10 «υπερδυνάμεις» που έχουν μόνο τα μωρά

Για να κατανοήσετε πόσο φανταστικά είναι τα μωρά, πρέπει σίγουρα να τα παρατηρήσετε προσεκτικά. Θα δείτε ότι πρόκειται για εκπληκτικά πλάσματα με μοναδικά χαρακτηριστικά

10 «υπερδυνάμεις» που έχουν μόνο τα μωρά

Για να κατανοήσετε πόσο φανταστικά είναι τα μωρά, πρέπει σίγουρα να τα παρατηρήσετε προσεκτικά. Θα δείτε ότι πρόκειται για εκπληκτικά πλάσματα με μοναδικά χαρακτηριστικά που μόνο εκείνα έχουν.

10 «υπερδυνάμεις» που έχουν μόνο τα μωρά

1. Τα μωρά δεν κλαίνε

«Τι εννοείτε;» θα πείτε. «Είναι το μόνο σίγουρο πράγμα που κάνουν». Αλλά αυτό δεν ισχύει. Για την ακρίβεια, τα μωρά γκρινιάζουν και ουρλιάζουν, αλλά δεν κλαίνε. Οι δακρυϊκοί πόροι τους είναι κλειστοί, οπότε δεν έχουν ακόμα την ικανότητα να παράγουν δάκρυα.

Advertisment

2. Νιώθουν τέλεια κάτω από το νερό

Αυτό λέγεται καταδυτικό αντανακλαστικό. Εξαφανίζεται, όταν τα μωρά φτάνουν περίπου τους 6 μήνες ζωής. Όταν ένα μωρό βυθίζεται στο νερό, κρατά αντανακλαστικά την αναπνοή του και τα άκρα του αρχίζουν να κάνουν κινήσεις κολύμβησης.

3. Καταπίνουν και αναπνέουν ταυτόχρονα

Στα βρέφη, ο φάρυγγας βρίσκεται ψηλότερα απ’ ότι στους ενήλικες. Όταν καταπίνουν, η είσοδος για την αναπνευστική τους οδό δεν μπλοκάρεται από την επιγλωττίδα. Γι΄ αυτό, όταν καταπίνουν, τα νεογέννητα μπορούν επίσης να αναπνέουν με ευκολία.

4. Τα μωρά μπορούν να φτερνίζονται συνεχόμενα

Οι ρινικές οδοί στα νεογέννητα είναι στενότερες απ’ ό,τι στους ενήλικες. Συνεπώς, χρειάζεται να καθαρίζονται πιο συχνά. Και καθώς δεν υπάρχει πιθανότητα ένα μωρό να φυσήξει από μόνο του τη μύτη, χρειάζεται ένα ανακλαστικό. Γι’ αυτό, ένα νεογέννητο μπορεί να φτερνιστεί χωρίς διακοπή, μέχρι η μύτη του να ξεφορτωθεί ό,τι την ερεθίζει.

Advertisment

5. Αποκοιμιούνται εύκολα

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όταν ένα νεογέννητο αποκοιμηθεί, πρέπει να περπατούν στις μύτες των ποδιών τους και να μιλούν ψιθυριστά. Οι νέοι γονείς συνήθως μπερδεύονται, όταν βλέπουν ότι αν και το μωρό τους έχει μόλις αποκοιμηθεί, αγνοεί τους δυνατούς θορύβους γύρω του.

6. Έχουν φυσική προφορά

Οι επιστήμονες έχουν συμπεράνει ότι τα μωρά κλαίνε με την εθνική τους προφορά. Την μαθαίνουν ακόμα από την κοιλιά της μαμάς τους, όταν ακούνε τη φωνή της.

7. Τα νεογέννητα ξέρουν πώς να μπουσουλήσουν

Παραδόξως, ένα νεογέννητο μωρό είναι πλήρως ικανό να μπουσουλήσει μέχρι το στήθος της μητέρας του. Αν και γι’ αυτό βέβαια, πρέπει πρώτα να μάθει πού είναι και να το τοποθετήσετε κοντά του. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα μωρά έλκονται από τη μυρωδιά του γάλατος και την ακολουθούν.

8. Τα μωρά είναι πολύ ευλύγιστα

Ο σκελετός ενός μωρού αποτελείται από περίπου 300 οστά. Μεγαλώνοντας, πολλά από αυτά επεκτείνονται και συνενώνονται μεταξύ τους. Αλλά πριν όλα τα οστά συνδεθούν, το σώμα ενός νεογέννητου είναι ιδιαίτερα ευλύγιστο. Αυτό το φυσικό χαρακτηριστικό είναι απαραίτητο, ώστε το μωρό να μπορέσει να βγει κατά τη διαδικασία της γέννησης.

9. Τα μαλλιά τους μπορεί να αλλάξουν κατά πολύ

Με τον καιρό, τα μαλλιά των παιδιών πιθανώς να αλλάξουν τελείως. Το χνούδι με το οποίο το μωρό γεννήθηκε, αφήνει χώρο σε νέα μαλλιά. Λόγω αυτού, τα ξανθά μωρά μπορεί να γίνουν μελαχρινά και οι σγουρές τρίχες να αντικατασταθούν από ίσια μαλλιά. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα μάτια τους.

10. Ένα μωρό μπορεί να τριπλασιάσει το βάρος του και να μην παχύνει

Στον πρώτο χρόνο της ζωής τους, τα μωρά αναπτύσσονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το βάρος ενός μωρού μπορεί να τριπλασιαστεί. Ωστόσο, η διαμόρφωση του παιδιού δεν επηρεάζεται με κανέναν τρόπο, επειδή απλά μεγαλώνει πολύ γρήγορα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα εγώ να γίνω» | Καρλ Γιουνγκ
Μαντώ Μαυρογένους: Η φλογερή επαναστάτρια και φεμινίστρια του 1821
«Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει» | Γ. Ρίτσος
95χρονος Έλληνας σπρίντερ πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ στα 60μ. στο Ευρωπαϊκό βετεράνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση