, ,

Πώς να φτιάξετε φρέσκο σπιτικό γιαούρτι

Το γιαούρτι αποτελεί μια από τις πιο προσβάσιμες τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, με μια εκπληκτικά πλούσια ιστορία που μας γυρνά μέχρι και 6.000

Πώς να φτιάξετε φρέσκο σπιτικό γιαούρτι

Το γιαούρτι αποτελεί μια από τις πιο προσβάσιμες τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, με μια εκπληκτικά πλούσια ιστορία που μας γυρνά μέχρι και 6.000 χρόνια πίσω στην Κεντρική Ασία, ειδικά στην Τουρκία. Τότε, οι βοσκοί διατηρούσαν το γάλα που μάζευαν από το κοπάδι τους σε στομάχια ζώων που περιείχαν προβιοτικά. Το αποτέλεσμα ήταν το γάλα να ζυμώνεται και να παρέχει μια ποικιλία από οφέλη στην υγεία τους.

Η παρασκευή του στο σπίτι είναι αρκετά εύκολη υπόθεση, αλλά χρειάζεται να ακολουθήσετε επακριβώς τις παρακάτω οδηγίες για να πετύχετε το καλύτερο αποτέλεσμα. Τα δύο πράγματα που χρειάζεστε είναι πλήρες γάλα (από αγελάδες ελεύθερης βοσκής κατά προτίμηση) και μαγιά.

Advertisment

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 6 με 8 ώρες

Συστατικά

1,5 λίτρο πλήρες γάλα

Μαγιά

Advertisment

Οδηγίες

1. Προσθέστε το γάλα σε μια κατσαρόλα και ζεστάνετε στους 85 ° C για 30 λεπτά. Ανακατεύετε συχνά.

2. Κρυώστε το γάλα μέχρι να κατέβει περίπου στους 40 βαθμούς, ενώ ακόμα ανακατεύετε που και που.

3. Μόλις κρυώσει, προσθέστε τη μαγιά (γιαουρτοπυτιά) στην κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά.

4. Αδειάστε το μίγμα σε ένα γυάλινο μπολ για ένα βράδυ. Πρέπει να μείνει ζεστό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Μπορείτε να τυλίξετε το μπολ με μια ή δύο πετσέτες.

5. Αφήστε το μίγμα για έξι με οκτώ ώρες για να γίνει η ζύμωση.

6. Την επόμενη μέρα, βάλτε το σε πλυμένα γυάλινα ή πήλινα βαζάκια και τοποθετήστε τα στο ψυγείο για τουλάχιστον έξι ώρες.

Αν θέλετε να κάνετε το γιαούρτι σας στραγγιστό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα τουλπάνι ή ένα λεπτό βαμβακερό ύφασμα, όπως μαξιλαροθήκη. Βγάζετε το γιαούρτι από το ψυγείο και το γυρνάτε στο τουλπάνι/ύφασμα. Ύστερα, βάλτε το μέσα σε ένα σουρωτήρι και αυτό μέσα σε ένα μπολ. Ξαναβάλτε το γιαούρτι στο ψυγείο (για 2-3 ώρες) για να στραγγίξει τα υγρά του. Μόλις το βγάλετε, βάλτε το στα πήλινα ή γυάλινα βαζάκια και αποθηκεύστε στο ψυγείο.

Πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει η ζύμωση του γάλακτος

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, διάφοροι πολιτισμοί έχουν χρησιμοποιήσει τη ζύμωση για να καταφέρουν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής της τροφής τους. Οι Ασιάτες ζύμωναν τα λαχανικά τους, όπως τα κρεμμύδια, το αγγούρι, το λάχανο και τη μελιτζάνα, ενώ οι Ευρωπαίοι κατανάλωναν ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το κεφίρ.

Επιπροσθέτως, οι σύγχρονες έρευνες αποδεικνύουν ότι οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση συμβάλλουν θετικά στην υγεία μας. Περιέχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που είναι δύσκολο να βρούμε σε άλλες τροφές. Ένα παράδειγμα αποτελεί η βιταμίνη Κ2, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη σωστή ανάπτυξη των οστών μας και να μειώσει τον κίνδυνο συσσώρευσης αρτηριακής πλάκας. Αυτές οι τροφές είναι επίσης σπουδαίες πηγές βιταμινών Β, που ενισχύουν την ενέργεια του σώματος που λαμβάνουμε από άλλες τροφές.

Κάποια από τα οφέλη που λαμβάνουμε όταν καταναλώνουμε τακτικά τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση περιλαμβάνουν:

• Τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος- Τα προβιοτικά παίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στην υγεία σας, προστατεύοντάς σας από παθογόνος μικροοργανισμούς που μπορούν να διαταράξουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Σε μια έρευνα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το προβιοτικό Lactobacillus rhamnosus μπορεί να βοηθήσει στην προστασία ενάντια στις επιδράσεις των τοξικών βαρέων μετάλλων στα παιδιά και στις εγκύους.

• Υγεία του εγκεφάλου- Η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να έχει θετική επίδραση και στην πνευματική σας υγεία. Σε έρευνα που διεξήχθη από το UCLA, παρατηρήθηκε ότι εκείνοι που κατανάλωναν τακτικά γιαούρτι, επιδείκνυαν βελτιωμένη συναισθηματική απόκριση σε δραστηριότητες αναγνώρισης του συναισθήματος.

• Ρύθμιση του διαβήτη- Τα στοιχεία υποστηρίζουν ότι τα προβιοτικά μπορούν να συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Σύμφωνα με μια μετανάλυση του 2016, η κατανάλωση προβιοτικών βοηθά στη μείωση της αντίστασης της ινσουλίνης σε άτομα που εμφανίζουν διαβήτη τύπου 2.

Κάποια από τα γιαούρτια που αγοράζουμε έτοιμα περιέχουν ζάχαρη, ειδικά τα παιδικά γιαούρτια, ώστε να τα κάνουν πιο δελεαστικά και να φαίνονται νοστιμότερα. Αυτό και μόνο μπορεί να σας πείσει να δοκιμάσετε να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό γιαούρτι. Αν θέλετε να το κάνετε πιο νόστιμο και αρωματικό, μπορείτε μετά την προσθήκη της μαγιάς, να προσθέσετε και λίγο εκχύλισμα βανίλιας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Συνταγή | Το απόλυτο smoothie για αποτοξίνωση του οργανισμού
Συνταγή | Παραδοσιακή σκορδαλιά με ψωμί (βίντεο)
Εύκολη συνταγή για λαγάνα | Με υλικά που έχουμε όλοι στην κουζίνα μας
4 φαγητά που δεν είχατε σκεφτεί ότι μπορείτε να προσθέσετε ρίγανη για extra γεύση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση