, ,

5 ερωτήματα για να ανακαλύψετε ποιοι είστε και τι σας κάνει ευτυχισμένους

Ο στίχος του E.E. Cummings εμπεριέχει όλο το νόημα αυτού του άρθρου: «Θέλει κουράγιο να μεγαλώσεις και να γίνεις αυτός που πραγματικά είσαι». Είναι

5 ερωτήματα για να ανακαλύψετε ποιοι είστε και τι σας κάνει ευτυχισμένους

Ο στίχος του E.E. Cummings εμπεριέχει όλο το νόημα αυτού του άρθρου: «Θέλει κουράγιο να μεγαλώσεις και να γίνεις αυτός που πραγματικά είσαι». Είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς ότι η ζωή είναι σαν ένα τρενάκι του τρόμου που κάποιες φορές φτάνει ψηλά και χάνεται μέσα σε σύννεφα ευτυχίας και άλλες φορές πέφτει απότομα βυθιζόμενο στο άγχος και στη θλίψη, και τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να είναι πολύ πιο δυνατά αν οι προσδοκίες ενός ανθρώπου από τη ζωή είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Για να μπορέσετε να απολαύσετε όσο περισσότερο μπορείτε την πολύτιμη ζωή σας, είναι σημαντικό να καταλήξετε στο ποιοι είστε πραγματικά, ποιες οι πεποιθήσεις σας, ποιοι οι σκοποί σας και τι είναι εκείνο που σας κάνει περισσότερο ευτυχισμένους. Η θετική και παραγωγική ματιά σας σε αυτή την εξερεύνηση θα αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμη για εσάς, αφού η ενδοσκόπηση είναι βασικό εργαλείο επίτευξης της ευτυχίας. Τα παρακάτω 5 ερωτήματα θα οδηγήσουν τη σκέψη σας στο σωστό δρόμο.

Advertisment

Τα 5 ερωτήματα που θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε ποιοι είστε και τι σας κάνει ευτυχισμένους

1. Αν μπορούσατε να είστε όποιος θέλετε ή να κάνετε ό,τι θέλετε, ποιος θα επιλέγατε να είστε και τι θα επιλέγατε να κάνετε;

Αφού καταλήξετε ως προς την απάντησή σας, χρειάζεται να συνειδητοποιήσετε ότι μπορείτε να γίνετε εκείνο το άτομο και μπορείτε να κάνετε αυτό που επιλέξατε. Τις περισσότερες φορές, ο κίνδυνος και ο φόβος της αποτυχίας εμποδίζει τους ανθρώπους από το να αγωνιστούν για να φτάσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, και σε πολλές περιπτώσεις, αυτό καθυστερεί κατά πολύ την πρόοδο και ανάπτυξή τους.

2. Θα μπορούσατε να περιγράψετε πλήρως τον εαυτό σας σε έναν άνθρωπο μέσα σε μόνο ένα ή δύο λεπτά;

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να προωθήσουμε ακόμα και ένα προϊόν ή μια υπηρεσία σε κάποιον μέσα σε μόνο ένα ή δύο λεπτά· πόσο μάλλον να προωθήσουμε τον εαυτό μας σε ένα άλλο άτομο. Εντούτοις, αυτή η άσκηση κάνει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν τα καλύτερα και ισχυρότερα χαρακτηριστικά τους, αλλά και τις αδυναμίες τους. Επιπλέον, συχνά μας βοηθά να συμπληρώσουμε το βιογραφικό μας με σημαντικά στοιχεία για εμάς.

3. Γνωρίζετε ποιες είναι οι αξίες και οι πεποιθήσεις σας;

Νομίζουμε ότι αντιλαμβανόμαστε πλήρως τη στάση μας απέναντι στα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, αλλά αν εξετάσετε προσεκτικά το πώς σκέφτεστε ότι θα έπρεπε να είναι ο κόσμος, τότε θα εκπλαγείτε, μαθαίνοντας ότι ένα μέρος της οπτικής σας δεν είναι όπως αρχικά νομίζατε. Όταν γίνετε γνώστες των βασικών αξιών, των πεποιθήσεων και της ηθικής σας, θα νιώσετε πιο σίγουροι για τις απόψεις σας και για το τι χρειάζεται να υπερασπιστείτε, όταν ένα σημαντικό ζήτημα ανακύψει.

Advertisment

4. Ξέρετε τι είναι αυτό που σας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους;

Εδώ είναι ευκολότερο να κάνετε μια μεγάλη λίστα στοιχείων, να την αναθεωρήσετε και ύστερα να αφαιρέσετε ή να προσθέσετε στοιχεία, καθώς το σκέφτεστε. Αφού έχετε συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία που σας δίνουν μεγαλύτερη χαρά, βάλτε το στόχο να εκπληρώσετε τα περισσότερα από αυτά! Κρατήστε τη λίστα συνέχεια μαζί σας, ώστε χαζεύοντάς τη, να μη ξεχνιέστε και αφήνεστε ποτέ.

5. Που θα ζούσατε αν δεν χρειαζόταν να πληρώνετε ενοίκιο και πώς θα ζούσατε αν δεν χρειαζόταν να ανησυχείτε για τα οικονομικά σας;

Αν το μεγαλύτερό σας όνειρο είναι να κερδίσετε το λαχείο και να ξεκουράζεστε για την υπόλοιπη ζωή σας, τότε αυτή η ερώτηση μπορεί και να μην αποδειχθεί ιδιαίτερα βοηθητική για εσάς. Εντούτοις, πολλοί άνθρωποι θα ανακαλύψουν ότι υπάρχουν πολλά πράγματα στη ζωή που μπορούν να κάνουν και να νιώθουν πιο ευτυχισμένοι· και το πιο σημαντικό είναι ότι θα συνειδητοποιήσουν πως μπορούν να κάνουν σημαντικές αλλαγές, που δεν περιλαμβάνουν απαραίτητα τα οικονομικά τους. Επιπλέον, ακόμα κι αν υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορείτε να κάνετε λόγω χρημάτων, αν το εξετάσετε λεπτομερώς, θα δείτε πως υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές (οικονομικά προσιτές) που πλησιάζουν σε αυτό που θέλετε να κάνετε, ώστε να είστε και πάλι ευτυχισμένοι.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση