, ,

10 χαρακτηριστικά ενός συναισθηματικά ανώριμου ενήλικα

Το σύνδρομο του Πήτερ Παν πρόκειται για μια περίεργη πάθηση που εμφανίζεται στην ενήλικη ζωή. Δεν αναγνωρίζεται ως τέτοια στο DSM (Διαγνωστικό και Στατιστικό

10 χαρακτηριστικά ενός συναισθηματικά ανώριμου ενήλικα

Το σύνδρομο του Πήτερ Παν πρόκειται για μια περίεργη πάθηση που εμφανίζεται στην ενήλικη ζωή. Δεν αναγνωρίζεται ως τέτοια στο DSM (Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών διαταραχών), οπότε και δεν θεωρείται ψυχική διαταραχή. Αλλά αποτελεί μια κοινή πάθηση, η οποία συχνά προκαλείται από μια υπερβολικά προστατευτική μητέρα (ή πατέρα) που δίνει στο γιο ή στην κόρη μεγάλο εύρος κινήσεων, συχνό έπαινο και απόλυτη προσοχή κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Συχνά μια τέτοια γονική συμπεριφορά αναφέρεται και ως συναισθηματική αιμομιξία.

Το σύνδρομο αυτό λοιπόν έχει προσδιοριστεί ως η κατάσταση κατά την οποία ένας ενήλικας άνδρας είναι ανώριμος, φέρεται σαν παιδί, παρά την ηλικία του. Βεβαίως, στη σημερινή κουλτούρα, με τόσο έντονο το στοιχείο της υπερπροστασίας, είναι ασφαλές να αναφέρουμε ότι αυτό πλέον εμφανίζεται και στα δύο φύλα. Αυτά τα άτομα είναι ενήλικοι άντρες και γυναίκες, που όμως δρουν σαν εγωιστικά παιδιά, ναρκισσιστές έφηβοι ή ανεύθυνοι νέοι και νιώθουν ότι έχουν το απόλυτο δικαίωμα να συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο.

Advertisment

Παρακάτω, ακολουθούν 10 τυπικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου που ζει με το σύνδρομο του Πήτερ Παν

1. Βρίσκεται σε επαφή με τη μαμά του σχεδόν κάθε μέρα. Εκείνη εμπλέκεται στη ζωή του περισσότερο από κάθε άλλο πρόσωπο. Τον ελέγχει και ανησυχεί γι’ αυτόν, ακόμα και αν είναι ενήλικας. Μπορεί να του ψωνίζει ρούχα και τρόφιμα και να βάζει πλυντήριο για εκείνον.

2. Εκείνος συμπεριφέρεται σαν παιδί, έφηβος ή σαν ένα άτομο πιο νέο από εκείνον. Μπορεί να έχει εκρήξεις θυμού ή να κάνει πάρτι συχνά καλώντας άτομα που είναι 10 χρόνια νεότεροι από εκείνον.

3. Θεωρεί ότι οι γυναίκες θα έπρεπε να τον υπηρετούν. Περιμένει ότι θα τον φροντίζουν και θα βρίσκονται συνεχώς σε ετοιμότητα για τις απαιτήσεις του. Έχει όλη την καλή διάθεση να πάρει, αλλά όχι να δώσει.

Advertisment

4. Δεν μπορεί να διατηρήσει μια μακροχρόνια, ερωτική σχέση. Οι πρώην σύντροφοί του καταλήγουν να γίνονται εχθροί του.

5. Φοβάται τις δεσμεύσεις σχεδόν σε κάθε έκφανση της ζωής του, παρά το γεγονός ότι είναι προσκολλημένος στη μητέρα του. Μπορεί να του πάρει έξι μήνες, μέχρι να καταφέρει να αγοράσει απλά έναν καναπέ.

6. Έχει λίγους, μπορεί και καθόλου, φίλους. Οι «φίλοι του» αποτελούνται κυρίως από τη μητέρα του και ξένους που συναντά όταν παίζει ή βρίσκεται σε διάφορα πάρτι.

7. Είναι συχνά παθητικό-επιθετικός, που σημαίνει ότι έχει την τάση να εκφράζει μια έμμεση εχθρότητα μέσα από πράξεις, όπως προσβολές, ψυχρότητα, πείσμα ή σκόπιμη αποτυχία να ολοκληρώσει συγκεκριμένα απαιτούμενες δραστηριότητες.

8. Είναι ναρκισσιστής ή επιδεικνύει έναν παιδικό εγωισμό. Αν κάτι τον βγάζει έστω και λίγο από τη βολή του, θα αρνηθεί να το κάνει.

9. Είναι οικονομικά ανεύθυνος. Ξοδεύει πολλά χρήματα σε παιχνίδια, στις εξόδους ή κυνηγώντας άλλες γυναίκες.

10. Σπάνια πιστεύει ότι κάτι είναι δικό του λάθος. Κατηγορεί όλους τους άλλους γύρω του για ό,τι πάει στραβά στη ζωή του- ακόμα και τη μητέρα του, όταν δεν μπορεί να βρει άλλον αποδιοπομπαίο τράγο.

Είναι ασυνήθιστο ένας Πήτερ Παν να κατέχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μαζί, οπότε μπορεί να είναι δύσκολο να τον εντοπίσετε. Η ικανότητά τους να σας παρασύρουν στον κόσμο τους με εκείνη την παιδική αθωότητα και γοητεία τους κάνει ακόμα δυσκολότερο το έργο της αποφυγής. Ωστόσο, μετά από ελάχιστο χρονικό διάστημα, η παρεμβατική μητέρα, η δική τους ανευθυνότητα και ο εγωισμός θα κάνουν την εμφάνισή τους θριαμβευτικά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θυμάμαι πράγματα που δεν έζησα... Θυμάμαι και πράγματα που έζησα, αν είναι αλήθεια...
Ρώσος blogger καταδικάστηκε σε 8 χρόνια για τον θάνατο από πείνα του νεογέννητου γιου του επειδή ζητούσε «να τρέφεται με φως»
Μπορούμε να αποφύγουμε την άνοια αν μάθουμε μια νέα γλώσσα;
Αν δεν το πεις εσύ, θα το πει το σώμα σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση