,

Συνήθη προβλήματα και μέτρα πρόληψης τις μέρες του καύσωνα

Κοινές διαταραχές που εμφανίζονται είναι: • Ηλεκτρολυτικές διαταραχές, αφυδάτωση και θερμοπληξία • Ηλιακά εγκαύματαAdvertisment • Τροφικές δηλητηριάσεις από τρόφιμα. Α. Ηλεκτρολυτικές διαταραχές, αφυδάτωση και

Συνήθη προβλήματα και μέτρα πρόληψης τις μέρες του καύσωνα

Κοινές διαταραχές που εμφανίζονται είναι:

• Ηλεκτρολυτικές διαταραχές, αφυδάτωση και θερμοπληξία

• Ηλιακά εγκαύματα

Advertisment

• Τροφικές δηλητηριάσεις από τρόφιμα.

Α. Ηλεκτρολυτικές διαταραχές, αφυδάτωση και θερμοπληξία

Η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος διατηρείται σταθερή, παρά τις περιβαλλοντικές αλλαγές, λόγω της ικανότητας του οργανισμού να εξισορροπεί τις διαταραχές θερμοκρασίας που μπορεί να προκύψουν από την μεταβολική δραστηριότητα του σώματος και την διακύμανση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Η εφίδρωση, η περιφερική αγγειοδιαστολή και η δίψα είναι σημαντικοί συντελεστές του συστήματος ομοιόστασης του οργανισμού.

Κατά την διάρκεια των ημερών καύσωνα η ομοιοστατική αυτή λειτουργία του σώματος κινδυνεύει να διαταραχτεί με αποτέλεσμα σωρεία προβλημάτων. Το άτομο χάνει νερό και ηλεκτρολύτες, κυρίως μάλιστα νάτριο, το οποίο αφθονεί στον ιδρώτα. Εάν προεξάρχει η απώλεια νερού, η συγκέντρωση του νατρίου στο αίμα αυξάνεται, εάν προεξάρχει η απώλεια νατρίου, τότε εμφανίζεται χαμηλό νάτριο αίματος. Σημαντική είναι η σωστή λειτουργία του μηχανισμού της δίψας, της ούρησης και της αφόδευσης για την αποτροπή της αφυδάτωσης και των ηλεκτρολυτικών διαταραχών. Συμπτώματα είναι οι διαταραχές πίεσης, οι κράμπες, η μυϊκή αδυναμία, η ζάλη, ναυτία, εμετό, λιποθυμία, πονοκέφαλο, εγκεφαλική δυσλειτουργία, λήθαργο.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, προκαλείται υπο ογκαιμικό shock ή κώμα από διαταραχή ηλεκτρολυτών ή θερμοπληξία καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες. Στην θερμοπληξία υπάρχει πυρετός, σοβαρές βλάβες στην λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων, του εγκεφάλου, του ήπατος και των νεφρών.

Μέτρα πρόληψης

• Αποφυγή επίπονης άσκησης και μετακινήσεων

• Αποφυγή αλκοόλ, γευμάτων πλούσιων σε θερμίδες

• Αποφυγή παραμονής σε εξωτερικό περιβάλλον κατά το διάστημα 10.30-18.00

• Συνιστάται επαρκής λήψη νερού

• Συνιστώνται δροσερά μπάνια κατά την διάρκεια της ημέρας

• Συνιστώνται ανοιχτόχρωμα ρούχα

• Οι χρονίως πάσχοντες ενδέχεται να χρειάζονται τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής

• Οι ομάδες υψηλού κινδύνου καλό είναι να παραμένουν μόνιμα σε καλά κλιματιζόμενα δωμάτια έως την αποδρομή του καύσωνα.

Β. Ηλιακά Εγκαύματα

Η βλάβη από τον ήλιο προσβάλλει αρχικώς επιφανειακά στρώματα του δέρματος, με αποτέλεσμα την εμφάνιση επιφανειακού ερεθισμού με μικρή ερυθρότητα και πόνο. Καθώς η βλάβη προχωράει βαθύτερα, τα συμπτώματα επιδεινώνονται, η ερυθρότητα γίνεται πιο έντονη, ο πόνος αυξάνεται εμφανίζονται φουσκάλες ή πρήξιμο.

Η σοβαρότητα του εγκαύματος εξαρτάται από την έκταση του δέρματος που προσβλήθηκε και το βάθος του εγκαύματος. Τα εγκαύματα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις, αφυδάτωση, ηλεκτρολυτικές διαταραχές και να απαιτηθεί νοσηλεία. Ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρές άμεσες επιπλοκές είναι τα μωρά, οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από ορισμένα χρόνια νοσήματα (π.χ. διαβήτης, ανοσοκαταστολή). Τα εγκαύματα έχουν συνδεθεί σε βάθος χρόνου με την ανάπτυξη δερματικών καρκινωμάτων.

Εκτός από τις βλάβες του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προσβληθεί και ο οφθαλμός με ηλιακό έγκαυμα και θάμβος οράσεως.

Μέτρα πρόληψης

Το καλύτερο μέτρο είναι η αποφυγή προσβολής από έγκαυμα, με την αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και την χρήση αντηλιακών γυαλιών και γαλακτωμάτων με υψηλό δείκτη προστασίας.

Γ. Τροφικές δηλητηριάσεις

Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό μικροβίων και τις τροφικές δηλητηριάσεις. Ο ακριβής τύπος του παθογόνου μικροοργανισμού ποικίλλει: Ιοί, shigella, σαλμονέλλα, campylobacter, E. Coli, Entamoeba histolytica, yersinia enterocolitica, giardia, lamblia, είναι μερικά μόνο από αυτά! Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι απλά επιγαστρικά άλγη ή αυτοπεριοριζόμενα διαρροϊκά σύνδρομα, μπορεί όμως να εμφανιστεί σοβαρή διάρροια, εμετός, υψηλός πυρετός, επίμονη επιγαστραλγία, αιματηρή κένωση.

Μέτρα πρόληψης

• Ο βασικός κανόνας είναι: Με καθαρά χέρια κρατάτε τα καυτά φαγητά καυτά και τα κρύα φαγητά κρύα.Αυτό σημαίνει προνοητικότητα από την πλευρά του μάγειρα, έξυπνη μεταφορά τροφίμων στον προορισμό τους, ασφαλή αποθήκευση τροφίμων.

• Πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν το φαγητό και την παρασκευή του

• Κρατήστε τα πιάτα και τα σκεύη καθαρά

• Τα τρόφιμα δεν πρέπει να παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από μία ώρα σε εξαιρετικές συνθήκες καύσωνα.

• Ρυθμίστε το ψυγείο σας σε θερμοκρασία κάτω των 5 βαθμών Κελσίου.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση