, ,

11 φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης του επίμονου βήχα

Από κρυολόγημα και γρίπη μέχρι αλλεργίες και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να επιμένει ένας βήχας και να σας ταλαιπωρεί. Εδώ σας

11 φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης του επίμονου βήχα

Από κρυολόγημα και γρίπη μέχρι αλλεργίες και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να επιμένει ένας βήχας και να σας ταλαιπωρεί. Εδώ σας παρουσιάζουμε μη-φαρμακευτικούς τρόπους για να ανακουφιστείτε από αυτόν.

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης του βήχα

Ένας βήχας μπορεί να σηματοδοτεί την εμφάνιση ενός κρυολογήματος ή μιας γρίπης. Αλλά μπορεί επίσης να οφείλεται σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, σε εποχιακή αλλεργία ή σε βρογχίτιδα. «Ο βήχας προκαλείται από ερεθισμό του λάρυγγα και το σώμα σας αντιδρά, συσπώντας αντανακλαστικά τους μύες για να αποβάλλει αυτό που το ενοχλεί», εξηγεί η Leslie Mendoza Temple, MD, διευθύντρια- γιατρός του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ιατρικής Βοήθειας στο Πανεπιστήμιο του NorthShore (Healthsystem).

Advertisment

Η αλήθεια είναι ότι ένας βήχας είναι κάτι περισσότερο από απλά ενοχλητικός. Παίρνει κάποιο χρόνο για να φύγει, μπορεί να μας ταλαιπωρήσει κατά μέσο όρο για 18 μέρες. Αν και αρκετοί στρέφονται στα αντιβιοτικά, τα φάρμακα συχνά αποδεικνύονται αναποτελεσματικά.

Συνεπώς, αποδεικνύεται χρησιμότερο σε πρώτη φάση να αναζητήσουμε άλλες, φυσικές θεραπείες, ώστε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να καταπολεμήσει αυτό που προκαλεί τις κρίσεις βήχα. «Αν βήχετε κάθε βράδυ, δεν μπορείτε να αποκοιμηθείτε και δεν φαίνεται να βελτιώνεστε, επισκεφθείτε έναν γιατρό. Μην δοκιμάζετε συνέχεια διαφορετικές θεραπείες, ειδικά όταν βλέπετε ότι δεν έχουν αποτέλεσμα», τονίζει η Dr. Mendoza Temple. Ίσως να εμπλέκεται κάποιο άλλο ιατρικό πρόβλημα, όπως μη διαγνωσμένο άσθμα.

11 φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης του επίμονου βήχα που μπορούν σύντομα να σας ανακουφίσουν

Κάντε ένα ντους

Όταν ξεσπά μια κρίση βήχα, κάντε ένα ζεστό ντους. Αφήστε τους υδρατμούς που δημιουργεί το ζεστό νερό να μαλακώσουν την αναπνευστική οδό σας και να μειώσουν τον ερεθισμό στο λαιμό σας. Αποτελεί μάλιστα καλή, εναλλακτική λύση και σε περίπτωση που προσπαθείτε να αποφύγετε τη χορήγηση σιροπιών στα παιδιά. Δεν υπάρχει ιδανική χρονική διάρκεια· βγείτε από το μπάνιο, όταν νιώσετε ότι ηρεμείτε.

Advertisment

Χρησιμοποιήστε ένα νέτι ποτ

Αν ο βήχας σας είναι αποτέλεσμα αλλεργιών, το πρώτο βήμα σας πρέπει να είναι η αντιμετώπιση αυτών των αλλεργιών και η αποφυγή των ουσιών που τις προκαλούν. Μια καλή επιλογή είναι το νέτι ποτ (neti pot), το οποίο ξεπλένει τη γύρη (ή τις ουσίες που σας ερεθίζουν) από τους ρώθωνες της μύτης σας. Τα φίλτρα, επίσης, που απομακρύνουν τις αλλεργιογόνες ουσίες από τον αέρα μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Τέλος, κάντε ένα μπάνιο μετά την περιποίηση του κήπου σας ή το κούρεμα του γκαζόν, για να ξεπλύνετε τη γύρη που μπορεί να χειροτερεύει ή να προκαλεί τον βήχα σας.

Φτιάξτε δυναμωτικό ζωμό κρέατος

Όταν νιώθετε ότι δεν έχετε τη δύναμη να ολοκληρώσετε τις καθημερινές σας δουλειές, βράστε λίγη σούπα από ζωμό κρεάτων (με τα κόκκαλα). Προσθέστε μέσα λαχανικά και μπαχαρικά που καταπολεμούν τη γρίπη και το κρυολόγημα, όπως σκόρδο, κουρκουμά, χυμό λεμονιού, καρότα, μανιτάρια και θυμάρι. Μια τέτοια ζεστή σούπα θα σας δυναμώσει άμεσα.

Φυσικό λιπαντικό για το λαιμό

Ένας τραχύς, ερεθισμένος λαιμός χρειάζεται ένα καλό λιπαντικό, για να αποφύγετε την αίσθηση του γαργαλήματος που οδηγεί σε κρίσεις βήχα. Πάρτε ένα μη αραιωμένο μέλι και αναμίξτε λίγο με κανέλα, κουρκουμά, λίγο μαύρο πιπέρι και τζίντζερ σε σκόνη. Μην ανησυχείτε για τις ακριβείς ποσότητες, απλά μην υπερβάλλετε. Προσπαθήστε να φτιάχνετε περίπου μισό ή ολόκληρο κουταλάκι του γλυκού κάθε φορά και καταπιείτε το αργά, για να μπορέσει να καλύψει το λαιμό σας. Το μέλι δεν είναι μόνο αντιβακτηριδιακό, αλλά η έρευνα έχει αποδείξει ότι καταπολεμά και τον νυχτερινό επίμονο βήχα στα παιδιά.

Πιείτε τσάι

Το ζεστό τσάι και άλλα ζεστά υγρά, όπως η σούπα, μπορούν να μαλακώσουν έναν τραχύ λαιμό. Όταν η περιοχή μαλακώσει, το σώμα σας θα σταματήσει να προσπαθεί να απομακρύνει ο,τι το ενοχλούσε. Γι’ αυτό, η κατανάλωση τσαγιού μέσα στη μέρα θα εμποδίσει τις πολλές κρίσεις βήχα. Το βράδυ προτιμήστε τίλιο ή χαμομήλι.

Κοιμηθείτε

Η μητέρα σας μπορεί να σας επαναλάμβανε ότι χρειάζεστε ξεκούραση, για να ξεφορτωθείτε τον βήχα- και είχε δίκιο. Ο ύπνος μπορεί να μην έχει τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα όπως η κατανάλωση ενός βοτάνου για παράδειγμα, αλλά έχει έμμεση και σημαντική επίδραση. Βοηθά το σώμα σας να αναπληρώσει όλα εκείνα που χρειάζεται, για να καταπολεμήσει ο,τι το ταλαιπωρεί.

Ενυδατωθείτε

Το νερό είναι άλλο ένα «γιατρικό» που έτρεχαν οι γονείς σας να σας φέρουν, όταν σας άκουγαν να βήχετε. Εκτός από την προσωρινή ανακούφιση στο λαιμό, η ενυδάτωση ενισχύει την ικανότητα του συστήματός σας να απομακρύνει τους παθογόνους μικροοργανισμούς και τους ιούς.

Έλαιο ρίγανης

Για εκείνες τις φορές που νιώθετε ένα μικρό γαργάλημα στο λαιμό σας και σκέφτεστε ότι θα αρρωστήσετε, επιλέξτε το έλαιο ρίγανης. Προειδοποιούμε ότι είναι πικρό και ίσως σας κάψει. Εφαρμόστε μια μόνο σταγόνα σε κάθε πλευρά της γλώσσας σας και αφήστε το να κατέβει αργά προς το λαιμό σας. Στην αρχή, μπορεί να σας προκαλέσει βήχα, αλλά γρήγορα, θα σταματήσει την ενόχληση. Βοηθά στην καταπολέμηση των μικροβίων και καλεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα να ασχοληθεί με εκείνη την περιοχή.

Προσθέστε έλαιο ευκαλύπτου

Όπως ένα ντους μπορεί να κάνει θαύματα για τον βήχα, το ίδιο μπορεί να κάνει και η θεραπεία ατμών με έλαιο ευκαλύπτου. Γεμίστε τον νεροχύτη σας με πολύ καυτό νερό και ρίξτε λίγες σταγόνες ευκαλύπτου, τοποθετήστε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας και πλησιάστε πάνω από τον νεροχύτη. Αναπνεύστε βαθιά για 10 λεπτά. Το έλαιο του ευκαλύπτου θα αποσυμφορήσει τη ρινική οδό, ενώ οι ατμοί θα ενυδατώσουν τον ξηρό λαιμό. Ο ευκάλυπτος υπάρχει και σε καραμέλες, που ανακουφίζουν από τον πονόλαιμο.

Εναλλακτικό σιρόπι

Πριν ξεκινήσει η εποχή των ιώσεων, αποθηκεύστε κάποια χρήσιμα βότανα, όπως χαμομήλι (που είναι αντισπασμωδικό, σταματώντας το αντανακλαστικό του βήχα), μούρο αφροξυλιάς (αντιικές ιδιότητες) και τζίνσενγκ (ενισχύει τις φυσικές άμυνες του οργανισμού σας ενάντια σε ασθένειες και άγχος). Ανακατέψτε μικρή ποσότητα από αυτά με μια κουταλιά της σούπας μέλι και αφήστε το για λίγο στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία λίγη ώρα, για να βγάλει τα υγρά του. Ύστερα, στραγγίξτε και ρίξτε λίγο από το σιρόπι μέσα στο καθημερινό σας τσάι.

Δοκιμάστε τη ρίζα σταφυλιών Όρεγκον

Η ρίζα σταφυλιών Όρεγκον πρόκειται για ένα βότανο που περιέχει βερβερίνη, μια αλκαλοειδή χημική ουσία με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μπορείτε να πιείτε λίγο από το χυμό τους κατευθείαν ή να αναμίξετε με ανθρακούχο νερό, καθώς η ιδιαίτερη αίσθηση του αναψυκτικού θα ανακουφίσει τον τραχύ λαιμό, τουλάχιστον προσωρινά. Ωστόσο, μπορείτε να βρείτε ρίζα σταφυλιών Όρεγκον και σε συμπλήρωμα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση