,

Η υγιεινή διατροφή σας φαίνεται βαρετή; 10 εύκολες και υγιεινές διατροφικές συνήθειες για τους… τεμπέληδες!

Ας παραδεχτούμε την αλήθεια- χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να παραμένουμε σε καλή φόρμα. Και όταν αναφερόμαστε σε υγιεινά γεύματα, εννοούμε πάντα πράσινα smoothies και

Η υγιεινή διατροφή σας φαίνεται βαρετή; 10 εύκολες και υγιεινές διατροφικές συνήθειες για τους... τεμπέληδες!

Ας παραδεχτούμε την αλήθεια- χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να παραμένουμε σε καλή φόρμα. Και όταν αναφερόμαστε σε υγιεινά γεύματα, εννοούμε πάντα πράσινα smoothies και πολλές ώρες ενασχόλησης με τα φρούτα και τα λαχανικά, σωστά; Ποιος θα ήθελε να μπλέξει με όλα αυτά, ενώ το burger είναι εύκολα προσβάσιμο και έτοιμο παντού;

Εδώ όμως σας έχουμε καλά νέα! Δεν είναι απολύτως αλήθεια ότι η υγιεινή διατροφή πρέπει να είναι τόσο δύσκολη. Συνεχίστε την ανάγνωση για κάποια διασκεδαστικά tips που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, για να βελτιώσετε την ποιότητα της διατροφής σας, χωρίς να απαιτείται πολύς χρόνος- ακόμα και οι πιο τεμπέληδες μπορούν να τα εφαρμόσουν.

Advertisment

10 υγιεινές διατροφικές συνήθειες για τους… τεμπέληδες!

1. Υγιεινή διατροφή ΔΕΝ σημαίνει δίαιτα

Η δίαιτα μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό. Οι περιοριστικές δίαιτες επιβραδύνουν το μεταβολισμό σας, που σημαίνει ότι μόλις σταματήσετε τη δίαιτα- ή ξεφύγετε λίγο- τα γραμμάρια επιστρέφουν γρηγορότερα. Και εξάλλου, όσο καταπιέζετε τον εαυτό σας να μην καταναλώνει το αγαπημένο του φαγητό, εκείνος θα το λαχταρά βασανιστικά όλο και περισσότερο.

Μην προσδιορίζετε τις τροφές ως «καλές» ή «κακές». Αντίθετα, εστιάστε στις υγιεινές τροφές που αγαπάτε- απολαμβάνετε πραγματικά τις ντομάτες, για παράδειγμα- και ενσωματώστε περισσότερες από αυτές στο μενού σας. Είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να περιορίσετε τις πολύ παχυντικές τροφές, όπως το αγαπημένο σας ντόνατ, αλλά δεν θα το αποκλείσετε και τελείως. Προσπαθήστε να επιλέγετε υγιεινά προϊόντα, όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα τουλάχιστον στο 80%, αλλά μην επιτρέψτε στον εαυτό σας κι ένα πάρτι με πίτσες.

2. Εφοδιαστείτε με υγιεινά σνακ

Οι περισσότεροι καταναλώνουμε μέσα στη μέρα δύο, τρία ή και περισσότερα σνακ. Τα σνακ δεν είναι κάτι απαραιτήτως κακό, αλλά όταν δεν είναι υγιεινά, δεν αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμα για τον οργανισμό μας.

Advertisment

Για να αποφύγετε τον πειρασμό, εφοδιάστε το γραφείο ή το σπίτι σας με επιλογές όπως:

• Μπάρες δημητριακών με σοκολάτα, πλούσιες σε ίνες

• Τροφές πλούσιες σε πρωτείνη, όπως ξηροί καρποί και μπουκιές τυριού

• Εύκολα καταναλώσιμα φρούτα και λαχανικά, όπως μικρά καρότα και μπανάνες

3. Αποφύγετε τα παχυντικά ποτά

Όλοι γνωρίζουμε ότι πολλά από τα ροφήματα που καταναλώνουμε καθημερινά είναι γεμάτα θερμίδες και ζάχαρη. Για αλλαγή λοιπόν, παραγγείλετε έναν σκέτο καφέ μια μία ή δύο σταγόνες καραμέλας ή βανίλιας ως γλυκαντικό. Επίσης, προσέξτε ιδιαίτερα τα βραδινά σας ροφήματα και ποτά. Οι πολλές μπύρες μπορεί να σας φορτώσουν με 150 θερμίδες το λιγότερο και τα κοκτέιλ με πάνω από 400 θερμίδες. Αντιθέτως, προτιμήστε ποτά με λιγότερες θερμίδες όπως το λευκό κρασί ή ένα cosmopolitan με κάποιο ελαφρύ χυμό.

4. Παραμείνετε ενυδατωμένοι

Πολλές φορές, όταν νομίζετε ότι πεινάτε, είστε τελικά αρκετά αφυδατωμένοι. Κρατήστε μαζί σας πάντα ένα μπουκαλάκι νερό, όπου κι αν πάτε. Όταν μένετε ενυδατωμένοι, μειώνετε και την έντονη επιθυμία για φαγητό.

5. Γεμίστε το πιάτο σας με λαχανικά

Όταν ετοιμάζετε ένα γεύμα, προσπαθήστε να γεμίζετε το μισό σας πιάτο με θρεπτικά λαχανικά. Αν ανησυχείτε ότι μπορεί να χαλάσουν γρήγορα τα λαχανικά που αγοράζετε, αγοράστε κατεψυγμένα. Γεμίζοντας τουλάχιστον το μισό σας πιάτο με λαχανικά, είναι ευκολότερο να έχετε συνολικά λιγότερες θερμίδες στη μερίδα σας. Επιπλέον, αν αγαπάτε τις σαλάτες, χρησιμοποιήστε τη δημιουργικότητά σας! Προσθέστε καρύδια, κράνμπερι, κρουτόν ολικής αλέσεως, αυγά και πολλά άλλα.

6. Βεβαιωθείτε ότι τρώτε πρωινό

Έχετε ακούσει βεβαίως ότι το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας- και όντως είναι! Καταναλώνοντας ένα πρωινό γεμάτο πρωτεΐνες, όχι μόνο ενεργοποιείτε το μεταβολισμό σας το πρωί, αλλά επίσης αποφεύγετε την έντονη επιθυμία για φαγητό αργότερα μέσα στη μέρα. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά πρωινό τείνουν να είναι συνολικά λεπτότεροι και υγιέστεροι. Δεν είστε σίγουροι τι ακριβώς να ετοιμάσετε; Προτιμήστε ένα τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως ή δημητριακά, αυγά και σχεδόν οτιδήποτε περιλαμβάνει πρωτεΐνες.

7. Επιλέξτε έναν slow cooker (αργό μάγειρα)

Μια συσκευή αργού ψησίματος μπορεί να σας λύσει τα χέρια! Προσθέστε ένα γεύμα στον αργό μάγειρα από το προηγούμενο βράδυ και την επόμενη μέρα, θα έχετε έτοιμο ένα ζεστό, θρεπτικό γεύμα για όλη την ημέρα. Χωρίστε το μετά σε μερίδες και βάλτε τα σε ταπεράκια. Αποθηκεύστε τα στο ψυγείο και όταν πεινάτε, βγάλτε μια μερίδα, ζεστάνετέ τη και έτσι δεν θα χρειάζεται να παραγγέλνετε ανθυγιεινά φαγητά.

8. Πάρτε στη δουλειά το δικό σας γεύμα

Κι αφού μιλάμε για έτοιμα, αλλά υγιεινά γεύματα, μια άλλη ιδέα είναι να μεταφέρετε μαζί σας στη δουλειά ένα τάπερ με το φαγητό σας, που σίγουρα θα είναι πιο υγιεινό από ένα σάντουιτς ή ένα burger. Και για να γλυτώσετε χρόνο το πρωί, ετοιμάστε το από το προηγούμενο βράδυ. Προσπαθήστε να παίρνετε μαζί σας και φρούτα ή ξηρούς καρπούς που είναι εύκολα καταναλώσιμοι.

9. Προσθέστε σούπα ή σαλάτα ως ορεκτικό

Οι μελέτες έχουν αποδείξει ότι όσοι ξεκινούν το γεύμα τους με μια κούπα σούπας ή σαλάτας τείνουν να καταναλώνουν συνολικά λιγότερες θερμίδες. Δοκιμάστε τις σούπες με ζωμό λαχανικών που έχουν λιγότερες θερμίδες. Όσον αφορά στις σαλάτες, προτιμήστε ελαφριές σάλτσες και dressing με μέλι.

10. Ενσωματώστε στο μενού σας εύκολες, υγιεινές συνταγές

Τέλος, μη φοβάστε να περιλαμβάνετε νέες συνταγές στη διατροφή σας. Πολλά αγαπημένα και εύκολα φαγητά μπορούν να ετοιμαστούν με υποκατάστατα συστατικά που μειώνουν τις θερμίδες, χωρίς να μειώνουν την νοστιμιά. Εξάλλου, μπορείτε να εξερευνήσετε πρωτότυπες, δικές σας συνταγές.

Η υγιεινή διατροφή δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι χρονοβόρα ή κοπιαστική. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές και θα έχετε πάρει το σωστό δρόμο προς έναν υγιέστερο οργανισμό και πιο ευτυχισμένο εαυτό.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα
Προβιοτικά: 13 top τροφές για καλύτερη υγεία του εντέρου
ΕΦΕΤ: Τρεις κανόνες για να απολαύσουμε με ασφάλεια το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση