, ,

6 τρόποι να κρατήσετε θετική στάση όταν η ζωή σας δυσκολεύει

Η αισιόδοξη ματιά αποτελεί χαρακτηριστικό – κλειδί για μια επιτυχημένη ζωή· οπότε, τι κάνουμε όταν τα πράγματα πάνε λίγο στραβά; Έχουμε την τάση να

6 τρόποι να κρατήσετε θετική στάση όταν η ζωή σας δυσκολεύει

Η αισιόδοξη ματιά αποτελεί χαρακτηριστικό – κλειδί για μια επιτυχημένη ζωή· οπότε, τι κάνουμε όταν τα πράγματα πάνε λίγο στραβά; Έχουμε την τάση να αφήνουμε το ηθικό μας να κάνει βουτιά προς τα κάτω μαζί με την κατάσταση των πραγμάτων. Αλλά η ζωή θα συνεχίζει να μας φέρνει εμπόδια, μικρότερα και μεγαλύτερα σε συχνή βάση, και αν θέλουμε να επιτύχουμε χρειάζεται να γνωρίζουμε πώς να διατηρούμε τη διάθεσή μας ανεπηρέαστη. Ως εκ τούτου, χρειαζόμαστε πρακτικά εργαλεία, για να μας βοηθήσουν σε αυτό το σκοπό, όταν οι συνθήκες είναι εναντίον μας. Ορίστε λοιπόν μερικές σκέψεις που θα συνεισφέρουν:

6 τρόποι να κρατήσετε θετική στάση όταν η ζωή σας δυσκολεύει

1. Πάρτε λίγο χρόνο μακριά από τα πάντα

Ξέρετε πώς συμβαίνει. Ξεκινάτε τη μέρα σας και όλα φαίνεται να βαίνουν καλώς, όταν ξαφνικά, η καταστροφή κάνει την εμφάνισή της. Όλα τα καλώς σχεδιασμένα πλάνα σας αρχίζουν να καταρρέουν. Ορισμένες φορές, οι περιστάσεις μας εκπλήσσουν και εμείς αντιδράμε – και δυστυχώς, αυτό από μόνο του εντείνει το πρόβλημα, επειδή μέσω της αντίδρασής μας, τείνουμε να λειτουργούμε με βάση τις αδυναμίες και όχι τα δυνατά μας σημεία. Αποφασίζουμε χωρίς να σκεφτούμε καθαρά. Αντιδράμε με κακή διάθεση που δηλώνει: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μου συμβαίνει αυτό»!

Advertisment

Την επόμενη φορά που η ζωή θα σας φέρει ένα εμπόδιο, πάρτε λίγο χρόνο, κάντε ένα βήμα απομακρυνόμενοι από την πηγή του προβλήματος και σκεφτείτε. Αυτό θα σας επιτρέπει να αντιμετωπίσετε λογικά το ζήτημα, αντί να αντιδράσετε συναισθηματικά. Θα σας επιτρέπει επίσης να επαναφέρετε την ψυχική σας ηρεμία και να διαλέξετε τη στάση σας, καθώς θα αντιμετωπίζετε το πρόβλημα. Να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι οπωσδήποτε εκείνη τη στιγμή.

2. Κρατήστε το βλέμμα σας στον στόχο

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με τους μπελάδες είναι ότι σας αποσυντονίζουν από εκεί που θα έπρεπε να είστε συγκεντρωμένοι. Όταν οι οδηγοί αγωνιστικών αυτοκινήτων αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα, κρατούν το βλέμμα τους μπροστά και δεν το στρέφουν αλλού. Αλλιώς, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βγουν από το δρόμο τους. Εκείνοι συνεχίζουν να κοιτούν μπροστά και αυτό τους δίνει περισσότερες πιθανότητες. Αν αντιλαμβάνεστε ότι οι περιστάσεις σας τραβούν όλη την προσοχή, καθίστε κάτω και καταγράψτε τον ακριβή σας στόχο. Ύστερα, σκαρφιστείτε το πώς θα τον πετύχετε. Βεβαιωθείτε ότι τα σημαντικά πράγματα παραμένουν σημαντικά.

3. Εστιάστε στη λύση, όχι στο πρόβλημα

Οι αρνητικές συνθήκες δεν κάθονται σε μια γωνία παθητικά, αλλά παλεύουν για την προσοχή μας. Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτές, τείνουν να μας ρουφάνε. Μιλάμε γι’ αυτές, τρομοκρατούμαστε με αυτές και τα παρατάμε χάρη σε αυτές. Αντί να μιλάτε για το πρόβλημα, εστιάστε στις πιθανές λύσεις. Αντί να σπαταλάτε το χρόνο σας σκεπτόμενοι όλα τα στραβά, αναλογιστείτε πώς θα διορθωθούν! Μην μαζεύετε τους σημαντικούς ανθρώπους γύρω σας, για να περιγράψετε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα που έχετε, αλλά μιλήστε όλοι μαζί για λύσεις και τρόπους εφαρμογής τους. Όταν παραπονιέστε και μιζεριάζετε, αφήνεστε. Δώστε την έμφαση στα θετικά αποτελέσματα που θα έρθουν μέσω της δράσης σας.

Advertisment

4. Βρείτε πηγές θετικής επίδρασης

Ο νους μας τείνει να συσσωρεύει τις αρνητικές σκέψεις, όταν εστιάζει μόνο σε εκείνες. Μετά τις μεγαλοποιεί και εκείνες μας κατακλύζουν. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να επιστρέψετε στην ισορροπία με θετικές σκέψεις και ιδέες. Όταν οι συνθήκες χτυπούν αλύπητα το συναισθηματικό σας τείχος, συναντηθείτε με έναν φίλο που μπορεί να σας ενθαρρύνει. Διαλέξτε ένα καλό βιβλίο και διαβάστε. Οποιαδήποτε εξωτερική επίδραση μπορείτε να βρείτε για να βοηθήσετε τον νου σας να ξαναβρεί την θετική του στάση, εκμεταλλευτείτε τη! Τροφοδοτηθείτε με θετικά στοιχεία.

5. Αναπτύξτε τον αυτοέλεγχό σας

Μια από τις σπουδαιότερες εσωτερικές δυνάμεις που έχουμε είναι η δύναμη να ελέγχουμε τις σκέψεις μας. Αναλογιστείτε τα καλά στοιχεία στη ζωή σας ή την καριέρα σας, αντί για τα προβλήματα που έχετε τη δεδομένη εκείνη περίοδο. Εξετάστε τα θετικά πράγματα – εκείνα που απολαμβάνετε να κάνετε και που σας δίνουν μια βαθιά αίσθηση χαράς και γαλήνης. Χτίστε θετική στάση τόσο από εξωτερικούς παράγοντες, όσο και από εσωτερικούς. Αυτό είναι που θα κάνει τη διαφορά!

6. Να θυμάστε ότι αυτές οι περιστάσεις δεν θα υπάρχουν για πάντα

Ορισμένες φορές, νιώθουμε ότι θα βασανιζόμαστε από τις κακές συνθήκες για πάντα, ότι όλα θα πηγαίνουν ανάποδα, ενώ στην πραγματικότητα, όλα θα περάσουν. Γιατί όλα περνούν και όλα αλλάζουν. Αυτή η σκέψη και μόνο σας θα σας δώσει τις ελπίδες που χρειάζεστε για να ζήσετε και να δουλέψετε πάνω στη στάση σας, να νιώσετε καλύτερα και να συνεχίσετε να εξελίσεστε.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση