, ,

Τι γνωρίζουν οι χαρούμενοι, επιτυχημένοι και αισιόδοξοι άνθρωποι για τη ζωή

Το πιο σημαντικό μάθημα που έχω πάρει, ζώντας σε αυτό τον πλανήτη είναι ό,τι γνωρίζει κάθε χαρούμενος, επιτυχημένος και αισιόδοξος άνθρωπος για τη ζωή:

Τι γνωρίζουν οι χαρούμενοι, επιτυχημένοι και αισιόδοξοι άνθρωποι για τη ζωή

Το πιο σημαντικό μάθημα που έχω πάρει, ζώντας σε αυτό τον πλανήτη είναι ό,τι γνωρίζει κάθε χαρούμενος, επιτυχημένος και αισιόδοξος άνθρωπος για τη ζωή: ότι όλοι θα βιώσουμε καλές και άσχημες στιγμές, ότι όλοι θα έχουμε μελαγχολικές μέρες και χαρούμενες στιγμές, ότι τίποτα στη ζωή δεν είναι μόνιμο και ότι η επιτυχία και ευτυχία μας εξαρτάται από την ικανότητά μας να σηκωνόμαστε πάνω σε αυτά τα κύματα της αλλαγής με αυτοκυριαρχία.

Οι χαρούμενοι, επιτυχημένοι και αισιόδοξοι άνθρωποι δεν εξαιρούνται από τις δοκιμασίες και τα βάσανα της ζωής. Για την ακρίβεια, μερικοί από αυτούς που εγώ γνωρίζω, χρειάστηκε να ξεπεράσουν απίστευτα δύσκολες περιστάσεις για να φτάσουν εκεί που είναι σήμερα. Αλλά αυτό που όλοι έχουν κοινό είναι η απίστευτα μεγάλη τους ικανότητα να στρέφουν την προσοχή τους σε μια ανώτερη πλευρά του εαυτού τους.

Advertisment

Επιτρέπουν στους εαυτούς τους να αποστασιοποιούνται προσωρινά από εκείνες τις στιγμές, που ρίχνουν τη διάθεσή τους ή που τους προκαλούν πόνο και αρχίζουν άμεσα να συγκεντρώνονται σε εκφάνσεις της ζωής τους που τους φέρνουν χαρά και ανεβάζουν το ηθικό τους. Νιώθουν ευλογημένοι για τα πράγματα εκείνα που ήδη έχουν, αντί να καταριούνται για εκείνα που η ζωή τους αρνήθηκε ή τους έφερε χωρίς να το θέλουν.

Έχουν χιούμορ στις δύσκολες στιγμές και ορισμένες φορές ακόμα και στις χειρότερες. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι βάζουν παρωπίδες και αγνοούν το γεγονός ότι περνούν μια δύσκολη περίοδο- απλά γνωρίζουν ενστικτωδώς το πότε να αλλάξουν την νοοτροπία τους σε κάτι άλλο που θα τους θέσει σε παραγωγικότερο μονοπάτι. Στην πραγματικότητα, όλοι έχουμε τη δύναμη να το κάνουμε αυτό. Και είναι αυτό που εγώ αποκαλώ «διακόπτης αλλαγής εστίασης». Η ικανότητα να δημιουργήσετε έναν τέτοιο διακόπτη πρόκειται για μια συνήθεια που θα έχει τεράστια επίδραση στη ζωή σας. Γιατί; Επειδή είναι η άμεση απάντηση στην ερώτηση που η ζωή συνέχεια σας θέτει: Ποιοι νομίζετε ότι είστε;

Όταν απομακρύνεστε προσωρινά από τις δύσκολες καταστάσεις και στρέφετε την προσοχή σας σε κάτι που σας κάνει να νιώθετε καλά, αναζωογονείτε το πνεύμα σας και θρέφετε την ψυχή σας, την βαθύτερη ουσία του ποιοι είστε. Επαναφορτίζετε την εσωτερική σας μπαταρία με συναισθηματική αντοχή, που χρειάζεται για να προχωρήσετε μπροστά. Όταν τελικά επιστρέφετε για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση που σας προκαλεί άγχος στη ζωή σας, κάτι που αναπόφευκτα πρέπει να κάνετε, θα νιώθετε λιγότερη σύγχυση και οι απαντήσεις θα αναδυθούν πιο εύκολα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχετε ηρεμήσει το νευρικό σας σύστημα ως το σημείο που μπορείτε να ελέγξετε την κατάσταση και όχι το αντίθετο.

Advertisment

Δεν μπορείτε να σταματήσετε τη ζωή από το να σας «πετά» ανεπιθύμητα πράγματα. Δεν μπορείτε επίσης να σταματήσετε το απροσδόκητο από το να αλληλεπιδρά με τους στόχους και τα όνειρά σας. Αλλά μπορείτε να επιλέξετε πώς θα απαντήσετε. Μπορείτε πάντα να διαλέξετε να μεταβείτε σε ένα υγιέστερο μοτίβο σκέψης, όταν ανεπιθύμητα γεγονότα συμβαίνουν. Οι άνθρωποι που είναι χαρούμενοι, επιτυχημένοι και αισιόδοξοι γνωρίζουν ότι, ασχέτως του τι συμβαίνει, η ζωή συνεχίζεται και εκείνοι μπορούν να επιλέξουν να εστιάσουν σε στοιχεία που θα τους ενδυναμώσουν. Αρνούνται να παραιτηθούν από το δικαίωμά τους να απολαύσουν τη ζωή. Και μαντέψτε… το ίδιο μπορείτε να κάνετε και εσείς.

Ο διακόπτης αυτός της αλλαγής εστίασης, ακόμα και αν τον γυρίσετε για λίγες μόνο στιγμές, μπορεί να έχει ένα σημαντικότατο αποτέλεσμα στο πώς αντιμετωπίζετε την κάθε πρόκληση και σας βοηθά να κατανοήσετε τον σπουδαίο αυτό διττό χαρακτήρα της ζωής. Με άλλα λόγια, δεν μπορείτε να γνωρίσετε την πραγματική γαλήνη, μέχρι να βιώσετε το χάος. Δεν μπορείτε να νιώσετε χαρά, εκτός αν έχετε νιώσει πόνο. Και αντίστροφα, ασχέτως του πόσα δάκρια έχετε χύσει, υπάρχει ακόμα χώρος για ένα χαμόγελο, ακόμα και πολύ γέλιο. Χρειάζεται να βιώσετε το ένα άκρο του συναισθηματικού φάσματος για να εκτιμήσετε πλήρως το άλλο. Αυτός ο διακόπτης λοιπόν βελτιώνετε με την εξάσκηση και αποτελεί το κλειδί για τη δημιουργία μιας ευτυχισμένης ζωής για εσάς.

Γι’ αυτό εξασκήστε το. Αποστασιοποιηθείτε για λίγο από ό,τι σας ρίχνει και σας γεμίζει άγχη και εστιάστε σε πλευρές της ζωής που σας ανεβάζουν. Αυτό είναι που γνωρίζουν οι ευτυχισμένοι, επιτυχημένοι και αισιόδοξοι άνθρωποι.

Steve Rizzo – συγγραφέας / Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θυμάμαι πράγματα που δεν έζησα... Θυμάμαι και πράγματα που έζησα, αν είναι αλήθεια...
Αν δεν το πεις εσύ, θα το πει το σώμα σου
Κάποιες φορές δεν μπορείς να πιστέψεις αυτό που βλέπεις, πρέπει να πιστέψεις αυτό που αισθάνεσαι
Υπάρχει το «για πάντα»... κι είναι ωραίο να το λες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση