, ,

Έγγαμος βίος και εργένικη ζωή: Ποιος τα καταφέρνει καλύτερα;

Τελικά ο γάμος μας κάνει πιο ευτυχισμένους και υγιείς; Μας ενσωματώνει όντως καλύτερα στην κοινωνία και βοηθά στο σωματικό, συναισθηματικό και διαπροσωπικό τομέα; Πέρασα

Έγγαμος βίος και εργένικη ζωή: Ποιος τα καταφέρνει καλύτερα;

Τελικά ο γάμος μας κάνει πιο ευτυχισμένους και υγιείς; Μας ενσωματώνει όντως καλύτερα στην κοινωνία και βοηθά στο σωματικό, συναισθηματικό και διαπροσωπικό τομέα; Πέρασα σχεδόν δύο δεκαετίες, υποστηρίζοντας ότι τέτοιου είδους ισχυρισμοί είναι υπερβολικοί ή απλά λάθος. Επιπλέον, υπάρχουν σημαντικοί τρόποι με τους οποίους οι ισόβια ανύπαντροι/εργένηδες τα καταφέρνουν καλύτερα από εκείνους που παντρεύονται. Αλλά δεν πιστεύω ότι υπάρχει μια απλή, βολική απάντηση στο ερώτημα του αν είναι καλύτερα να μείνετε εργένηδες ή να παντρευτείτε. Και θα σας εξηγήσω ακριβώς το γιατί.

Τι πραγματικά δείχνουν οι έρευνες

Εκείνες οι έρευνες και οι συγκριτικές μελέτες που χρησιμοποιούνται, για να στηρίξουν τον ισχυρισμό ότι ο γάμος κερδίζει, δεν είναι αποδεκτές επιστημονικά. Είναι προκατειλημμένες με τρόπους που κάνουν τους παντρεμένους συμμετέχοντες να φαίνονται σαν να τα καταφέρνουν καλύτερα απ’ ό,τι πραγματικά είναι και τους εργένηδες να φαίνονται ότι τα πάνε χειρότερα. Χρησιμοποιώντας ως βάση τα ψυχολογικά οφέλη των παντρεμένων, οι συγκρίσεις είναι επιστημονικά απαράδεκτες.

Advertisment

Ακόμα κι έτσι όμως, ορισμένες φορές σε αυτές τις έρευνες γίνεται φανερό ότι οι εργένηδες είναι εκείνοι που τα καταφέρνουν καλύτερα και εμφανίζονται υγιέστεροι. Αν ακολουθήσουμε τους ανθρώπους με τον καιρό, από την εργένικη ζωή τους στο γάμο και στην παραμονή σε αυτόν, δεν καταλήγουν πιο ευτυχισμένοι, απ’ όταν ήταν ελεύθεροι. Εκείνοι που παντρεύονται και ύστερα χωρίζουν, είναι κατά μέσο όρο λιγότερο ευτυχισμένοι απ’ ότι όταν ήταν ανύπαντροι. Ο γάμος δεν αποτελεί τον βασιλικό δρόμο προς την μακροβιότητα.

Οι ισόβια ανύπαντροι τα πηγαίνουν καλύτερα από τους παντρεμένους με μια ποικιλία τρόπων που δεν λαμβάνει μεγάλη προσοχή. Για παράδειγμα, προσπαθούν περισσότερο για να διατηρήσουν τους δεσμούς τους με φίλους, συγγενείς, γονείς, γείτονες και συναδέλφους απ’ ό,τι οι παντρεμένοι. Βοηθούν περισσότερο τους άλλους, όπως για παράδειγμα να ενδιαφέρονται για τους γονείς τους, όσο εκείνοι μεγαλώνουν. Αναπτύσσουν μεγαλύτερη αυτονομία και αποφασιστικότητα και εξελίσσονται με γρηγορότερους ρυθμούς σε προσωπικό επίπεδο.

Δεν είναι διαγωνισμός. Καμία πλευρά δεν κερδίζει

Τον τελευταίο καιρό, η υπεροχή του γάμου έναντι της ανύπαντρης ζωής έχει αντιστραφεί. Όλο και περισσότερες έρευνες δημοσιεύονται που δηλώνουν ότι η εργένικη ζωή είναι μια πιο ευτυχισμένη ζωή και με περισσότερο νόημα. Μετά από δεκαετίες, όπου ο γάμος ήταν πάντα νικητής, θεωρήθηκε ότι έπρεπε να κερδίσει και η εργένικη ζωή.

Advertisment

Εντούτοις, το πρόβλημα είναι ότι δεν ισχυρίζομαι καθόλου ότι οι εργένηδες/εργένισσες κερδίζουν. Ναι, αληθεύει ότι υπάρχουν κάποιοι εμφανώς σημαντικοί τρόποι με τους οποίους οι ανύπαντροι τα καταφέρνουν καλύτερα από τους παντρεμένους. Και άλλοι τρόποι με τους οποίους οι παντρεμένοι τα πάνε καλύτερα. Όπως και αν έχει, υπάρχουν λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να είστε δύσπιστοι και επιφυλακτικοί, όταν σας λένε ότι ο γάμος κερδίζει ή η εργένικη ζωή είναι η καλύτερη:

1. Όλα τα ευρήματα που διαβάζετε είναι για τον μέσο όρο. Σας λένε τι συμβαίνει γενικά, αλλά υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις. Τα αποτελέσματα δεν εφαρμόζονται το ίδιο σε όλους.

2. Οι παντρεμένοι και οι ανύπαντροι αποτελούνται από διαφορετικούς ανθρώπους. Ας πούμε ότι μια έρευνα φαίνεται να δείχνει ότι οι παντρεμένοι ζουν καλύτερα κατά κάποιον τρόπο. Θυμηθείτε ότι οι παντρεμένοι επέλεξαν να προβούν σε αυτό το βήμα. Αν πιέσουμε εργένηδες να παντρευτούν και να απαρνηθούν την «ελεύθερη» ζωή, μάλλον δεν θα βιώσουν τα ίδια οφέλη. Και για να παραφράσω μια γνωστή πρόταση: Αν παντρευόμουν, δεν θα ζούσα περισσότερο, απλά θα μου φαινόταν περισσότερο.

3. Αυτό που μάλλον είναι το πιο πιθανό είναι ότι κάποιοι άνθρωποι ζουν πιο ευτυχισμένοι όντας παντρεμένοι, ενώ κάποιοι άλλοι ζουν πιο ολοκληρωμένα και αυθεντικά όντας single.

4. Ίσως τα πράγματα να είναι και πιο πολύπλοκα ακόμα. Ίσως, για κάποιους από εμάς, η εργένικη ζωή είναι καλύτερη σε ορισμένες περιόδους της ζωής μας, ενώ η ζωή σε σχέση ή σε γάμο να αποδεικνύεται απολαυστικότερη σε άλλες φάσεις της. Για παράδειγμα, έχω μιλήσει με διαζευγμένους ανθρώπους που βρίσκονταν σε πολύ καλούς γάμους και δεν μετάνιωσαν για τα χρόνια που πέρασαν με το/τη σύζυγό τους, αλλά τώρα που είναι μόνοι τους, απολαμβάνουν με άλλο τρόπο τη ζωή και δεν επιθυμούν να ξαναπαντρευτούν.

Κάτι άλλο είναι σημαντικό επίσης: Έχουμε περισσότερες πιθανότητες να ζήσουμε μια πιο ολοκληρωμένη ζωή, αν δεν βρεθούμε σε μειονεκτική ή δύσκολη θέση με άλλους , διαφορετικούς τρόπους. Και αυτό ισχύει για όλους- παντρεμένους, ανύπαντρους ή σε σχέση- αλλά νομίζω ότι ισχύει περισσότερο για τους εργένηδες.

Σε κάποιες χώρες, για παράδειγμα, όσοι παντρεύονται επίσημα, είναι πιο πιθανό να είναι πιο προστατευμένοι οικονομικά. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους. Για το ότι υπάρχει ένα δεύτερο άτομο που θα υποστηρίξει το πρώτο σε επείγουσες καταστάσεις, όπως απώλεια εργασίας ή μείωση μισθού. Επίσης, μοιράζονται τα έξοδα του σπιτιού και τους λογαριασμούς, ακόμη και τα δάνεια. Μάλιστα σε κάποια κράτη, δίνονται και επιδόματα, ειδικά αν τα ζευγάρια θελήσουν να αποκτήσουν παιδιά. Με αμέτρητους τρόπους, που δεν μπορούμε καν μερικές φορές να παρατηρήσουμε, οι ζωές των ελεύθερων ανθρώπων παραγκωνίζονται, ενώ εκείνες των παντρεμένων είναι γεμάτες προνόμια.

Αυτό σημαίνει ότι όταν οι εργένηδες/εργένισσες επιτυγχάνουν το ίδιο επίπεδο υγείας ή ψυχικής ευεξίας, όσο και οι παντρεμένοι, το καταφέρνουν κόντρα στα κυρίαρχα στερεότυπα. Και αυτό δείχνει οτι οι single επιδεικνύουν ένα εκπληκτικό επίπεδο ψυχικής ανθεκτικότητας- κάτι που σπάνια αναγνωρίζεται ή γίνεται κατανοητό.

Bella DePaulo, Ph. D., κοινωνική ψυχολόγος – Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση