,

Πώς να παραμένετε δραστήριοι κάθε μέρα: 5 συνήθειες για να ενεργοποιηθείτε

«Εδώ και καιρό είχα προσέξει ότι οι άνθρωποι των επιτευγμάτων σπάνια κάθονταν και άφηναν τα πράγματα απλά να τους συμβαίνουν. Ήταν εκείνοι που έβγαιναν

Πώς να παραμένετε δραστήριοι κάθε μέρα: 5 συνήθειες για να ενεργοποιηθείτε

«Εδώ και καιρό είχα προσέξει ότι οι άνθρωποι των επιτευγμάτων σπάνια κάθονταν και άφηναν τα πράγματα απλά να τους συμβαίνουν. Ήταν εκείνοι που έβγαιναν μπροστά και έκαναν τα πράγματα να συμβούν». Leonardo Da Vinci

Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο συνηθισμένα προβλήματα σχετικά με τη βελτίωση της ζωής σας ή την επιτυχία που προσδοκάτε είναι η έλλειψη σταθερής δράσης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εντάξει, η σταθερότητα δεν είναι και η πιο γοητευτική ή συναρπαστική λέξη. Αλλά, μαζί με τον χρόνο, είναι εκείνες που θα σας δώσουν πραγματικά αποτελέσματα στη ζωή σας.

Advertisment

Εμμένοντας στο πρόγραμμα και κάνοντας κάτι με συνέπεια και σταθερότητα- και όχι μόνο όταν νιώθετε έμπνευση ή όταν έχετε όρεξη- κερδίζετε παραπάνω απ’ όσα νομίζετε. Και η δυσκολία αυτή έχει ταλαιπωρήσει και εμένα πολύ στο παρελθόν. Και κάποιες φορές και στο παρόν. Αλλά με τα χρόνια σκαρφίστηκα κάποια κόλπα που πραγματικά με βοηθούν πια.

5 συνήθειες για να ενεργοποιηθείτε

1. Όταν αναλαμβάνετε δράση, εστιάστε μόνο στη διαδικασία

Το συγκεκριμένο κόλπο το εφαρμόζω, για παράδειγμα, όταν γυμνάζομαι και όταν γράφω. Δεν λαμβάνω την ευθύνη για τα αποτελέσματα στο νου μου. Αλλά παίρνω την ευθύνη για το να εμφανιστώ και να κάνω τη δραστηριότητα, την οποία έχω υποσχεθεί εξάλλου στον εαυτό μου. Τα αποτελέσματα έρχονται από μόνα τους, αβίαστα, επειδή:

• Γνωρίζω ότι το μόνο που χρειάζεται είναι αφοσίωση: Κι έτσι η ενέργεια και η προσοχή μου είναι συγκεντρωμένες προς μια και μόνο κατεύθυνση.

Advertisment

• Δεν πιέζω πολύ τον εαυτό μου: Κι αυτή η χαλαρότητα με ενθαρρύνει να συνεχίσω, αφού δεν αναζητώ ανυπόμονα τα αποτελέσματα.

2. Να θυμάστε τους λόγους που θέλετε να μείνετε δραστήριοι

Αναγνωρίστε τις προτεραιότητες και τους λόγους που βρίσκονται πίσω από τις πράξεις και τον σχεδιασμό τους. Γιατί κάνετε ό,τι κάνετε; Μπορεί να αφορά οικονομικούς λόγους, για τους λογαριασμούς ή για τα ταξίδια σας, για την απόκτηση της εργασίας των ονείρων σας ή για την βελτίωση της αυτοπεποίθησής σας. Ή για οτιδήποτε άλλο.

Για να μη χάσετε το δρόμο σας και να παραμείνετε συγκεντρωμένοι:

• Καταγράψτε τους σημαντικότερους λόγους σας: Λίγα λεπτά είναι αρκετά, για να καθίσετε με ένα χαρτί και ένα μολύβι και να καταγράψετε από 1 έως 3 λόγους για τους οποίους θέλετε να μείνετε δραστήριοι και να παλέψετε στην καθημερινότητά σας.

• Τοποθετήστε το σημείωμα αυτό κάπου που θα μπορείτε να το βλέπετε κάθε μέρα: Όπως για παράδειγμα στο γραφείο σας ή κοντά στο κρεβάτι σας, έτσι ώστε να το διαβάζετε μόλις ξυπνάτε.

3. Υπενθύμιση: δεν θέλετε να πληγωθείτε

Όταν απογοητεύετε τον εαυτό σας, δεν σκέφτεστε και δεν πράττετε όπως βαθιά μέσα σας θέλετε, πληγώνεστε, μειώνοντας αισθητά την αυτοεκτίμησή σας. Ό,τι κάνετε μέσα στη μέρα σας στέλνει σήματα πίσω στον εαυτό σας για το τι άτομο είστε. Αν απλά εκφράσετε την τρυφερότητα, την καλοσύνη και τη θέληση που κρύβετε μέσα σας, θα νιώσετε μόνο όμορφα.

Αν αφεθείτε, σκεφτείτε αρνητικά ή με φθόνο, σίγουρα θα νιώθετε όλο και χειρότερα με το χρόνο. Γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορείτε να αποδράσετε από τον εαυτό σας. Και υπάρχει πάντα ένα τίμημα που θα πληρώσετε.

4. Μικρότερα βήματα τις ημέρες που τα μεγάλα σας φαίνονται τρομακτικά

Κάποιες μέρες τα βήματα που πρέπει να κάνετε φαντάζουν τρομακτικά. Και κάπως έτσι αρχίζετε να αναβάλλετε. Αυτό που σε αυτή την περίπτωση δεν αποτελεί λύση είναι το αυτομαστίγωμα, αλλά η τρυφερή ώθηση του εαυτού μας προς τα εμπρός.

Γι’ αυτό και τέτοιες στιγμές, προτιμώ να κάνω:

• Ένα μικρό βήμα: Κάνω με εμένα μια συμφωνία να δουλέψω απλά για 5 λεπτά παραπάνω πάνω σε μια λίγο δυσκολότερη εργασία.

• Ένα ακόμη μικρότερο βήμα: Αν και αυτό σας φανεί μεγάλο και συνεχίζετε να αναβάλλετε, συμφωνήστε έστω και στα 2 λεπτά παραπάνω δουλειάς.

Και θα δείτε ότι μερικές φορές πολλά μικρά τέτοια βήματα ολοκληρώνουν ένα μεγάλο, χωρίς να το έχετε αντιληφθεί. Ειδικά αν κάνετε και τα απαραίτητα διαλείμματα. Και υπάρχουν και φορές που ένα και μόνο μικρό βήμα είναι αρκετό για να σας ενεργοποιήσει για μεγαλύτερα μέσα στην ημέρα. Όπως κι αν είναι, με αυτό τον τρόπο κινήστε μπροστά, αντί να μένετε αδρανείς.

5. Ευχαριστηθείτε αυτό που καταφέρατε σήμερα

Όταν εκτιμάτε την καλή σας δουλειά, νιώθετε πιο ευχαριστημένοι από τη ζωή σας. Και με τον χρόνο η ενεργοποίηση βρίσκει λιγότερη εσωτερική αντίσταση και συνδέεται τη δράση με πιο θετικά συναισθήματα.

Γι’ αυτό…

• Σκεφτείτε για δύο λεπτά στο τέλος της ημέρας τι είναι αυτό για το οποίο μπορείτε να νιώσετε περήφανοι σήμερα ότι καταφέρατε: Ή καταγράψτε τα στο προσωπικό σας ημερολόγιο.

• Γιορτάστε το με κάτι νόστιμο ή φροντίστε τον εαυτό σας γιατί το αξίζει.

• Διηγηθείτε σε κάποιον τα καλά νέα της ημέρας, το πώς πήρατε ένα πολύτιμο μάθημα ή πόσο περήφανοι νιώθετε για κάτι που κάνατε σήμερα.

Ανταμείψτε τον εαυτό σας για όσα καταφέρατε σήμερα για να ενθαρρύνετε τη συνήθεια της δράσης. Ακόμα και τα ευτράπελα ή τα λάθη της ημέρας είναι τα μαθήματα και οι επιτυχίες του αύριο.

Henrick Edberg, δημοσιογράφος

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο πρώτος και μοναδικός άνθρωπος που είναι υποχρεωμένος να καλύψει τις ανάγκες μου, είμαι εγώ!
Από τη Συναισθηματική Καταιγίδα στην Ηρεμία: Προς μια πιο ευτυχισμένη ζωή
Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση