείνη που δεν χρειαζόμαστε, τοποθετήστε λίγα μικρά κομμάτια σφουγγαριού στο κάτω μέρος της συντήρησης και τοποθετήστε τα φρούτα και τα λαχανικά από πάνω.

3. Αποφύγετε το πλύσιμο των φρούτων και λαχανικών

https://enallaktikidrasi.com/2017/07/pws-diatirisete-frouta-laxanika-freska-psygeio/

Το πλύσιμό τους πριν τη χρήση για μαγείρεμα ή κατανάλωση εννοείται πως είναι απαραίτητο, αλλά αν το κάνετε, πριν τα αποθηκεύσετε, θα τα βοηθήσετε να ωριμάσουν και να χαλάσουν πολύ σύντομα. Το επιπλέον νερό μπορεί να επηρεάσει το χρόνο ζωής στο ράφι, κυρίως για τα λαχανικά.

4. Αποθηκεύστε τα σε αεροστεγείς σακούλες

https://enallaktikidrasi.com/2017/07/pws-diatirisete-frouta-laxanika-freska-psygeio/

Τα λαχανικά που διατηρούνται στο ψυγείο, μένουν εκτεθειμένα σε οξυγόνο, που είναι υπεύθυνο για το σάπισμά τους. Αν όμως τα τοποθετείτε σε αεροστεγείς σακούλες μπορείτε να τα εμποδίσετε να έρθουν σε επαφή με το οξυγόνο, αυξάνοντας έτσι τον χρόνο ζωής τους στο ράφι και τη φρεσκάδα τους. Τοποθετήστε τα ξηρά φρούτα και λαχανικά σε πλαστικές τσάντες, αλλά βεβαιωθείτε ότι αφαιρείτε πρώτα τον περισσότερο αέρα, πριν τα κλείσετε και αποθηκεύσετε στο ψυγείο. Επίσης, αποφύγετε να βάζετε τις τσάντες στο πίσω μέρος του ψυγείου, καθώς μπορεί να παγώσουν.

5. Αποθηκεύστε τα ελαφρύτερα από πάνω

https://enallaktikidrasi.com/2017/07/pws-diatirisete-frouta-laxanika-freska-psygeio/

Αποφύγετε να στριμώχνετε τυχαία όλα τα φρούτα και τα λαχανικά στο ψυγείο. Αν τα βαρύτερα λαχανικά όπως οι μελιτζάνες και τα καρότα τοποθετηθούν στην κορυφή, θα πιέσουν και θα λιώσουν τα ελαφρύτερα και πιο ευαίσθητα από κάτω. Επιπροσθέτως, θα χαλάσουν και δεν θα είναι σε καλή κατάσταση για να μαγειρευτούν. Αποθηκεύστε τα σταφύλια, τα φυλλώδη λαχανικά και τα αγγούρια από πάνω και το λάχανο, τα καρότα και τα ραπανάκια από κάτω.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση