6 λόγοι για να ξυπνάτε νωρίτερα το πρωί και πώς να ξεκινήσετε τη μέρα σας με υγιεινό τρόπο

Είναι αρκετά δύσκολο να σηκωθούμε από το κρεβάτι, ειδικά όταν κλείσουμε το ξυπνητήρι την τελευταία στιγμή πριν τελικά τρέξουμε, για να προλάβουμε να φτάσουμε

6 λόγοι για να ξυπνάτε νωρίτερα το πρωί και πώς να ξεκινήσετε τη μέρα σας με υγιεινό τρόπο

Είναι αρκετά δύσκολο να σηκωθούμε από το κρεβάτι, ειδικά όταν κλείσουμε το ξυπνητήρι την τελευταία στιγμή πριν τελικά τρέξουμε, για να προλάβουμε να φτάσουμε στη δουλειά στην ώρα μας . Υπάρχει κάποιος λόγος για να ρυθμίσουμε το ξυπνητήρι λίγα λεπτά ή ακόμα και μια-δυο ώρες νωρίτερα; Κι όμως, δεκάδες επιστήμονες συμφωνούν πως ναι υπάρχει.

Παρακάτω, έξι ειδικοί μοιράζονται συμβουλές για το πώς να ξεκινήσουμε τη μέρα μας με υγιεινό τρόπο:

Δοκιμάστε τη Yoga και το διαλογισμό

«Ξεκινώντας το πρωινό μου με γιόγκα και διαλογισμό, έχω τη δυνατότητα να είμαι η καλύτερη εκδοχή μου για το υπόλοιπο της μέρας», μας λέει η Chelsey Kapuscinski, πιστοποιημένη δασκάλα yoga. «Είμαι πιο ψύχραιμη και περισσότερο παρούσα με τους πελάτες, τις σχέσεις και τον εαυτό μου». Συχνά, θα αφιερώσει 60 με 75 λεπτά στην εξάσκηση της yoga. Για κάποιον, όμως, που ξεκινά τώρα, προτείνει κάθε πρωί για 10 λεπτά.

Advertisment

«Ξεκινήστε με 8 λεπτά με τις αγαπημένες στάσεις» μας συμβουλεύει η Kapuscinski. «Ύστερα συνεχίστε με 2 λεπτά διαλογισμού: καθίστε όσο πιο άνετα μπορείτε, αφήστε χαλαρά τα χέρια στα γόνατά σας, κλείστε τα μάτια σας και παρακολουθήστε την ανάσα σας.

Χρησιμοποιήστε αν θέλετε και ένα χρονόμετρο. Όταν τα 2 λεπτά τελειώσουν, ανοίξτε τα μάτια σας και εστιάστε σε ένα σταθερό σημείο στο έδαφος λίγα εκατοστά μακριά σας. Στη συνέχεια πάρτε μια βαθιά αναπνοή και εκπνεύστε από το στόμα σας. Αυτό βοηθά στην ομαλή μετάβασή στη μέρα σας».

Σύντομη συμβουλή: Ταιριάξτε την επιλογή των στάσεων yoga με το ενεργειακό σας επίπεδο. Για παράδειγμα, η Kapuscinski προτιμά τους χαιρετισμούς στον ήλιο, όταν βρίσκεται σε πιο ενεργητική διάθεση και την στάση του παιδιού, όταν νιώθει πως θέλει κάτι πιο χαλαρωτικό.

Advertisment

Καθημερινή άσκηση

Ο Sean Hashmi, M.D., γιατρός, φτάνει στο γυμναστήριο στις 4 πριν πάει στη δουλειά. Περνά περίπου 2 ώρες εκεί και συνδυάζει την έντονη άσκηση με τη yoga και τον διαλογισμό. «Είναι ο τρόπος μου, να εκπληρώνω το πρώτο επίτευγμα της ημέρας μου», μας λέει. Η άσκηση πριν τη δουλειά τον ωθεί να ξεκινά τη μέρα του θετικά και σε βιοχημικό επίπεδο. «Όταν γυμνάζομαι, προσφέρω στον εαυτό μου τις ενδορφίνες που χρειάζομαι», αναφερόμενος στην αίσθηση ευεξίας και ευφορίας που όλοι νιώθουμε μετά τη γυμναστική.

Σύντομη συμβουλή: Ετοιμάστε το σακίδιο γυμναστικής από το προηγούμενο βράδυ. Προτιμήστε την πρωινή ή την προσωπική προπόνηση, που θα σας αναγκάσει να σηκωθείτε από το κρεβάτι.

Βγάλτε το σκύλο σας μια βόλτα

Αν έχετε ένα σκύλο για κατοικίδιο, αυτή η συνήθεια είναι η καταλληλότερη για εσάς: η Trinity Perkins, πιστοποιημένη γυμνάστρια και blogger βγάζει το σκύλο της βόλτα κάθε πρωί και έχει επιλέξει να είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνει, μόλις ξυπνήσει. «Όχι μόνο χρειάζεται να βγει έξω, αλλά κι εγώ χρειάζομαι τον φρέσκο αέρα και το φως του ήλιου» μας λέει. Ανάλογα με τον καιρό, η βόλτα τους μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 45 λεπτά. «Είναι η πιο χαλαρή στιγμή της μέρας, πριν ελέγξω το κινητό μου και ξεκινήσω τη δουλειά». «Με διασκεδάζει να βλέπω το σκύλο μου να μυρίζει τη γειτονιά σαν να είναι η πρώτη φορά που το κάνει».

Σύντομη συμβουλή: Συνδυάστε την πρωινή σας βόλτα με 5 λεπτά διατάσεων

Μην παραλείπετε ένα θρεπτικό πρωινό

Η Jennifer Glockner, διατροφολόγος, ξεκινά κάθε μέρα φτιάχνοντας ένα καλό πρωινό. Προτείνει να αφιερώνουμε τουλάχιστον 20 λεπτά για το πρωινό μας γεύμα, όσο είναι δυνατό- 5 λεπτά για προετοιμασία και 15 λεπτά για την κατανάλωσή του. «Ιδανικά, το πρωινό, όπως κάθε άλλο γεύμα, πρέπει να καταναλώνεται συνειδητά και να δημιουργεί αργό κορεσμό» αναφέρει.

«Όλο το βράδυ δεν τρώμε με αποτέλεσμα να έχουμε χαμηλό σάκχαρο και αργό μεταβολισμό. Το πρωινό αποτελεί μια ευκαιρία για να ξυπνήσουμε το μεταβολισμό μας και να παρέχουμε τα βασικά συστατικά που ο οργανισμός χρειάζεται για να προστατεύσει την ευεξία μας και να διατηρήσει το σωστό βάρος. Αντίθετα, όταν παραλείπουμε το πρωινό μας, μας κάνει να υπερκαταναλώνουμε στα υπόλοιπα γεύματα, κάτι που αργά ή γρήγορα προκαλεί αύξηση βάρους».

Και από τι χρειάζεται να αποτελείται; Ένα θρεπτικό πρωινό πρέπει αρχικά να συνίσταται από φρούτα και λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως, πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας (που περιλαμβάνει ξηρούς καρπούς και φασόλια) και λίγα καλά λιπαρά.

Σύντομη συμβουλή: Προετοιμαστείτε από το προηγούμενο βράδυ, ετοιμάζοντας τα υλικά που θα χρειαστείτε το επόμενο πρωί.

Διαβάστε κάτι που να σας εμπνέει

Η Erika Martinez, κλινική ψυχολόγος, πιστεύει ότι η εγκαθίδρυση πρωινών και βραδινών ρουτινών μειώνει την αίσθηση γενικότερης ανησυχίας. Ένα στοιχείο της δικής της πρωινής ρουτίνας είναι το διάβασμα, η παρακολούθηση ή η ακρόαση από κάτι που θα την κάνει να νιώθει ευγνωμοσύνη και έμπνευση. Τα μυθιστορήματα και τα βιβλία αυτοβοήθειας μπορεί να αποτελέσουν υπέροχες επιλογές, ειδικά τα audiobooks για τη δουλειά.

Η Martinez λέει ότι η ενασχόληση με κάτι θετικό το πρωί μπορεί να αποτελέσει αντανάκλαση σε όλη την υπόλοιπη μέρα σας. «Με βοηθά να έχω περισσότερη ενσυνειδητότητα ως προς το τι κάνω μέσα στη μέρα μου και πώς χρησιμοποιώ το χρόνο μου», λέει.

Σύντομη συμβουλή: Γράψτε σε ένα ημερολόγιο κάτι που σας εμπνέει και υπενθυμίστε το στον εαυτό σας.

Απολαύστε την ηρεμία και τη γαλήνη

Η Lisa Santangelo είναι φαρμακοποιός και blogger. Είναι μια πολυάσχολη μητέρα διδύμων και ξυπνά 45 λεπτά πριν τα παιδιά της, ώστε να μπορεί να απολαύσει ένα ήρεμο μπάνιο, μια μεγάλη κούπα τσάι και λίγες μοναχικές στιγμές. «Η μέρα μου κυλάει καλύτερα, αν δεν βιαστώ να κάνω απευθείας όσα χρειάζεται, αφού ξυπνήσω», λέει.

Σύντομη συμβουλή: Μην ασχολείστε τις πρώτες ώρες με mail δουλειάς, ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και οτιδήποτε είναι πιθανό να σας προκαλέσει στρες και όχι ηρεμία αργότερα μέσα στη μέρα.

Linda Wasmer Andrews, δημοσιογράφος

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι Πολλαπλοί Εγκέφαλοι του Ανθρώπινου Σώματος: Επανεξετάζοντας την Ανθρώπινη Νοημοσύνη
Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
bruce lipton_hero

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση