, ,

5 προειδοποιητικά σημάδια ότι συμβιβάζεστε σε μια σχέση

Όλοι έχουμε συμβιβαστεί κάποια στιγμή στη ζωή μας. Κανείς βέβαια δεν παίρνει αυτή την απόφαση συνειδητά. Κανείς δε λέει «εντάξει, τώρα θα συμβιβαστώ με

5 προειδοποιητικά σημάδια ότι συμβιβάζεστε σε μια σχέση

Όλοι έχουμε συμβιβαστεί κάποια στιγμή στη ζωή μας. Κανείς βέβαια δεν παίρνει αυτή την απόφαση συνειδητά. Κανείς δε λέει «εντάξει, τώρα θα συμβιβαστώ με την επόμενη σχέση μου, γιατί δεν πιστεύω ότι πρόκειται να βρω αυτό που πραγματικά θέλω». Ή το κάνουμε; Είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα, ένας παράγοντας, που καθορίζει την απόφασή μας να είμαστε ή όχι με κάποιον, σχετίζεται με τις πεποιθήσεις που έχουμε για εμάς. Πολλοί πιστεύουν ότι δεν αξίζουν κάτι καλύτερο. Εξαιτίας αυτής της πεποίθησης, συμβιβαζόμαστε με το πρώτο άτομο που θα δηλώσει ενδιαφέρον προς εμάς. Τότε ξαφνικά, είμαστε σε σχέση. Και φυσικά, αφού συμβιβαστούμε, η διάρκειά της είναι σύντομη. Επειδή εκείνη ξεθυμαίνει και εμείς βαριόμαστε. Δεν υπάρχει αυθεντική έλξη. Γιατί όταν ορίζουμε την έλξη με βάση τη λογική, σπάνια αυτό λειτουργεί.

Υπάρχει όμως κι ένας άλλος τρόπος. Στην αρχή θέτουμε όρια. Ύστερα, αναδύονται συναισθήματα. Οι άνθρωποι αρχίζουν να αλλάζουν γύρω μας. Κι εμείς αρχίζουμε να συμβιβαζόμαστε. Επιτρέπουμε τα συνεχόμενα λάθη από τους άλλους, όπως και την απροθυμία τους να συνδεθούν πραγματικά με τα θέλω μας. Πείθουμε τον εαυτό μας ότι κάπως έτσι πρέπει να είναι η αγάπη. Το να δίνουμε. Γιατί οι σχέσεις έχουν να κάνουν με συμβιβασμό, σωστά; Ναι. Αλλά όχι με αυτό το είδος. Οπότε ας ανακεφαλαιώσουμε και ας ορίσουμε τι ακριβώς σημαίνει συμβιβασμός.

Advertisment

Συμβιβασμός δε σημαίνει ότι αφήνουμε τις προτιμήσεις μας. Όλοι έχουμε κάποια πράγματα που προτιμάμε, αλλά που δεν μπορούμε να αποκτήσουμε. Αυτός δεν είναι επαρκής λόγος για να χωρίσουμε. Αν κάποιος χάσει τη δουλειά του, τα μαλλιά ή τους κοιλιακούς του, δεν σημαίνει ότι συμβιβάζεστε με εκείνον. Συμβιβασμός σημαίνει ότι αφήνετε πράγματα που είναι σημαντικά για εσάς και για το ποιοι είστε και τι πιστεύετε. Αφήνετε πίσω σας τον τρόπο με τον οποίο θέλετε να αγαπιέστε. Συμβιβαζόμαστε, όταν αρχίζουμε να θυσιάζουμε τις ανάγκες μας. Και κυρίως, όταν επιτρέπουμε στον άλλο να μας τις στερήσει, ενώ θα μπορούσε να μας συμπεριφερθεί διαφορετικά.

Τι κάνουμε λοιπόν όταν είμαστε σε μια σχέση, στην οποία θεωρούμε ότι έχουμε συμβιβαστεί;

Πρώτα απ’ όλα, βεβαιωθείτε ότι τα εργαλεία και η δυναμική της σχέσης είναι αυτά που σας κάνουν να νιώθετε αποδιοργανωμένοι με τον εαυτό σας. Δηλαδή ότι η σχέση με τον εαυτό σας αλλάζει προς το χειρότερο, εξαιτίας της σχέσης σας με το άλλο πρόσωπο και όχι το αντίθετο. Αλλά χρειάζεται να είστε ειλικρινείς και να ξεχωρίζετε τι είναι δικό σας και τι δικό τους. Αν έχετε βρει αυτά τα όρια, αλλά και πάλι νιώθετε το ίδιο, τότε μάλλον συμβιβάζεστε.

Δεύτερον, πριν πάρετε κάποια απόφαση, αναρωτηθείτε τι μπορείτε να κάνετε για να «επιδιορθώσετε» τη σχέση. Αν μόνο κάτι μαγικό μπορεί να το καταφέρει, τότε είστε σε πολύ βαθιά νερά. Εκεί γνωρίζετε τι χρειάζεται να κάνετε. Αλλά να θυμάστε ότι είστε το μισό μιας σχέσης. Μήπως λοιπόν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε, ώστε να αλλάξετε τη δυναμική; Τι είναι υπό τον έλεγχό σας και τι δεν είναι; Τι μπορείτε να κάνετε με εσάς, χωρίς όμως να παραιτηθείτε από την αλήθεια σας;

Advertisment

Στο τρίτο βήμα, αν έχετε κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι σας, αν έχετε δουλέψει πάνω στη σχέση σας και έχετε συμπεράνει ότι η σχέση δεν μπορεί να διορθωθεί, παρά μόνο με μαγικά, τότε ήρθε η στιγμή να σκεφτείτε ότι είναι καλύτερο να αποχωρήσετε. Μπορεί να ακούγεται σε κάποιους ακραίο βήμα, αλλά δεν είναι. Οι άνθρωποι πρέπει να επενδύουν ο ένας στον άλλο, μόνο όταν δεν έχουν συμβιβαστεί.

Έχετε σχέση και θέλετε να αναγνωρίσετε αν έχετε συμβιβαστεί; Να κάποια προειδοποιητικά σημάδια:

• Δεν σας κάνει να νιώθετε ασφάλεια (σωματικά ή συναισθηματικά).

• Προσπαθεί συνεχώς να σας αλλάξει/ ελέγξει και να θυμάστε ότι αυτό χειροτερεύει με τον καιρό.

• Καταπιέζει τον χαρακτήρα σας.

• Σας κρύβει. Δεν σας γνωρίζει στους φίλους.

• Δε στηρίζει εσάς, την ιστορία ή τα όνειρά σας.

Αν έχετε σχέση με κάποιον που κάνει κάτι από τα παραπάνω, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε συμβιβαστεί σε κάτι που δεν σας ταιριάζει.

Οι σχέσεις είναι αρκετά δύσκολες ακόμα και όταν δεν είναι μονόπλευρες, ακόμα και όταν δεν συμβιβαζόμαστε. Είτε υπάρχει αυθεντική φλόγα, είτε είναι υγιείς. Απαιτείται και πάλι δουλειά για να μπορέσουμε να χτίσουμε κάτι βιώσιμο. Αλλά το σίγουρο είναι ότι αν συμβιβάζεστε, υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες αυτή η σχέση να ευδοκιμήσει. Μη σπαταλάτε ανούσια το χρόνο σας.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση