, , ,

Το θέμα δεν είναι να ελέγξεις τις σκέψεις σου, αλλά να μην υποκύπτεις σε αυτές

Ο άνθρωπος σκέφτεται συνέχεια, συχνά χωρίς να το συνειδητοποιεί. Συγκρίνουμε, προβλέπουμε, κρίνουμε, εξηγούμε χωρίς σταματημό. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας σχετίζεται με το σύστημα επαγρύπνησης

Το θέμα δεν είναι να ελέγξεις τις σκέψεις σου, αλλά να μην υποκύπτεις σε αυτές

Ο άνθρωπος σκέφτεται συνέχεια, συχνά χωρίς να το συνειδητοποιεί. Συγκρίνουμε, προβλέπουμε, κρίνουμε, εξηγούμε χωρίς σταματημό. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας σχετίζεται με το σύστημα επαγρύπνησης και προστασίας που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας.

Στην εποχή τους, αλλά και κατά τη διάρκεια της εξέλιξής μας, ήταν πάντα ζωτικής σημασίας το να μπορούμε να κρίνουμε, να συγκρίνουμε, να προβλέπουμε, ώστε να είμαστε σε θέση να ανιχνεύσουμε τις απειλές και να επιλέξουμε την καλύτερη λύση για την επιβίωσή μας. Ακόμα και σήμερα, σ΄αυτό τον σύνθετο κόσμο, το να σκεφτόμαστε είναι μια απαραίτητη λειτουργία.

Advertisment

Εξάλλου, το πρόβλημα δεν βρίσκεται στις σκέψεις μας αλλά στη σχέση που διατηρούμε με αυτές. Τις παίρνουμε στα σοβαρά. Και τις αφήνουμε να κατευθύνουν τη ζωή μας και να γίνονται η πραγματικότητα. Επίσης, αυτές οι αυτόματες σκέψεις ευνοούν αυτόματα συναισθήματα που επηρεάζουν τις συμπεριφορές μας.

Άσκηση: Ποιες είναι οι σκέψεις μου αυτή τη στιγμή;

Ας σταματήσουμε λίγο, και ας σημειώσουμε παρακάτω όλες τις σκέψεις που κάνουμε αυτή την στιγμή, όπως μας έρχονται στο νου.

Άσκηση: Προσπαθήστε να μη σκέφτεστε τίποτα για τρία λεπτά. Διώξτε κάθε σκέψη που σας έρχεται στο μυαλό. Κατά πόσο πετύχατε σ΄αυτή την άσκηση; Βάλτε έναν βαθμό από το 1 ως το 5.

Advertisment

Στη συνέχεια, συγκεντρωθείτε περισσότερο, προσπαθήστε να μη σκεφτείτε έναν κόκκινο ελέφαντα και συγκεντρωθείτε για δύο λεπτά. Κατά τη διάρκεια της άσκησης σκεφτήκατε έναν κόκκινο ελέφαντα; Μάλλον θα το έχετε μαντέψει: είναι αδύνατον να ελέγξει κανείς τις σκέψεις του και, ούτως ή άλλως, δεν είναι αυτός ο σκοπός της άσκησης.

Η ροή των σκέψεών μας είναι αδιάκοπη και ανεξέλεγκτη, όπως η θάλασσα στην παλίρροια και στην άμπωτη. Το πρόβλημα δεν είναι αν θα αφεθούμε να μας βρέξουν τα κύματα αλλά αν θα αφεθούμε να μας παρασύρει το ρεύμα! Το να προσπαθήσουμε να ελέγξουμε τις σκέψεις μας, όπως και το να θελήσουμε να τις αποφύγουμε, αποτελεί πηγή προβλημάτων. Το κλειδί βρίσκεται στο να μην υποκύπτει κανείς στις σκέψεις του και, συνεπώς, να τις θεωρεί σκέψεις και όχι πραγματικότητα.

“Μικρό τετράδιο ασκήσεων ευζωίας (Για να ενισχύσετε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη)” ΙΛΙΟΣ ΚΟΤΣΟΥ εκδόσεις Πατάκη / Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο πρώτος και μοναδικός άνθρωπος που είναι υποχρεωμένος να καλύψει τις ανάγκες μου, είμαι εγώ!
Από τη Συναισθηματική Καταιγίδα στην Ηρεμία: Προς μια πιο ευτυχισμένη ζωή
Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση