, ,

Λεμφικό σύστημα: Πως θα το διατηρήσετε υγιές (Παθήσεις, θεραπεία και αποτοξίνωση)

Το λεμφικό σύστημα είναι η δεύτερη ασπίδα του οργανισμού. Ένα πραγματικό «εργοστάσιο» με εκτεταμένο σύστημα αγγείων τα οποία περνούν από όλους σχεδόν τους ιστούς

Λεμφικό σύστημα: Πως θα το διατηρήσετε υγιές (Παθήσεις, θεραπεία και αποτοξίνωση)

Το λεμφικό σύστημα είναι η δεύτερη ασπίδα του οργανισμού. Ένα πραγματικό «εργοστάσιο» με εκτεταμένο σύστημα αγγείων τα οποία περνούν από όλους σχεδόν τους ιστούς μας. Το ευρύ αυτό δίκτυο ταξιδεύει σε όλο το σώμα μας, για να απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες από κάθε κύτταρο, ενώ παράλληλα βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το λεμφικό σύστημα περιλαμβάνει ένα πολύπλοκο δίκτυο αγγείων, πόρων, τους λεμφαδένες, τον σπλήνα, τον θύμο, τους αδένες και την αμυγδαλή.

Το λεμφικό υγρό προωθείται από την αναπνοή και από άλλες μυϊκές κινήσεις, ώστε να μεταφερθεί μέσω πολλών κομβικών σημείων που ονομάζονται λεμφαδένες. Αυτοί περιέχουν μια σειρά λεμφοκυττάρων που αναγνωρίζουν και καταστρέφουν βλαβερούς παθογόνους μικροοργανισμούς ή τοξίνες. Η λέμφος πρέπει να ρέει ελεύθερα, για να διασφαλίσουμε ότι οι άχρηστες ουσίες και τα υγρά δε συσσωρεύονται στους ιστούς.

Advertisment

Τα λεμφικά αγγεία δρουν σαν ένα μεγάλο σύστημα αποχέτευσης, θα λέγαμε, για το σώμα που χρειάζεται να παραμείνει καθαρό, ώστε να λειτουργεί σωστά. Όπως ακριβώς στο σπίτι μας, αν το σύστημα φράξει, δεν μπορείτε να ξεπλύνετε τίποτα και τα απόβλητα μαζεύονται, έτσι συμβαίνει και στον οργανισμό μας. Το δυσλειτουργικό λεμφικό σύστημα οδηγεί σε συσσώρευση τοξινών, αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού και επιβάρυνση της υγείας μας.

Υγιές λεμφικό σύστημα

Το λεμφικό σύστημα λειτουργεί συνεχώς για να διατηρεί το σώμα μας ισορροπημένο και αποτελεί ασπίδα του οργανισμού από εξωτερικές απειλές, όπως μολύνσεις και βακτήρια. Ο ιδανικός τρόπος να το διατηρούμε ισχυρό και υγιές είναι ένας προσεγμένος τρόπος ζωής, ο οποίος μας προστατεύει και από άλλες σοβαρές ασθένειες, όπως η σωστή διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά και υγιεινά λίπη, η άσκηση και η φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού. Ακόμη, η διακοπή του καπνίσματος, ο περιορισμός του στρες με σκοπό την ενίσχυση της ευεξίας μας και ο επαρκής ύπνος ενδυναμώνουν το λεμφικό σύστημα.

Μπλοκαρισμένο λεμφικό σύστημα;

Σχεδόν κάθε μέρος του οργανισμού μπορεί να επηρεαστεί από την ανεπαρκή διαδικασία απομάκρυνσης των άχρηστων ουσιών από το λεμφικό σύστημα. Όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει, μπορεί να παρατηρήσουμε:

Advertisment

  • Δυσκαμψία, ειδικά το πρωί
  • Κόπωση
  • Φαγούρα και ξηρό δέρμα
  • Πρήξιμο
  • Πρήξιμο του στήθους σε κάθε κύκλο
  • Κατακράτηση νερού
  • Θολούρα του νου
  • Πρησμένοι αδένες
  • Επίμονη αύξηση του βάρους
  • Χρόνιο κρύωμα ή προβλήματα στα αυτιά
  • Κυτταρίτιδα
  • Κρύα χέρια και πόδια

Αν έχετε παρατηρήσει αυτά τα συμπτώματα της λεμφικής συμφόρησης, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να αποσυμφορήσετε το λεμφικό σας σύστημα. Ο καθαρισμός των λεμφικών καναλιών σας είναι επίσης κρίσιμης σημασίας, πριν μεταβείτε σε κάποιο άλλο πρόγραμμα καθαρισμού του οργανισμού σας. Όπως βέβαια ισχύει και για κάθε άλλο πρόγραμμα αποτοξίνωσης, βεβαιωθείτε ότι θα πάρετε και την άποψη του ιατρού σας, πριν κάνετε τις κατάλληλες αλλαγές.

  1. Αποτοξινώστε το περιβάλλον σας

Η λέμφος πρέπει να αντιμετωπίσει τα άχρηστα προϊόντα του οργανισμού, τα οποία παράγονται εσωτερικά σαν νεκρά κύτταρα, όπως επίσης και ως τοξίνες που εισέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον. Η συστηματική φλεγμονή δημιουργεί συμφόρηση και πρήξιμο στους ιστούς, που βλάπτει τη λεμφική ροή. Το οξειδωτικό στρες προκαλεί προβλήματα στα λεμφικά αγγεία και εμποδίζει την ικανότητά τους να μεταφέρουν αποτελεσματικά τα υγρά.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να μειώσετε την έκθεσή σας σε χημικές ουσίες στις τροφές, στον αέρα, στα προσωπικά προϊόντα φροντίδας, ενώ παράλληλα να αυξήσετε την πρόσληψη αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών θρεπτικών στοιχείων για να εμποδίσετε τις βλάβες αυτές. Στοχεύστε σε μια βιολογική, αντιφλεγμονώδη διατροφή, εφοδιασμένη με πράσινα φυλλώδη και σταυρανθή λαχανικά, ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, βότανα και μπαχαρικά, όπως το τζίντζερ, ο κουρκουμάς και το σκόρδο. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα πρόσθετα, τα χημικά και τις τεχνητές ουσίες.

  1. Παραμείνετε ενυδατωμένοι

Το λεμφικό υγρό αποτελείται από περίπου 95% νερό και γίνεται πυκνότερο και λιγότερο υγρό, όταν είστε αφυδατωμένοι. Για την ακρίβεια, μια από τις πιο κοινές αιτίες της λεμφικής συμφόρησης είναι η αφυδάτωση. Μείνετε καλά ενυδατωμένοι, πίνοντας χλιαρό καθαρό νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, για να διατηρήσετε τη σωστή λεμφική ροή. Αποφύγετε τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη, τους επεξεργασμένους χυμούς, τα ενεργειακά ποτά και το αλκοόλ, που προσθέτουν επιπλέον μεταβολικό βάρος στον οργανισμό, όπως επίσης και μεγάλη ποσότητα καφεΐνης, που αφυδατώνει το σώμα μας.

  1. Ενσωματώστε στη διατροφή σας τις κόκκινες και ωμές τροφές

Το επιβαρυμένο πεπτικό σύστημα επίσης ενισχύει τη συμφόρηση του λεμφικού. Η Αγιουβέρδα μας διδάσκει ότι οι κόκκινες τροφές όπως τα κεράσια, τα μούρα, τα παντζάρια και τα ρόδια διατηρούν την λεμφική ροή ελεύθερη. Τα παντζάρια είναι ιδιαιτέρως πολύτιμα, αφού βοηθούν στην αραίωση της χολής για την σωστή πέψη των λιπαρών, καθαρίζουν το εσωτερικό του εντέρου από όπου ξεκινούν και λεμφικά αγγεία και διατηρούν τη λεμφική ροή. Τα φυσικά ένζυμα και τα φλαβονοειδή στα ωμά φρούτα και λαχανικά βοηθούν στη διάσπαση των τοξινών και των ελεύθερων ριζών, ενώ οι φυτικές του ίνες προωθούν τον καθαρισμό των εντερικών τοιχωμάτων.

  1. Διατηρήστε ελεύθερη τη λεμφική ροή

Το λεμφικό σύστημα δε διαθέτει κάποιου είδους αντλία, όπως η καρδιά, που ωθεί το αίμα σε όλο το κυκλοφορικό σύστημα, όπου οξυγονώνεται, φιλτράρεται και επιστρέφει. Γι’ αυτό, το λεμφικό σύστημα βασίζεται στη συστολή και τη χαλάρωση των μυών και των αρθρώσεων για να κινηθεί η λέμφος. Το ρυθμικό τέντωμα και χαλάρωση των μυών κατά τη διάρκεια της σωματικής κίνησης «στύβει» τους ιστούς και ωθεί το υγρό στα λεμφικά κανάλια.

Το γέλιο και οι βαθιές ανάσες περιλαμβάνουν την κίνηση του διαφράγματος και των κοιλιακών μυών που βοηθούν στην κίνηση της λεμφικής ροής. Επιπλέον, το λεμφικό μασάζ βοηθά στην ενίσχυση του συστήματος στον δερματικό ιστό που σχετίζεται με το λεμφικό σύστημα. Κάντε ήπιο μασάζ στο σώμα σας απαλά, με κατεύθυνση προς την καρδιά και εστιάστε στο κεφάλι, το λαιμό, τα πόδια, την κοιλιακή χώρα και το στήθος.

  1. Αντιμετωπίστε το στρες μέσω της ενσυνειδητότητας

Η οξειδωτική και λεμφική συμφόρηση αυξάνονται, όταν είστε σωματικά και/ ή συναισθηματικά στρεσαρισμένοι. Ως εκ τούτου, μια συγκεκριμένη αποτελεσματική ρουτίνα αποτελεί εδώ το κλειδί για την αντιμετώπιση του καθημερινού στρες. Υπάρχουν πολλές πρακτικές ενσυνειδητότητας που θα σας βοηθήσουν να πολεμήσετε το αναπόφευκτο στρες της ζωής και να μειώσετε τις επιδράσεις του στο λεμφικό και πεπτικό σας σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του διαλογισμού και του ποιοτικού χρόνου στη φύση. Πρακτικές όπως το tai chi και η yoga που συντονίζουν την αναπνοή με την κίνηση αποδεικνύονται ιδιαιτέρως αποτελεσματικά στη μείωση της επίμονης υπερδιέγερσης, η οποία αποδεικνύεται βλαβερή για την πεπτική και λεμφική υγεία.

Όταν το λεμφικό υγρό ρέει ελεύθερα και φυσιολογικά, στηρίζει τη φυσική αναζωογόνηση και τον επαρκή καθαρισμό του οργανισμού σας. Ακολουθήστε αυτές τις καθημερινές συνήθειες και ασκήσεις, για να αποσυμφορήσετε φυσικά το λεμφικό σας σύστημα για λαμπερό δέρμα, σωστή πέψη και συνολική υγεία!

Παθήσεις του λεμφικού συστήματος

Το λεμφικό σύστημα μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί σωστά αν κάποια μέρη του δικτύου του μολυνθούν, ή παρουσιάσουν φλεγμονή.

Μερικές φορές, κάποιος λεμφαδένας διογκώνεται λόγω κάποιας λοίμωξης.  Η εντοπισμένη λεμφαδενίτιδα επηρεάζει τους κόμβους κοντά στη λοίμωξη, για παράδειγμα, ως αποτέλεσμα αμυγδαλίτιδας.

Ακόμη αν το λεμφικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να προκύψει απόφραξη πχ μετά από χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία ή τραυματισμό-και το υγρό  να μην στραγγίσει αποτελεσματικά. Η συσσώρευση υγρού μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο, πχ στο χέρι ή στο πόδι, το οποίο ονομάζεται λεμφόίδημα.

Ο καρκίνος που ξεκινά από το λεμφικό σύστημα, είναι γνωστός ως λέμφωμα και αποτελεί την σοβαρότερη λεμφική νόσο.

Λεμφικό σύστημα θεραπεία

Οι παθήσεις του λεμφικού συστήματος προκαλούνται συνήθως από φλεγμονές του λεμφικού δικτύου και των μεγάλων αγγείων, από την παρεμπόδιση της συλλογής και της μεταφοράς της λέμφου και από τη διόγκωση των λεμφαδένων. Οι λεμφαδένες διογκώνονται συχνά λόγω αντίδρασης σε λοίμωξη, ή λόγω άμεσης μόλυνσής τους, περίπτωση που χρειάζεται άμεσα θεραπεία με αντιβιοτικά φάρμακα.

Ακόμη οι διογκωμένοι λεμφαδένες μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα και άλλων καταστάσεων, όπως ο αδενικός πυρετός, η αμυγδαλίτιδα και η φαρυγγίτιδα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, πάντως, που έχουν διογκωμένους αδένες λόγω κρυολογήματος ή γρίπης δεν θα χρειαστεί να επισκεφθούν γιατρό.

Ωστόσο, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή εάν:

  • οι λεμφαδένες παραμένουν πρησμένοι για περισσότερο από μία έως δύο εβδομάδες
  • ένας διογκωμένος λεμφαδένας είναι σκληρός ή σταθερός στη θέση του
  • η διόγκωση συνοδεύεται από πυρετό, νυχτερινές εφιδρώσεις ή ανεξήγητη απώλεια βάρους,

Το λεμφικό μας σύστημα, η μεγάλη «μονάδα επεξεργασίας λυμάτων» του οργανισμού μας αξίζει την προσοχή μας, καθώς προασπίζει την άμυνα και την υγεία μας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση