,

10 πράγματα για τα οποία δεν θα θέλετε να μετανιώσετε σε 10 χρόνια από σήμερα

Είμαστε τόσο απορροφημένοι από τα καθημερινά άγχη και τις ανησυχίες που χάνουμε τη γενικότερη εικόνα. Μάλλον σπάνια πια σταματάμε για να σκεφτούμε τι είναι

10 πράγματα για τα οποία δεν θα θέλετε να μετανιώσετε σε 10 χρόνια από σήμερα

Είμαστε τόσο απορροφημένοι από τα καθημερινά άγχη και τις ανησυχίες που χάνουμε τη γενικότερη εικόνα. Μάλλον σπάνια πια σταματάμε για να σκεφτούμε τι είναι αυτό που πραγματικά επιθυμούμε και αυτό ακριβώς είναι που μπορεί να μας σπρώξει προς ένα μονοπάτι θλίψης μέχρι τελικά κάποια μέρα να συνειδητοποιήσουμε ότι μετανιώσαμε.

Γι’ αυτό, αξίζει να ξοδεύουμε κάποιο χρόνο, για να σκεφτόμαστε τουλάχιστον πώς δεν θέλουμε να είναι οι ζωές μας, ώστε να μπορούμε να δημιουργήσουμε μια όμορφη καθημερινότητα που θα μας ικανοποιεί.

Advertisment

Δέκα πράγματα που δεν θέλετε να μετανιώσετε 10 χρόνια από τώρα

1. Που δεν κυνηγάτε πολύτιμους στόχους

Αν έχετε όνειρα και στόχους, μη χάνετε το χρόνο σας αναβάλλοντάς τους, γιατί με αυτό τον τρόπο θα σπαταλήσετε όλη τη δυναμική σας. Πίσω από την κλισέ φράση «μετανιώνεις μόνο πράγματα που δεν έκανες» κρύβεται μια μεγάλη αλήθεια. Αποφασίστε τι είναι αυτό που θέλετε να επιτύχετε και κινηθείτε προς αυτό με αποφασιστικότητα και κουράγιο.

Τι είναι αυτό που σας κρατά πίσω τη δεδομένη στιγμή; Μπορεί να είναι ο φόβος της αποτυχίας, μια αρνητική επιρροή ή η έλλειψη κινήτρου. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, είναι σημαντικό να τον ανακαλύψετε και ύστερα να κάνετε βήματα προς την απάλειψή του.

2. Που αφήνετε τους άλλους να δημιουργούν τα δικά σας όνειρα

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μετανιώσετε, αν αφήσετε τους άλλους να υποδείξουν τα θέλω και τη συμπεριφορά σας. Αν και η οικογένεια, οι φίλοι και η κοινωνία θα σας πιέσουν με κάποιο τρόπο, βάλτε τα δυνατά σας για να αγνοήσετε αυτές τις επιρροές και να ζήσετε σύμφωνα με τις βαθύτερες αξίες και επιθυμίες σας.

Advertisment

Ένα καλό σημείο για να ξεκινήσετε, είναι να θέσετε στον εαυτό σας αυτές τις 3 ερωτήσεις: 1) Τι είναι αυτό που σας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους; 2) Τι σας ενοχλεί στη ζωή σας; 3) Τι είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεστε;

3. Που περνάτε ελάχιστο χρόνο με τους σωστούς ανθρώπους

Παρά το γεγονός ότι το θέλετε, δυσκολεύεστε να βρείτε χρόνο για τους ανθρώπους που αγαπάτε πραγματικά και σας κινούν το ενδιαφέρον. Όμως σίγουρα θα υπάρχει κάτι, έστω και λίγο, που να μπορείτε να διορθώσετε. Εξετάστε από πού θα μπορούσατε να κόψετε ανούσιες δεσμεύσεις ή βαρετές συνήθειες στη ζωή σας και χρησιμοποιήστε αυτές τις στιγμές για να συνδεθείτε και να επανασυνδεθείτε με όσους φέρνουν χαρά στη ζωή σας.

4. Που μένετε σε μια τοξική σχέση παραπάνω απ’ όσο πρέπει

Όπως ακριβώς είναι σημαντικό να βρίσκετε χρόνο για τους σωστούς ανθρώπους, τόσο κρίσιμο είναι να διακόπτετε και να απομακρύνεστε από τοξικές σχέσεις. Είτε βρίσκεστε σε μια κακοποιητική ερωτική σχέση, είτε έχετε ένα φίλο που αποτελεί κακή επιρροή, ήρθε η ώρα να σκεφτείτε έναν τρόπο για να βγείτε από αυτή την κατάσταση και να αναπτύξετε δεσμούς που σας θρέφουν.

5. Που συμβιβάζεστε για λιγότερα απ’ όσα αξίζετε

Μπορεί να έχετε έναν κακό κριτή μέσα σας- μια φωνή που σας λέει ότι δεν είστε αρκετά καλοί για να πάρετε αυτό που επιθυμείτε ή ότι δεν είναι πολύ ασφαλές να δοκιμάσετε κάτι καινούριο. Ωστόσο, αναρωτηθείτε από πού έρχεται αυτή η φωνή (από αρνητικές, τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος μήπως;) και προσπαθήστε να αντικαταστήσετε εκείνες τις περιοριστικές πεποιθήσεις σας με τη σιγουριά ότι μπορείτε να επιτύχετε ο,τι βάλετε σκοπό. Μη συμβιβαστείτε με λιγότερα!

6. Που αφήνετε την ανυπομονησία να κυριεύσει τις πράξεις και τις αποφάσεις σας

Όταν νιώθετε ότι η σύγχυση και η ανυπομονησία σας απορροφούν, πάρτε μια βαθιά ανάσα ή εξασκηθείτε σε μια άσκηση ενσυνειδητότητας που θα επιβραδύνει λίγο τη ροή των σκέψεων σας. Γιατί σίγουρα θα έρθει η στιγμή που θα μετανιώσετε για αποφάσεις που πήρατε χωρίς την κατάλληλη σκέψη.

7. Που βρίσκετε συνεχώς δικαιολογίες

Είναι εύκολη η αναβλητικότητα. Σας επιτρέπει να πιστεύετε ότι κυνηγάτε ακόμα τους στόχους σας, αλλά χωρίς να κάνετε όλη τη σκληρή δουλειά που χρειάζεται ή να βρείτε την απαραίτητη γενναιότητα και το θάρρος. Μάθετε να καταλαβαίνετε πότε μηχανεύεστε δικαιολογίες και να επαναφέρετε τον εαυτό σας στο μονοπάτι που εσείς είχατε διαλέξει.

8. Που φοράτε μάσκα για να εντυπωσιάσετε τους άλλους

Θέλουμε να αρέσουμε και αυτό είναι φυσιολογικό. Αλλά το σίγουρο είναι ότι η ικανοποίηση που θα λάβετε για έναν ψεύτικο εαυτό είναι υπερβολικά μικρή και δεν αξίζει την υποκρισία. Είναι προτιμότερο να ζήσετε μια αυθεντική ζωή, να επιδείξετε τα πραγματικά σας χρώματα και να αποδεχτείτε ότι οι σωστοί άνθρωποι είναι εκείνοι που τελικά θα σας αγαπήσουν και θα σας αποδεχτούν και όχι, δε χρειάζεται να είναι πολλοί.

Αν και πάντα θα υπάρχουν μικρές διακυμάνσεις στον χαρακτήρα σας, μη χάνετε το χρόνο σας με το να χτίζετε μια λάθος εικόνα- είναι σίγουρη συνταγή για την απομόνωση και τη δυστυχία.

9. Που ανησυχείτε πολύ για πράγματα τα οποία τελικά δεν έχουν σημασία

Μπορεί να πιστεύετε ότι είναι πολύ σημαντικό τώρα να ανησυχείτε για το τι θα φορέσετε σ’ ένα γάμο ή πώς θα απαντήσετε σε κάποιον που ήταν αγενής στο τρένο, αλλά μακροπρόθεσμα αυτά δεν θα έχουν πραγματικά καμία σημασία. Προσπαθήστε να μην επηρεάζεστε από μικρές ενοχλήσεις και άγχη, να τα αποδέχεστε, αλλά μετά να τα προσπερνάτε. Αν δεν είστε σίγουροι για το πόσο σημαντικά είναι, αναρωτηθείτε: «θα έχει σημασία για μένα αυτό το ζήτημα μετά από δέκα χρόνια»;

10. Που αποφεύγετε την αλλαγή και την ανάπτυξη

Η προσωπική ανάπτυξη δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά θα καταλήξετε να μετανιώνετε συνεχώς, αν αγνοείτε σκόπιμα τις ευκαιρίες που σας δίνονται για να εξελιχθείτε σαν άτομο. Εργαστείτε για να απελευθερωθείτε από το βάρος του παρελθόντος, αναζητήστε τρόπους για να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας και εκμεταλλευτείτε τις νέες προκλήσεις για γνώση!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου
Φτάσε στον πυρήνα της ύπαρξής σου και μεταμόρφωσε τη ζωή σου
Mικρά τραύματα: Πώς οι μικρές πληγές καθορίζουν τη ζωή σας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση