,

Χρωματική χαλάρωση: Η τεχνική που ηρεμεί το σώμα και το νου σας

Είναι σημαντικό να μάθετε να χαλαρώνετε, όταν είστε ασθενής. Η άσκηση που ακολουθεί είναι ειδικά σχεδιασμένη για να σας χαλαρώνει σωματικά και αποτελεί τη

Χρωματική χαλάρωση: Η τεχνική που ηρεμεί το σώμα και το νου σας

Είναι σημαντικό να μάθετε να χαλαρώνετε, όταν είστε ασθενής. Η άσκηση που ακολουθεί είναι ειδικά σχεδιασμένη για να σας χαλαρώνει σωματικά και αποτελεί τη βάση για οποιεσδήποτε θετικές προτάσεις θέλετε να υποβάλετε στον εαυτό σας για να ξαναγίνετε καλά. Ένα ήρεμο σώμα αποτελεί προϋπόθεση για γρήγορη ανάρρωση, επειδή όταν το σώμα είναι χαλαρωμένο μειώνεται το τέντωμα του δέρματος.

Στο τμήμα εγκαυμάτων μιας κλινικής ένας αριθμός ατόμων υποβλήθηκε σε χαλαρωτική θεραπεία με ύπνωση μία φορά την ημέρα για δύο εβδομάδες. Διαπιστώθηκε ότι τα εγκαύματα θεραπεύτηκαν στο μισό από το κανονικό διάστημα. Το μειωμένο επίπεδο δερματικής τάνυσης προκάλεσε μείωση του πόνου, γρηγορότερη υποχώρηση της φλόγωσης και επομένως επιτάχυνση της αναπαραγωγής των ιστών.

Advertisment

Αποφασίστε ποιος είναι ο επιθυμητός τόπος για τη θεραπεία σας. Κάπου θα βρίσκεται ο “ιερός και απαραβίαστος χώρος σας”, πραγματικός ή φανταστικός, όπου μπορείτε να νιώσετε ήρεμοι και χαλαρωμένοι. Ίσως είναι κάποιο τροπικό νησί, ένα σπιτάκι στο δάσος, ένα χαριτωμένο δωμάτιο ή κάποιος κήπος, δεν έχει σημασία, αρκεί να είναι ειδυλλιακό και ήρεμο. Στην άσκηση που ακολουθεί διαλέγω έναν κήπο. Αν προτιμάτε άλλο σκηνικό, προσαρμόστε ανάλογα την άσκηση. Όποτε αναφέρομαι σε αναπνοές, εννοώ τις κοιλιακές.

Άσκηση

-Καθίστε ή ξαπλώστε ώστε να νιώθετε άνετα. Βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα δεν σας στενεύουν (ανοίξτε κουμπιά ή φερμουάρ).

-Κλείστε τα μάτια. Συγκεντρωθείτε στους εξωτερικούς ήχους. Απλώς αφουγκραστείτε τους. Θα βρίσκονται εκεί σε όλη τη διάρκεια της χαλάρωσης, αλλά δεν θα σας ενοχλούν, μάλλον θα σας βοηθήσουν ώστε να χαλαρώσετε περισσότερο.

Advertisment

-Συγκεντρώστε την προσοχή σας στο δωμάτιο, στον εαυτό σας. Συνειδητοποιήστε πού βρίσκεστε, πού βρίσκεται το κεφάλι σας, οι ώμοι, οι βραχίονες, ο κορμός, οι κνήμες και τα πόδια σας. Προσαρμόστε τη στάση σας, αν χρειάζεται. Βεβαιωθείτε πως είστε άνετα.

-Τώρα αρχίστε να φαντάζεστε μια σκάλα. Στέκεστε στο κεφαλόσκαλο και κοιτάζετε προς τα κάτω. Υπάρχουν δέκα σκαλοπάτια. Αρχίστε να τα κατεβαίνετε νοερά, ένα-ένα, μετρώντας από το δέκα ως το μηδέν. Φανταστείτε ότι με κάθε σκαλοπάτι που κατεβαίνετε βυθίζεστε όλο και περισσότερο στη χαλάρωση.

-Μόλις φτάσετε στη βάση της σκάλας βρίσκεστε μπροστά σε μια σφυρηλατημένη σιδερένια πύλη που οδηγεί στο “καταφύγιό” σας. Ο μόνος τρόπος να μπείτε μέσα είναι να αφήσετε απέξω τις καθημερινές σας σκέψεις. Καταχωνιάστε όλα τα προβλήματα και τις έγνοιες μέσα σε ένα μπαούλο που βρίσκεται δίπλα στην πύλη. Μόλις το κάνετε αυτό, η πύλη θα ανοίξει.

-Τώρα μπαίνετε στο “καταφύγιό” σας, στο χώρο της απόλυτης ηρεμίας. Είναι χώρος πανέμορφος, με δέντρα και θάμνους, λουλούδια και γρασίδι, όλα αυτά που αγαπάτε, και είναι όλα δικά σας. Ο αέρας είναι γλυκός, ο ήλιος φωτεινός στον καταγάλανο ουρανό, τα πουλιά κελαηδούν και μια ανάλαφρη αύρα κρατά τη θερμοκρασία όπως ακριβώς την επιθυμείτε.

-Βρείτε μια άνετη θέση μέσα στον κήπο σας. Ξαπλώστε και χαλαρώστε.

-Πάρτε βαθιά αναπνοή και καθώς εκπνέετε φανταστείτε το κόκκινο χρώμα. Ταυτόχρονα, ξεσφίξτε το κεφάλι σας – την κορυφή του κεφαλιού, το μέτωπο, τα μάτια και τους μυς γύρω από τα μάτια και το σαγόνι.

-Πάρτε άλλη μια βαθιά αναπνοή και καθώς εκπνέετε φανταστείτε το πορτοκαλί χρώμα. Ταυτόχρονα, αφήστε τους ώμους και τα μπράτσα να πέσουν χαλαρά, όπως και τους μυς του στήθους σας. Αυτό το κάνετε με τη φαντασία σας και αυτομάτως θα συμβεί. Πάρτε άλλη μια βαθιά αναπνοή. Καθώς εκπνέετε φανταστείτε το κίτρινο χρώμα. Ταυτόχρονα, αφήστε να φύγει η ένταση από την περιοχή της κοιλιάς και των ποδιών. Φανταστείτε ότι όλοι οι μύες και οι ίνες πέφτουν σε τέτοια χαλάρωση αι ατονία, ώστε ολόκληρο το σώμα βυθίζεται σε νωχέλεια και δυσκολεύεται ακόμη και να κινηθεί. Πάρτε πάλι βαθιά αναπνοή και φανταστείτε το πράσινο χρώμα καθώς εκπνέετε. Τώρα αφήστε το νου σας να ξεκουραστεί. Όσες σκέψεις είχαν απομείνει, φεύγουν. Μην τους αντιστέκεστε αν εισβάλουν, απλώς αφήστε τις να απομακρυνθούν σαν μικροσκοπικά λευκά σύννεφα.

-Τώρα πάρτε άλλη μια βαθιά αναπνοή, εκπνεύστε και φανταστείτε το μπλε χρώμα. Η νοητική και σωματική σας ηρεμία αρχίζει να βαθαίνει και εσείς βυθίζεστε όλο και περισσότερο στη χαλάρωση.

-Πάρτε βαθιά αναπνοή και φανταστείτε το λιλά καθώς εκπνέετε. Τώρα η σκέψη σας είναι απόλυτα ήρεμη και σας κατακλύζει μια αίσθηση απόλυτης γαλήνης.

-Πάρτε άλλη μια βαθιά αναπνοή και φανταστείτε το βιολετί καθώς εκπνέετε. Η ηρεμία έχει εισχωρήσει σε κάθε ίνα του σώματος. Έχετε γίνει εσείς η προσωποποίηση της ηρεμίας. Βρίσκεστε στο κέντρο της ύπαρξής σας. Γίνατε ένα με τα πάντα γύρω σας στον κήπο, γίνατε μέρος της φύσης και βρίσκεστε σε αρμονία με τον εαυτό σας και το περιβάλλον σας. Είστε απόλυτα ελεύθερος.

-Μείνετε σε αυτή την κατάσταση όσο περισσότερο θέλετε. Μόλις θελήσετε να βγείτε, αρκεί να φανταστείτε τον εαυτό σας να σηκώνεται και να πηγαίνει πάλι προς την πύλη. Βγείτε έξω και κλείστε την πύλη πίσω σας. Αρχίστε να ανεβαίνετε τα σκαλοπάτια, μετρώντας νοερά. Μόλις φτάσετε στο δέκατο σκαλοπάτι ανοίξτε τα μάτια. Μείνετε ήρεμοι για λίγο και αφήστε το νου σας να ξαναγυρίσει στην πραγματικότητα.

-Για ένα διάστημα θα παραμείνει η αίσθηση της ηρεμίας. Όσο περισσότερο κάνετε αυτή την άσκηση τόσο πιο εύκολα και γρήγορα θα χαλαρώνετε. Βρείτε χρόνο να κάνετε τη Χρωματική Χαλάρωση μία φορά την ημέρα, τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες.

“Θετική σκέψη” Vera Peiffer – εκδόσεις Διόπτρα / Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση