,

Η θεωρία του «είμαι» – «κάνω» – «έχω»

Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να αποκτήσουν στη ζωή τους διάφορα πράγματα. Άλλοι θέλουν να έχουν πολλά χρήματα. Άλλοι μια ωραία γυναίκα ή έναν ωραίο

Η θεωρία του ΕΙΜΑΙ - ΚΑΝΩ - ΕΧΩ

Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να αποκτήσουν στη ζωή τους διάφορα πράγματα. Άλλοι θέλουν να έχουν πολλά χρήματα. Άλλοι μια ωραία γυναίκα ή έναν ωραίο άνδρα. Άλλοι γνώσεις, υγεία, δόξα ή οτιδήποτε άλλο. Και επειδή σίγουρα κάτι από όλα αυτά θέλεις να το έχεις στη ζωή σου, ρώτησες ποτέ τον εαυτό σου γιατί επιθυμείς να το αποκτήσεις;

Είναι αλήθεια ή όχι ότι εκείνο που “επιθυμείς” το θέλεις για να μπορείς να κάνεις με αυτό κάποια πράγματα; Για παράδειγμα, χρειάζεσαι χρήματα για να μπορέσεις με αυτά να κάνεις μια πιο άνετη ζωή, να φτιάξεις μια επιχείρηση ή κάτι άλλο που ονειρεύεσαι. Θέλεις να έχεις μια ωραία γυναίκα ή έναν ωραίο άντρα για να μπορέσεις να φτιάξεις μια όμορφη σχέση ή για να κάνεις το “κομμάτι” σου στους άλλους, ώστε να σε αποδεχτούν και να σε θαυμάζουν. Θέλεις να έχεις γνώσεις για να μπορέσεις να κάνεις τη ζωή σου πιο πνευματική, πιο σωστή ή περισσότερο αποδεχτή. Όμως ρώτησες ποτέ τον εαυτό σου γιατί θέλεις να κάνεις αυτά που “επιθυμείς”;

Advertisment

Είναι αλήθεια ή όχι πως θέλεις να κάνεις μια πιο πλούσια ζωή, για να “είσαι” πλούσιος ή ευτυχισμένος;
Ότι θέλεις να κάνεις μια επιχείρηση ώστε να “είσαι” επιχειρηματίας ή επιτυχημένος ή κοινωνικά αποδεκτός ή απλώς ασφαλής;
Ότι θέλεις να κάνεις μια ωραία σχέση για να “είσαι” πιο ευτυχισμένος;
Ότι θέλεις να κάνεις τη ζωή σου πιο πνευματική, πιο σωστή, πιο αποδεκτή για να “γίνεις” αυτό που ονειρεύεσαι;
Τελικά, αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να “έχουν”… για να μπορούν να “κάνουν”… και έτσι να “είναι…”
Ρώτησε ειλικρινά τον εαυτό σου: “Κάνεις κι εσύ το ίδιο;” Αν ναι, τότε κάνεις ένα πολύ μεγάλο λάθος.

Η αλήθεια είναι πως ΜΟΝΟΝ όσοι “είναι….” μπορούν να “κάνουν…” και τότε “έχουν εκείνο που θέλουν”. Μόνον όταν “είσαι” πλούσιος στο νου θα μπορείς να “κάνεις” ό,τι χρειάζεται για να μπορείς να “έχεις” όσα χρήματα θέλεις. Μόνον όταν “είσαι” σωστός σύντροφος θα μπορείς να “κάνεις” ό,τι χρειάζεται και έτσι θα “έχεις” την πιο ωραία σχέση.

Κατά τη διάρκεια ενός σεμιναρίου μου στη Λεμεσό, όταν ανέλυα αυτήν ακριβώς την αρχή λειτουργίας του νου, μια κυρία που παρακολουθούσε άρχισε ξαφνικά να κλαίει. Τη ρώτησα τι ήταν εκείνο που τη συγκίνησε και εκείνη μου απάντησε: “Τώρα κατάλαβα τι συνέβη στη ζωή μου και στη ζωή των φίλων μου. Είμαι πρόσφυγας από ένα χωριό της Μόρφου. Ύστερα από την τουρκική εισβολή του 1974 φύγαμε ΟΛΟΙ μας από το χωριό με μοναδική περιουσία τα ρούχα που φορούσαμε.

Advertisment

Σήμερα, είκοσι χρόνια μετά, όσοι ήταν πλούσιοι ξανάγιναν πλούσιοι και όσοι ήταν φτωχοί εξακολουθούν και σήμερα να είναι φτωχοί”. Αυτή είναι η αλήθεια. Όταν “είσαι” πλούσιος στο μυαλό, τότε ακόμα και αν τα χάσεις όλα, θα μπορέσεις να τα ξαναφτιάξεις. Όταν “είσαι” φτωχός στο μυαλό, τότε και εκατομμύρια να σου χαρίσουν, σε λίγο καιρό θα είσαι πάλι φτωχός, γιατί θα “κάνεις” ό,τι χρειάζεται για να “έχεις” εκείνο που πραγματικά “είσαι”, δηλαδή φτωχός.

Πριν από ορισμένα χρόνια, Βέλγοι κοινωνιολόγοι έκαναν μια έρευνα σε 17 ευρωπαϊκές χώρες με θέμα: “Τι συνέβη στους ανθρώπους που κέρδισαν πολύ μεγάλα ποσά στο λαχείο, στο Λόττο, στον ιππόδρομο και στα τυχερά παιχνίδια”. Το αποτέλεσμα της έρευνας είναι πραγματικά συγκλονιστικό και επιβεβαιώνει τη θεωρία του ΕΙΜΑΙ, ΚΑΝΩ, ΕΧΩ. Το 87,2% των ανθρώπων που κέρδισαν ένα μεγάλο ποσό χρημάτων, δεκαπέντε χρόνια αργότερα βρίσκονταν στην ίδια ακριβώς οικονομική θέση που ήταν και πριν το κερδίσουν.

Είμαι βέβαιος πως αν με την έρευνα έψαχναν και το τι έγινε 20 και 30 χρόνια μετά, τότε το ποσοστό αυτό θα άγγιζε τα όρια του 100%. Κι αυτό γιατί δεν είναι το χρήμα εκείνο που δημιουργεί τον επιτυχημένο, αλλά ο επιτυχημένος είναι εκείνος που δημιουργεί το χρήμα.

“Η Δυναμική της Επιτυχίας” Αντώνης Καλογήρου εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας / Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση