, , ,

Συναισθηματική ευελιξία: Αγκαλιάστε όλα τα συναισθήματά σας

Συναίσθημα ή λογική; Σίγουρα όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε βρεθεί μπροστά σε αυτό το δίλημμα. Τι να ακολουθήσουμε; Ποιο από τα δύο

Συναίσθημα ή λογική; Σίγουρα όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε βρεθεί μπροστά σε αυτό το δίλημμα. Τι να ακολουθήσουμε; Ποιο από τα δύο να εμπιστευτούμε;

Προσωπικά, πάντα το θεωρούσα ένα ψευτο-δίλημμα, αφού αν το καλοσκεφτεί κανείς ακόμα και μια λογική απόφαση λαμβάνεται σύμφωνα με μια συλλογιστική σκέψη που πίσω της κρύβεται πάντα ένα συναίσθημα. Λογικό μεν, συναίσθημα δε… Οπότε, μπορούμε -έστω πρόχειρα- να θεωρήσουμε πως πίσω από κάθε σκέψη και πράξη μας, κρύβεται ένα συναίσθημα. Κι εδώ τίθεται το μεγάλο ερώτημα: Έχουμε μάθει πώς να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας; Έχουμε διδαχθεί ποτέ το πώς να αναγνωρίζουμε και να καθορίζουμε, τελικά, τα συναισθήματα που βιώνουμε και το κατά πόσο αυτά ελέγχουν τη ζωή μας;

Advertisment

Η απάντηση είναι σαφώς και όχι. Μπορεί να έχουμε διδαχθεί μαθηματικά, ιστορία και γραμματική, μαθήματα αναγκαία για όλους, αλλά δεν μας έμαθαν ποτέ ένα εξίσου χρήσιμο μάθημα για τη ζωή ενός ανθρώπου: Το πώς να αναγνωρίζουμε και να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας.

Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο που προσωπικά το θεωρώ κάτι παραπάνω από μερικές καλογραμμένες σελίδες, που προσπαθούν να σε κάνουν να περάσεις όμορφα μια νύχτα. Πρόκειται για έναν οδηγό που δίνει απαντήσεις σε όλα αυτά που προανέφερα και σε ακόμη περισσότερα. Η «Συναισθηματική ευελιξία» της ψυχολόγου Susan David, εκδόσεις Πεδίο, είναι ένα μονοπάτι που σε καθοδηγεί βήμα-βήμα προς μια επαναστατική ιδέα που μπορεί να φανεί χρήσιμη στον καθένα μας.

https://enallaktikidrasi.com/2017/09/synaisthimatiki-euelixia-agkaliaste-synaisthimata/

Advertisment

Θεωρείται ως η συνέχεια του βιβλίου «Συναισθηματική Νοημοσύνη» του Daniel Goleman. Το βιβλίο του Goleman ανέτρεψε μια για πάντα την αντίληψή μας για τη νοημοσύνη. Σήμερα, μιλάμε πλέον για 8 ήδη νοημοσύνης. Αυτό που προσθέτει η ψυχολόγος Susan David στο βιβλίο της, ειναι ότι δεν αρκεί να έχουμε συναισθηματική νοημοσύνη. Χρειάζεται να είμαστε και ευέλικτοι, προσαρμοστικοί. Εξάλλου, πολλά χρόνια τώρα, έχουμε ανακαλύψει ότι τελικά δεν επιβιώνει ο δυνατότερος αλλά ο πιο προσαρμοστικός.

Η ιδέα της Susan φέρνει στο προσκήνιο τα συναισθήματα ως ένα σύστημα «αποκωδικοποίησης» των ερεθισμάτων που λαμβάνει ο άνθρωπος, μεταφράζοντάς τα τελικά σε λύπη, χαρά, αγωνία, άγχος, ευχαρίστηση και ούτω καθεξής. Με λίγα λόγια, το βιβλίο μας δείχνει πώς μέσα από τη Συναισθηματική Ευελιξία, μπορούμε να αποκτήσουμε μεγαλύτερη επίγνωση των συναισθημάτων μας, να τα αποδεχτούμε όπως είναι χωρίς να αναζητούμε με μανία την ευτυχία αφορίζοντας τα αρνητικά συναισθήματα (κάτι που η ίδια η Susan θεωρεί πως μας απομακρύνει παρά μας φέρνει πιο κοντά στην ευτυχία) και τέλος, αφού έχουμε αναγνωρίσει και αποδεχτεί τα συναισθήματά μας, να τα διαχειριστούμε έτσι ώστε να κάνουμε τη ζώη μας καλύτερη και όπως την ονειρευόμαστε.

Όπως η ίδια αναφέρει:

«Συναισθηματική ευελιξία σημαίνει να έχετε επίγνωση και να αποδέχεστε τα συναισθήματά σας, αλλά και να μαθαίνετε από αυτά, ακόμη και από τα πλέον δυσάρεστα. Σημαίνει επίσης να ξεπερνάτε τις μαθημένες ή εκ προοιμίου προγραμματισμένες γνωστικές και συναισθηματικές σας αντιδράσεις, ώστε να ζήσετε στο τώρα με ξεκάθαρη αντίληψη των συνθηκών του παρόντος, καθώς και να ανταποκρίνεστε κατάλληλα και να ενεργείτε σε συμφωνία με τις βαθύτερες αξίες σας».

Μετά από την ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου, εκτός από τις απαντήσεις και τα εργαλεία που αποκόμισα, μου έμεινε το εξής μάθημα: Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να βιώνει όλα τα συναισθήματα και όλα τα συναισθήματα είναι αναγκαία για να διαμορφώνουμε συνεχώς τη ζωή και το χαρακτήρα μας. Οπότε, είναι ανώφελο να προσπαθούμε να απομακρύνουμε τα αρνητικά συναισθήματα από την καθημερινότητά μας γιατί το μόνο που καταφέρνουμε είναι να τα θάβουμε όλο και πιο βαθιά μέσα μας. Το θέμα είναι να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε ώριμα όλα μας τα συναισθήματα και να τα μετατρέπουμε σε εργαλεία για τη βελτίωση της ζωής μας. Και η «Συναισθηματική ευελιξία» της Susan David, σου δείχνει ακριβώς το πώς να το καταφέρεις.

Το βιβλίο “Συναισθηματική Ευελιξία”, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πεδίο (Βρείτε το εδώPhoto: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η δύναμη του υποσυνειδήτου: Κατακτήστε τη ζωή που αξίζετε, κυριαρχώντας στον νου σας
Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του: Ένα διαχρονικό μήνυμα ελπίδας και επιτυχίας
“2049 - Οδηγίες Χρήσης για το Μέλλον της Ανθρωπότητας” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο Γάτος που Δίδασκε Ζεν: Ένα πνευματικό ταξίδι που σας αλλάζει τη ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση