,

Δεν υπάρχει ισορροπία εργασίας – ζωής… όλα είναι μόνο ζωή. Η ισορροπία πρέπει να βρίσκεται μέσα σου!

Σκεφτείτε τις τελευταίες στιγμές της ζωής σας. Μπορεί να φαίνεται λίγο τρομακτικό, αλλά έχει σημασία· όταν φτάσετε στο τέλος, τι θα θέλατε να σκεφτείτε

Δεν υπάρχει ισορροπία εργασίας-ζωής... όλα είναι μόνο ζωή. Η ισορροπία πρέπει να βρίσκεται μέσα σου!

Σκεφτείτε τις τελευταίες στιγμές της ζωής σας. Μπορεί να φαίνεται λίγο τρομακτικό, αλλά έχει σημασία· όταν φτάσετε στο τέλος, τι θα θέλατε να σκεφτείτε για τη ζωή που ζήσατε; Θέλετε να εύχεστε να είχατε αφιερώσει περισσότερο χρόνο στο χ άτομο ή στη χ ενασχόληση; Θέλετε να νιώθετε τύψεις που δεν κυνηγήσατε τα πραγματικά όνειρά σας; Θέλετε να σκεφτείτε ότι δεν κάνατε όλα όσα θέλατε και ότι δεν είστε έτοιμοι να φύγετε από τον κόσμο; Σίγουρα όχι, δεν υπήρχε αμφιβολία γι’ αυτό. Αλλά δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι φτάνουν σε αυτό το σημείο.

Οι περισσότεροι πορευόμαστε προς το τέλος της ζωής μας και αναπτύσσουμε μεικτά συναισθήματα μετάνοιας, τύψεων και ντροπής. Γιατί ενώ μας δόθηκε το δώρο της ζωής, τείνουμε να το ξοδεύουμε σε ασήμαντα πράγματα. Δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας το περνάμε μένοντας αδρανείς, μετέωροι ανάμεσα σε αποφάσεις ή δουλεύοντας σκληρά. Για την ακρίβεια, η εργασία απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας.

Advertisment

Δεν θα θέλατε να είστε ένα άτομο που βάζει τη δουλειά πάνω από την οικογένεια, τον εαυτό ή τα όνειρά του. Παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή, πιθανώς να έχετε γίνει αυτό το άτομο, να είστε σίγουροι/ες ότι μπορείτε να αλλάξετε. Η απάντηση κρύβεται σε εκείνες τις τελευταίες στιγμές της ζωής σας λοιπόν. Καθώς φαντάζεστε το θάνατό σας, τι μπορεί να λείπει για να ολοκληρώσετε τον κύκλο σας, έτσι όπως τον οραματίζεστε; Αναλογιστείτε τι είναι αυτό που επιθυμείτε να εκπληρώσετε, ποιοι θέλετε να γίνετε και τα μέρη που θέλετε να δείτε. Για να διευκολυνθείτε σε αυτή την «αποστολή» προς την ευτυχία, λάβετε υπόψη σας τις παρακάτω συμβουλές. Και απολαύστε τη διαδρομή.

Είστε κάτι περισσότερο από τη δουλειά σας

Η εργασία σας δεν σας ορίζει εξ ολοκλήρου. Τουλάχιστον, δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό. Η απάντηση στην ερώτηση «ποιοι είστε;», εκτός από το όνομα, συνήθως περιλαμβάνει και τη θέση εργασίας που κατέχετε. Αλλά πραγματικά, ποιοι είστε; Τι κάνετε εκτός εργασίας που πραγματικά σας καθορίζει; Ο τίτλος μιας θέσης το μόνο που κάνει είναι να ενισχύει το εγώ μας και να μας αποσπά από τα προσωπικά, ενδόμυχα ταξίδια μας. Σταματήστε να κρύβεστε πίσω από την ταυτότητα της δουλειάς και αναζητήστε αλλού την ουσία. Μια καλή αρχή είναι ο διαλογισμός, αλλά ακόμα καλύτερο είναι να θυμηθείτε τι αγαπούσατε να κάνετε ως παιδιά, πριν γεμίσει η ζωή σας ευθύνες και υποχρεώσεις.

Είναι καλύτερο να κάνετε μόνο όσα απαιτούνται

Αυτή η πρόταση μπορεί να σας φανεί λάθος στην αρχή, αλλά δεν είναι. Καμία εταιρία δεν θα σας πληρώνει τόσο, ώστε να αξίζει να αφιερώσετε όλη σας τη ζωή δουλεύοντας. Στο τέλος, θα συνειδητοποιήσετε ότι δώσατε όλη σας τη ζωή και ως αντάλλαγμα λάβατε κάποια χρήματα πίσω. Μια όχι και τόσο δίκαιη συμφωνία. Χάσατε πολύτιμο χρόνο και σημαντικά γεγονότα. Η εργασία δεν είναι η πρώτη σας προτεραιότητα. Το μονοπάτι της ζωής σας όμως είναι. Οι φίλοι, η οικογένεια, τα χόμπι, οι εμπειρίες και οι αναμνήσεις είναι. Επαναξιολογήστε τι είναι σημαντικότερο για εσάς.

Advertisment

Η δουλειά δεν είναι το παν

Η δουλειά σας είναι το μέσο για έναν σκοπό. Σας δίνει τα χρήματα για να πληρώσετε το ενοίκιο και να τραφείτε. Ίσως μας επιτρέπει να κάνουμε και κάποιες άλλες εργασίες ή δραστηριότητες. Γι’ αυτό αγαπάμε τη δουλειά. Εκτός κι αν η εργασιακή σας ζωή είναι γεμάτη δημιουργικότητα, ανταμοιβή, ταυτίζεται με τα όνειρά σας και αναπτύσσει τα ταλέντα σας, μην την αφήσετε να σας κατατρώει. Βρείτε τι είναι αυτό που πραγματικά αγαπάτε να κάνετε και φτιάξτε το χρόνο γι’ αυτό.

Χρειάζεται να εστιάσετε και να επανεστιάσετε

Προτιμήστε να μην ασχολείστε με πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Το μόνο που σας προσφέρει είναι την ψευδαίσθηση ότι είστε πολυάσχολοι, αλλά αυτό είναι ψέμα και δυσκολεύει την αυτό- εξερεύνησή σας. Η κουλτούρα των πολλών ενασχολήσεων είναι υπερεκτιμημένη. Στην πραγματικότητα μας δίνει εμφράγματα, υπέρταση και στρες και, σε πολλές περιπτώσεις μια μίζερη ζωή. Αντί να θυσιάζετε πολύτιμο χρόνο αποκλειστικά στη δουλειά, ξανασκεφτείτε το πρόγραμμά σας. Εκμεταλλευτείτε το χρόνο και την ενέργειά σας, ώστε να κάνετε κάτι που αγαπάτε και που σας γεμίζει. Βγείτε έξω και απολαύστε τη ζωή. Αλλιώς, απλά κάνετε κακό στον εαυτό σας.

Μην ξεχάσετε τις τελευταίες σας στιγμές

Συνεχίστε να σκέφτεστε τις τελευταίες σας ώρες, όσο μακάβριο κι αν σας φαίνεται. Όταν εστιάσετε στο τι επιθυμείτε να εκπληρώσετε πριν πεθάνετε, θα διασφαλίσετε ότι η ζωή σας θα είναι γεμάτη και απολαυστική. Κι αν γνωρίζετε τι θέλετε από τη ζωή, είναι λιγότερο πιθανό να παγιδευτείτε από τη δουλειά σας. Συνεπώς, μη φοβάστε να σκεφτείτε τον θάνατο. Θα σας βοηθήσει να προσεγγίσετε την ευτυχία και να απομακρυνθείτε από την πιθανότητα να μετανιώσετε στο τέλος.

«Δεν υπάρχει ισορροπία εργασίας-ζωής, όλα είναι μόνο ζωή. Η ισορροπία πρέπει να βρίσκεται μέσα σου» – Sadhguru

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου
Φτάσε στον πυρήνα της ύπαρξής σου και μεταμόρφωσε τη ζωή σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση